Exceptiile, putine la numar, se inregistreaza in fiefurile democrat-liberalilor, cum ar fi Alba, Aradul sau Carasul. Exista, de asemenea, si situatii in care pedelistii participa la constituirea majoritatilor, chiar daca nu au sef de CJ, cum este cazul Buzaului, unde PD-L si PNL si-au dat mana, sau Valcea unde s-au inteles cu PSD .

Spre deosebire de PD-L, PSD si PNL au reusit sa-si negocieze o sustinere majoritara in judetele in care a obtinut sefia CJ.

Presedinte, caut Consiliu

La Bistrita Nasaud, la Dambovita si la Timis, democrat-liberalii au castigat presedintia Consiliului Judetean si cele mai multe mandate de consilieri, comparativ cu celelalte partide. Cu toate acestea, majoritatea nou formata este in opozitie cu seful CJ.

La Bistrita, Liviu Rusu conduce un consiliu in care cele 13 mandate obtinute de PD-L sunt insuficiente in fata celor 17 detinute de PSD si PNL care au batut palma pentru formarea majoritatii.

La fel si la Dambovita si la Timis, unde Florin Popescu si Constantin Ostaficiuc conduc Consilii Judetene in care PD-L este despartit, in primul caz, de doar doua locuri de majoritatea formata de cei 18 consilieri ai PSD si PNL. In cel de-al doilea, impotriva democrat-liberalilor s-au coalizat Alianta pentru Timis(PNL-PNTCD-FDGR) si PSD care detin 21 din cele 36 de fotolii de consilier.

La Maramures si la Botosani, presedintia CJ a fost castigata tot de PD-L, prin Mircea Man, respectiv Mihai Tabuleac, care vor conduce cu un consiliu in care partidul lor a devenit minoritar in urma negocierilor.

Presedintii de Consilii Judetene ai PD-L au majoritate, in mare parte, in judetele in care numarul de mandate de consilieri obtinute de partid nu mai facea necesara negocierea. Este vorba de fiefurile democrat liberalilor, Alba, Arad sau Caras Severin.

De asemenea, democrat-liberalii au reusit sa obtina cateva intelegeri in judete, cum ar fi la Buzau, unde PD-L si PNL au semnat, pe 5 iunie, un protocol, transmite corespondentul NewsIn. Astfel, cu sef de CJ din partea PSD, fostii aliati vor avea majoritate cu 20 din cele 32 de mandate.

O situatie atipica este la Valcea, unde PD-L a batut palma cu PSD, asigurand presedintelui pesedist al CJ, Ion Cilea, o majoritate, in defavoarea liberalilor care fac astfel opozitie cu cei 10 consilieri din totalul de 32.

PSD si-a pierdut influenta in Suceava si Neamt

PSD si-a pastrat, in mare, fiefurile traditionale, avand insa si surprize la Suceava si la Neamt, unde a fost detronat in CJ de PD-L, dupa ce in ultimii patru ani detinuse majoritatea. In cele doua judete, democrat-liberalii au castigat sefia CJ, prin Gheorghe Flutur si Vasile Pruteanu , dar si 50% dintre mandatele de consilieri. In Neamt, PD-L a anuntat ca va colabora la nivel judetean cu PNL, excluzand orice intelegere cu PSD, transmite corespondentul NewsIn.

Argesul a ramas insa al PSD, presedinte de CJ fiind ales Constantin Nicolescu, sustinut de 18 consilieri social-democrati, fata de 16 cate mandate au obtinut PD-L si PNL. O situatie similara la Constanta si Vrancea, unde Nicusor Constantinescu si Marian Oprisan au obtinut, de data aceasta prin alegeri uninominale, un nou mandat de sef de Consiliu Judetean. Cei doi sunt sustinuti de majoritati stabile ale social-democratilor in CJ.

De asemenea, la Dolj, PSD si PNL ii asigura pesedistului Ion Prioteasa majoritatea in Consiliu cu cele 21 din 36 de mandate. Situatia este similara in judetul Olt, unde social-democratii si liberalii il sprijina in Consiliu pesedistul Paul Stanescu, cu 20 de mandate fata de 12 cate are PD-L.

PNL si-a negociat sustinerea pentru sefii de CJ

Si PNL si-a negociat sustinerea pentru presedintii de consilii judetene. Radu Tarle, la Bihor, este sustinut de o majoritate PNL-UDMR, cele doua partide parafand o intelegere in acest sens miercuri. De asemenea, la Hunedoara, Mircea Molot se poate baza pe 23 de consilieri PNL, PSD si PRM, cele din urma doua partide obtinand in schimbul sprijinului cate un post de vicepresedinte de Consiliul Judetean.

UDMR si-a reconfirmat influenta in randurile electoratului maghiar, castigand presedintia CJ, dar si majoritatea in Harghita si Covasna. De asemenea, presedintia CJ, obtinuta la Satu Mare, prin negocieri in urma cu patru ani, a fost castigata de data aceasta prin vot de candidatul UDMR, Uniunea avand si cele mai multe mandate de consilieri dintre toate formatiunile.

Potrivit rezultatelor finale centralizate de BEC, PD-L este lider in cea ce priveste consiliile judetene, obtinand 28,38%, adica 2.217.509 dintre voturile celor 7.813.456 de alegatori care s-au prezentat la urne, urmat indeaproape de PSD cu 28,22%, fiind votat de 2.205.531 de cetateni, si de PNL cu 18,65%, adica 1.457.270 de voturi.