Agentiile internationale de presa au preluat imediat stirea privind cererea lansata de liderul opozitiei de la Bucuresti si candidat la presedintie, Traian Basescu, privind fraudarea alegerilor din Romania si repetarea scrutinului. Seful Delegatiei Comisiei Europene de la Bucuresti, Johnathan Scheile, a spus ca se asteapta ca cererea lui Basescu sa fie solutionata de autoritatile competente din Romania.

La rindul sau, liderul liberal-democratilor din Parlamentul European, Graham Watson, a cerut Comisiei Europene sa actioneze energic pentru a se declansa o ancheta pe marginea acuzatiiilor de fraudare a alegerilor din Romania.
Graham Watson, liderul Aliantei Liberal-Democratilor pentru Europa din Parlamentul European, a cerut Comisiei Europene sa actioneze decisiv pentru verificarea rezultatelor alegerilor din Romania.
"In caz contrar, lozincile portocalii de pe strazile Kievului vor fi transferate la Bucuresti", afirma Graham Watson intr-o declaratie de presa.

El a cerut presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, sa intervina pentru a asigura luarea in calcul a cererii opozitiei de repetare a alegerilor, in cazul in care se dovedeste ca fraudele au fost substantiale. Liderul liberal-democrat, care s-a aflat la Bucuresti cu prilejul scrutinului, si-a exprimat regretul fata fraudele electorale pe scara larga inregistrate in alegerile din Romania. "Diferenta dintre cele doua parti (n.r. - putere si opozitie) este atit de mica incit votul multiplu s-ar putea sa fi schimbat rezultatul. UE sau OSCE trebuie sa trimita experti independenti pentru a examina neregulile, asa cum au cerut Alianta Dreptate si Adevar si ONG-urile", a explica Watson.

Si liderul liberal-democratilor britanici, Chris Davies, a cerut interventia Comisiei Europene, spunind ca Romania nu-si poate gasi locul in UE cu un guvern acuzat de frauda electorala: "Uniunea Europeana nu se poate plinge de alegerile din Ucraina, fara sa remarce si abuzurile despre care se vorbeste in Romania. Exista informatii ca in alegerile de duminica s-a lucrat dupa sistemul "alege devreme, alege des" in zonele in care partidul de guvernamint se bucura de sustinere. Romania nu poate fi considerata un membru acceptabil al UE, atita vreme cit guvernul sau este acuzat de fraudarea alegerilor".

Reactia lui Jonathan Scheele la cererea lui Basescu: "Asteptam ca reclamatia sa fie rezolvata corect"

Nu comentam evolutii legate de agenda politica interna, precum alegerile. Urmarim cu mult interes astfel de evenimente si, desigur, ne preocupa presupusele fraude sau nereguli. Mandatul nostru insa, in astfel de cazuri, este unul de observator, nu de jucator. Ne asteptam, desigur, ca aceasta cerere sa fie rezolvata corect de catre autoritatile romane competente.

Agentiile de presa internationale s-au inrosit: "URGENT: Traian Basescu cere anularea alegerilor"

Declaratia incendiara facuta ieri de liderul Aliantei D.A., Traian Basescu, prin care a cerut anularea alegerilor de duminica si repetarea scrutinului ca urmare a numeroaselor fraude constatate, a facut inconjurul lumii in doar citeva minute. Marile agentii de presa, printre care Associated Press si France Presse, au introdus pe flux, cu mentiunea "urgent", stirea ca Basescu solicita repetarea alegerilor.
"Opozitia cere anularea rezultatelor alegerilor din pricina fraudelor masive", titra Associated Press. Potrivit lui Traian Basescu, "Biroul Electoral a trecut 160.000 de voturi, ceea ce reprezinta 2,5 a din voturi, in favoarea rivalului sau, premierul Adrian Nastase", relata AP.
La rindul sau, agentia Reuters transmitea ca opozitia din Romania solicita repetarea alegerilor si demisia intregului Birou Electoral Central din pricina fraudelor electronice.
Agentia France Presse a prezentat pe larg explicatiile date de Traian Basescu in legatura cu procedeul tehnic de fraudare a alegerilor, notind ca liderul Aliantei solicita, pe baza acestor informatii, arestarea sefului serviciului informatic insarcinat cu listele electorale.
Beneficiind de o asemenea mediatizare, stirile despre spectaculoasele dezvaluiri ale lui Traian Basescu au fost preluate de zeci de ziare si portaluri online de informatii, atit din Europa, cit si din Statele Unite. In citeva minute, acuzatiile lui Basescu au aparut in "The Guardian", "Philadelphia Inquirer", "Fort Worth Star Telegram", "Charlotte Observer", "Kansas City Star", "Miami Herald", CNN, Ireland Online, "Le Nouvel Observateur", "The Scotsman", precum si in numeroase alte publicatii.
De asemenea, presa italiana a relatat rapid despre situatia de la Bucuresti. "Dupa Ucraina, a izbucnit si in Romania scandalul alegerilor trunchiate", scria ieri cotidianul "Il Giorno", idee reluata si de "Corriere della Sera", "La Nazione", "Il Resto del Carlino" si portalul RaiNews24.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.