Reforma PSD trebuie sa continue, iar acest lucru va genera, inevitabil, noi probleme

Lucrurile au luat o intorsatura surprinzatoare la Congresul de saptamana trecuta. Se astepta ca tandemul Iliescu-Nastase sa fie cel castigator, si nu Geoana-Nastase, plus Miron Mitrea. Va functiona aceasta formula, avand in vedere ca un politician ca domnul Iliescu a apreciat ca relatia Geoana-Mitrea este nepotrivita, intrucat cei doi sunt "incompatibili"?

A.N.: Cele doua formule, cum le numiti dumneavoastra, nu trebuie comparate. Delegatii la Congres, prin votul lor, au aratat ca, acum, partidul are nevoie mai mult de o anumita formula, decat de alta. Revenind la intrebarea dvs., va asigur ca noua echipa de conducere va functiona foarte bine, atata doar ca va functiona in alt mod decat ar fi functionat cealalta formula. Pe de alta parte, ar trebui sa subliniez faptul ca noua conducere a PSD va trebui privita intr-o mult mai mare masura ca o echipa, decat ca o birocratie. Desigur, va trebui sa demonstram acest lucru si o vom face. "Incompatibilitatile" - care ar putea exista intre personalitati considerate individual - dispar in cazul muncii intr-o echipa mai larga. Si eu, si Mircea, si Miron si cei mai multi dintre vicepresedinti am lucrat impreuna foarte bine, in Guvern, timp de patru ani.

- Ati fost seful lui Mircea Geoana in Ministerul de Externe, in Guvern si in partid. Va fi acum fostul ministru de externe seful lui Adrian Nastase la partid?

- De ce nu? Am mai vorbit despre faptul ca intr-o organizatie moderna se succed perioade in care fiecare membru al echipei trebuie sa-si asume anumite responsabilitati, inclusiv cele de lider. Pe de alta parte, societatea romaneasca isi schimba - mai repede decat s-ar putea crede - mentalitatea si anumite stereotipuri conservatoare. Abordarea de tipul "cine e seful?" incepe sa fie inlocuita cu cea de tipul "cine este sau cine are solutia" la un moment dat, sau pentru o anumita problema. La PSD exista deja aceasta atitudine.

- Merita noul presedinte al PSD sa fie lider al partidului in locul lui Ion Iliescu? A meritat presedintele fondator sa piarda? Ce solutie se va gasi pentru cel care a dat nastere Partidului Social-Democrat din Romania?

- Votul a fost democratic si el nu poate fi contestat. Intrebarile dvs. pun la indoiala insasi democratia ca sistem. Meritul sau nemeritul este o chestiune subiectiva. In ceea ce-l priveste pe domnul Iliescu, domnia-sa este o valoare si o autoritate in partid. Si partidul, si noi, echipa de conducere, avem nevoie de experienta si viziunea domniei- sale. Acest lucru este incontestabil. In ceea ce priveste institutionalizarea - intr-un fel sau altul - a unei functii in partid, noi, noua echipa de conducere, am avut o discutie, s-au conturat niste propuneri, dar va trebui sa discutam si cu domnul Iliescu.

- Sunteti presedinte executiv al formatiunii social-democrate. Veti coordona departamentele si veti forma "guvernul din umbra". In cazul in care PSD va castiga urmatoarele alegeri din Romania (anticipate sau la termen) si va forma guvernul, veti dori sa fiti din nou prim-ministru al tarii?

- Probabil ca cel care va conduce "guvernul din umbra" in momentul castigarii alegerilor va fi si cel propus ca prim- ministru. Alternativa va fi si ea supusa unor remanieri sau modificari, pe parcurs. Insa, o astfel de decizie va fi luata in functie de contextul politic din acel moment.- O data cu acest nou PSD, acest nou inceput, credeti ca tensiunile care au framantat partidul atata vreme au luat sfarsit sau, dimpotriva, exista riscul ca ele sa se amplifice?

- Categoric, PSD a intrat intr-o noua etapa, iar tensiunile si discutiile care au precedat Congresul si-au gasit, in cvasitotalitate, raspunsuri sau directii de rezolvare. As vrea sa atrag atentia insa ca nu urmeaza o perioada usoara, ca reforma partidului trebuie sa continue, iar acest lucru va genera, inevitabil, noi probleme.

Dar, in primul rand, noi vom porni o opozitie ofensiva impotriva gravelor derapaje ale puterii actuale. La o suta de zile de la preluarea guvernarii, in ciuda unor rapoarte triumfaliste, actuala putere se prabuseste in sondaje. Preturile cresc, intreprinderile se inchid, au inceput miscari sociale ample. Opinia publica trebuie sa vada insa o Opozitie energica si solutiile politice pe care le propune aceasta. Iar aceste solutii le propunem noi. Am avut o guvernare de succes, am avut dezvoltare economica, am scazut inflatia, am crescut veniturile populatiei. Suntem hotarati sa ne asumam din nou responsabilitatea guvernarii.In al doilea rand, vom continua reforma in partid. Ne preocupa organizarea si democratizarea interna, dorim sa crestem transparenta vietii de partid si sa scapam de imaginile negative care au fost asociate cu partidul sau cu unii dintre membrii nostri.

In fine, dar nu in ultimul rand, vrem sa recuperam o oarecare ramanere in urma in ceea ce priveste activitatea in teritoriu. Trebuie sa ne apropiem mai mult de oameni, sa ne largim bazinul electoral, sa convingem cetatenii sa se implice mai mult in viata politica.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.