Ion Iliescu nu a vrut sa dea ochii cu nimeni dupa ce a pierdut presedintia PSD in fata lui Mircea Geoana. Surse din apropierea fostului sef al statului ne-au declarat ca, simbata si duminica, Ion Iliescu a preferat compania sotiei sale, Nina. Nu s-a intilnit cu nimeni dorind, probabil, sa reflecteze, in sinul familiei, asupra celor intimplate la Congres. De altfel, Nina Iliescu a fost cea care a raspuns la mobilul sotului ei pe parcursul intregii zile.

"Evenimentul zilei" a incercat, in doua rinduri, sa-l contacteze pe fostul presedinte al tarii. De fiecare data insa, la celalalt capat al firului ne-a raspuns Nina Iliescu, care s-a dovedit a fi un adevarat cerber. Prima conversatie telefonica a fost extrem de scurta. EVZ: "Buna ziua. Am putea sa stam de vorba cu domnul Iliescu". Nina Iliescu: "Sotul meu nu este". EVZ: "Putem sa revenim mai tirziu?". Nina Iliescu: "Puteti sa reveniti foarte tirziu, dar atunci s-ar putea sa fie prea tirziu".

Dupa aproximativ o ora, l-am sunat din nou pe Ion Iliescu. Sotia sa ne-a raspuns rizind: "Vad ca sinteti perseverenti". EVZ: "Domnul Iliescu s-a intors?". Nina Iliescu: "Da si m-a rugat sa va transmit ca nu are de facut nici un comentariu". EVZ: "Dar dumneavoastra ce parere aveti despre ceea ce s-a intimplat la Congresul PSD?". Nina Iliescu: "Nici eu nu am de facut nici un comentariu".

Corina Cretu a vorbit cu Ion Iliescu

Fostul consilier prezidential, Corina Cretu, a vorbit cu Ion Iliescu la sfirsitul saptaminii. "Bineinteles ca am discutat. M-au sunat si alti ziaristi, dar mi-a spus ca nu vrea sa dea declaratii", a spus ea. Fostul consilier prezidential a precizat ca Ion Iliescu va participa astazi la semnarea de catre Romania a Tratatului de aderare la Uniunea Europeana, fiind invitat de presedintele Traian Basescu, asa cum s-a intimplat si cu Emil Constantinescu.

Serban Nicolae explica de ce a candidat la sefia PSD

Fostul consilier prezidential Serban Nicolae nu a discutat cu mentorul sau politic, Ion Iliescu, dupa ce acesta a pierdut alegerile pentru sefia PSD. "N-am incercat sa-l contactez pe domnul presedinte. M-am gindit ca prefera sa reflecteze in liniste la cele intimplate. De altfel, si eu am incercat zilele astea sa inteleg ce s-a intimplat la Congres", a declarat Serban Nicolae.
El si-a argumentat decizia de a intra in competitia pentru cea mai inalta functie in PSD. Nicolae ne-a spus ca si-a depus candidatura pentru ca stia de jocurile anti-Iliescu care se faceau in interiorul partidului. "Lucrurile au fost aranjate. Stiam de negocierile din partid", a declarat fostul consilier prezidential.

Ecaterina Andronescu si Victor Ponta sint multumiti

Presedintele Tineretului Social Democrat (TSD), Victor Ponta, sustine ca nu este dezamagit de cele intimplate la Congres, chiar daca a pierdut functia de secretar general al PSD in favoarea lui Miron Mitrea. "N-am de ce sa fiu suparat.

Am pierdut la doar o suta de voturi. As fi cistigat probabil daca votul era intr-adevar secret", ne-a declarat Ponta. Intrebat daca intentioneaza sa plece din partid, el a exclus aceasta posibilitate. "Sint presedintele TSD, iar acesta functie este asimilata cu cea de vicepresedinte la nivel central. Astept sa vad daca o sa fiu chemat sa particip miine (astazi - n.r.) la sedinta noii conduceri a partidului", a adaugat Ponta.
Si Ecaterina Andronescu, candidat la pozitia de secretar general al PSD, este multumita de cele 388 de voturi obtinute la Congres. "De ce as fi suparata? A fost o competitie in care am avut curajul sa intru. Voturile obtinute mi-au demonstrat ca nu am fost respinsa de catre colegii de partid", a spus Andronescu.

Dupa ce l-a aruncat ca pe o masea stricata, PSD Bucuresti se gudura pe linga Mircea Geoana

PSD Bucuresti a demonstrat ieri, cu virf si indesat, ca politica e o femeie de moravuri usoare. Dupa ce l-au executat politic pe Mircea Geoana in timp ce acesta nici macar nu era in tara, indepartindu-l din functia de presedinte executiv al organizatiei pentru ca a pierdut alegerile pentru Primaria Bucurestiului, organizatia din Capitala a inceput ca se gudure pe linga noul sef al partidului. "PSD Bucuresti l-a lansat pe Mircea Geoana catre functia de presedinte al partidului", a declarat ieri vicepresedintele organizatiei Bucuresti a partidului, Codrin Stefanescu. Declaratia vine la doar o luna si jumatate dupa ce Conferinta Municipala a PSD Bucuresti l-a propus pe Ion Iliescu drept candidat la sefia partidului, sedinta in care Mircea Geoana a fost realmente pus la zid de noii sai "prieteni".

Ieri insa Codrin Stefanescu a sustinut sus si tare ca l-a votat pe Geoana, uitind ca la Congres a avut un discurs pro-iliescian, in care il compatimea pe fostul presedinte al Romaniei ca a fost tradat "in urma unor negocieri la ceas de seara". El a adaugat ca multi delegati ai organizatiei din Bucuresti au votat schimbarea. "PSD Bucuresti nu a cerut celor 138 de delegati ai sau sa sustina un anumit candidat. Multi ne-au spus ca vor vota schimbarea. Nu le-a pus nimeni pumnul in gura", a spus vicepresedintele organizatiei.

Codrin Stefanescu nu s-a oprit aici, ci a mers mai departe cu acest rationament care frizeaza ridicolul, acredintind ideea ca mazilirea lui Geoana a fost un lucru bun pentru el, dupa principiul "un sut in fund, un pas inainte". "Schimbarea din functia de presedinte executiv a fost un eveniment din care Mircea Geoana a tras invatamintele de rigoare. Mircea a inteles acest lucru. Mi se pare firesc sa avem o relatie buna cu presedintele partidului", a declarat Stefanescu. Desi a admis ca "nu a fost o masura eleganta", el a sustinut ca noul sef al PSD a fost indepartat din functia de presedinte executiv in urma presiunilor exercitate de "unii colegi din PSD Bucuresti si din conducerea centrala a partidului", dar a refuzat sa dea vreun nume. Nu este insa un secret pentru nimeni faptul ca inlaturarea lui Geoana este opera actualului presedinte al PSD Bucuresti, Dan Ioan Popescu. Codrin Stefanescu nu a uitat sa dea vina pe presa, acuzata si ea ca a facut presiuni pentru decapitarea lui Geoana, in stilul deja consacrat al liderilor PSD.

Purtatorul de cuvint al PSD Bucuresti, Octavian Petrovici, i-a ridicat si el citeva osanale noului sef al partidului. "Geoana n-a fost votat de bucuresteni nu pentru ca nu a fost bun, n-a fost votat pentru ca a fost prea bun pentru functia de primar general". Codrin Stefanescu l-a completat, sustinind ca tinerii din PSD Bucuresti au atras atentia conducerii filialei, la momentul lansarii lui Geoana drept candidat la Primaria Capitalei, ca acesta nu trebuie sacrificat "pentru o functie asa de mica". Una peste alta, PSD Bucuresti asteapta de la Centru tablourile noul presedinte al partidului, Mircea Geoana, ca sa le atirne pe peretii sediului din Piata Universitatii. Ei nu vor renunta la portretul lui Ion Iliescu, pe motiv ca este fondatorul partidului si nu va fi dat jos.

Confuzie de nume

Chiar daca reprezentantii PSD Bucuresti nu au fost alesi in noua conducere a partidului - Sorin Oprescu pierzind functia de presedinte executiv, iar Dan Ioan Popescu pe cea de vicepresedinte -, Codrin Stefanescu crede ca organizatia sa va avea in continuare un cuvint de spus in politica partidului. "Dan Ioan Popescu e un stilp foarte important in partid. PSD Bucuresti va avea un cuvint foarte greu de spus in partid. Sintem o organizatie unita si omogena, iar sectoarele Capitalei sint mari cit sase judete". Stefanescu a pus infringerea lui Dan Ioan Popescu pe seama confuziei de nume cu Dan Mircea Popescu, un alt pretendent la functia de vicepresedinte. "Poate data viitoare se va pune fotografia pe buletinul de vot sau se va scrie Dan Ioan Popescu-DIP", a conchis el.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.