Presedintele BEC Ulmu (judetul Braila), Iulian Mariuta (medic de profesie), a fost arestat preventiv sambata, 7 iunie, fiind acuzat ca ar fi modificat procesele-verbale cu rezultatele votului de duminica, 1 iunie, in favoarea candidatului PSD Marian Iconaru, primarul in functie al localitatii. Este pentru prima oara dupa decembrie 1989 cand un presedinte de Birou Electoral este arestat preventiv pentru o frauda electorala. Mariuta este acuzat de abuz in serviciu contra intereselor persoanei, fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals si falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale.

Ce s-a intamplat in comuna Ulmu reiese din declaratia lui Jenel Sogor, purtatorul de cuvant al politiei judetene: „Cercetarile au reliefat ca invinuitul a modificat personal procesul-verbal centralizator de la una dintre cele trei sectii de votare din comuna Ulmu si le-a predat Biroului Electoral Judetean Braila, modificari care au dus, implicit, la declararea drept castigator, din primul tur, a altui candidat la primaria comunei".

Ancheta in acest caz a demarat in urma depunerii unei plangeri penale de catre candidatul PNL la Primaria Ulmu, Vasile Banica. Acesta a relatat pentru Cotidianul in ce a constat reclamatia. „Dupa incheierea votarii si primirea copiilor proceselor-verbale, reiesea ca Iconaru si cu mine ne-am calificat pentru turul II de scrutin. Iconaru a obtinut 1.021 de voturi, iar eu 878. Dupa trei zile, deci dupa expirarea termenului pentru o eventuala contestatie, am aflat ca Iconaru a iesit primar in primul tur. Frauda a fost urmatoarea. S-a modificat numarul de voturi anulate, celor 137 inregistrate li s-au mai adaugat 12.