Politica 9 Iunie 2008 23:44
Rezultatele finale publicate de Biroul Electoral Central dupa primul tur de scrutin arata ca Partidul Social Democrat si Partidul Democrat Liberal au terminat primul tur aproape la egalitate. Ambele partide revendica victoria in primul tur al alegerilor locale.

Dupa ce initial, Partidul Social Democrat s-a declarat invingatorul absolut al acestor alegeri, discursul PSD s-a mai temperat.

Conducerea partidului a evitat sa isi compare rezultatele cu cele din alegerile locale din 2004 si s-a rezumat sa faca bilantul mandatelor obtinute: peste 660 de primarii castigate din primul tur, 17 presedintii de consilii judetene si cateva mii de posturi de consilieri locali.

Seful de campanie al PSD, Miron Mitrea, a anticipat ca aceste rezultate vor duce la un scor bun pentru partid in alegerile parlamentare din toamna.

"Suntem hotarati ca in turul doi sa obtinem un numar cat mai mare de primari astfel incat sa pregatim toamna electorala, toamna politica din Romania, pentru o victorie a Partidului Social Democrat, o reintoarcere a Romaniei la stanga dupa patru ani de guvernare dezastrasa a dreptei asa cum fiecare roman poate sa o vada", a declarat Miron Mitrea.

In comparatie cu 2004 insa PSD a obtinut un scor mai slab: de la 22 de presedintii de consilii judetene a ajuns la doar 17 si nu a castigat din primul tur decat sase orase resedinte de judet.

De asemenea, PSD pare sa fi pierdut si la capitolul mobilizare electorala. Acum patru ani aproape trei milioane de romani votau pentru primarii PSD, anul acesta - cu un milion mai putini - potrivit cifrelor oficiale ale biroului electoral central.

In schimb, in comparatie cu alegerile europarlamentare, scrutin in care PSD a atins minimul istoric dupa 89' de 23 la suta, se poate spune ca PSD a inregistrat o crestere semnificativa.

Declaratii din partea PDL

In tabara PDL, liderul Emil Boc s-a grabit ieri sa declare victoria absoluta in alegerile locale.
"PDL invinge singur pentru prima data PSD in alegerile locale. PDL obtine singur mai mult decat Alianta PNL-PD in 2004. PDL obtine cel mai bun rezultat din istoria lui politica: practic si-a dublat performanta politica raportata la 2004", a declarat liderul PDL Emil Boc.

In comparatie cu alegerile precedente, PD a urcat de la 4 presedintii de consilii judetene, la 13 si a invins din primul tur in 14 orase resedinte de judet. In capitala insa, chiar daca a castigat cele mai multe mandate in consiliul general, PDL pleaca in turul al doilea pentru desemnarea primarului cu un handicap de cateva mii de voturi in minus - riscand sa piarda practic pentru prima data controlul in Bucuresti.

Si in comparatie cu alegerile europarlamentare, PDL pare sa-si fi pierdut din elan si sa nu fi castigat aproape nimic in urma fuziunii cu Partidul Liberal Democrat al lui Theodor Stolojan: la europarlamentare cele doua partide au candidat separat dar adunate scorurile fiecaruia ajungeau la 35 la suta din voturi. Iar in raport cu sondajele care situau PDL la 40 la suta din intentiile de vot, se poate spune ca rezultatul in alegerile locale este sub asteptari.

Rezultate PNL

In fine, PNL nu a facut nici un comentariu pe marginea rezultatelor finale. 5 presedintii de Consilii Judetene, 5 orase resedinta de judet.

Comparand insa rezultatele PNL per ansamblu de acum, 19 procente din voturi cu cele din 2004 scorurile la consiliile judetene si cele locale sunt aproape egale, deci acest partid s-a mentinut la acelasi nivel.

Cu o usoara revenire in aceasta perioada dupa ce la alegerile europarlamentare PNL s-a situat la doar 13 procente.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.