Politica 31 Mai 2008 03:35
362.440 de candidati spera sa obtina maine votul alegatorilor, la capatul unei campanii marcate de noutati, dar si catalogata ca fiind plina de "blaturi".

Principala noutate a constituit-o introducerea votului uninominal pentru presedintii de consilii judetene. Pe de o parte, s-a eliminat dependenta de consilierii judeteni, presedintele CJ nemaiputand fi revocat de acestia. Iar pe de alta parte, exista perspectiva unor sume tot mai mari de bani "la cheremul" sefilor de consilii, inclusiv din fondurile europene. In lumina noilor prevederi, baronii locali, mai vechi sau mai noi, s-au repezit sa-si depuna candidaturile, urmati indeaproape de senatorii si deputatii constienti ca au sanse mai mari sa castige in judet decat sa obtina, in toamna, un nou mandat de parlamentar. Aproape 60 de senatori si deputati s-au strans pe listele de candidati la locale, la care s-au adaugat doi ministri doritori sa devina sefi de CJ si inca doi ministri dornici sa ajunga primari.

A doua noutate importanta a adus-o decizia Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane prin care fetele bisericesti au primit unda verde sa se implice in politica, insa doar ca independenti si numai pentru functiile de consilier local sau judetean.

Pe langa "migrarea" politicienilor de la centru in plan local, alegerile de maine aduc o noutate si in ceea ce priveste cursa pentru Primaria Generala a Capitalei: este pentru prima data cand PSD a iesit cu doi candidati, unul oficial, unul neoficial, dar sustinut puternic de nume cu greutate. Mult vehiculata canibalizare a electoratului PSD s-a materializat in sondajele de opinie, mai mult de jumatate din simpatizantii PSD preferandu-l pe "independent" in detrimentul candidatului oficial. si nici nu ar fi avut cum sa fie altfel din moment ce principalul sustinator al senatorului, Ion Iliescu, nu a ratat nici un prilej pentru a-i face campanie. Pe de alta parte, este pentru prima data cand un candidat independent reuseste sa se plaseze in fruntea sondajelor de opinie, ramanand de vazut in ce masura se va reflecta in voturi scandalul nou-nascutilor gasiti ca ar fi semnat pe listele de sustinatori.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.