Politica 31 Mai 2008 12:22
Influenta presedintii consiliilor judetene romanesti, numiti de presa baroni locali, va creste inca putin in urma alegerilor locale de duminica, pentru ca acestia vor avea un cuvant de spun si in alocarea fondurilor europene de care beneficiaza Romania ca membra UE din ianuarie 2007, comenteaza AFP.
Lupta pentru primaria Bucurestiului, in care sunt implicati 20 de candidati, va reprezenta, duminica, punctul culminant al alegerilor locale din Romania, un adevarat test de popularitate pentru premierul Calin Popescu Tariceanu.

Cele trei partide principale au lansat nume grele in cursa pentru a cuceri capitala: fostul ministru de interne Vasile Blaga pentru PD-L, ministrul transporturilor Ludovic Orban PNL si fostul ministru al justitiei Cristian Diaconescu pentru PSD. Acestora li se adauga "un disident din PSD", Sorin Oprescu, care conduce in sondaje cu peste o treime din intentiile de vot. Diferenta dintre el si Blaga se reduce, insa, cu cateva zile inainte de scrutin, noteaza AFP.

Chirurg in varsta de 57 de ani, de doua ori candidat invins al PSD la primaria capitalei, Oprescu a profitat de pe urma imaginii de martir pe care si-a construit-o pe baza diferendelor cu justitia pentru validarea candidaturii sale si de pe urma "etichetei" de independent.

"Tinand cont de disputele permanente dintre partidele politice, alegatorii cauta o alternativa (...) Oprescu a aparut ca o alternativa in conditiile in care a fost vizat de atacuri care au parut nedrepte lansate de adversari", considera analistul politic Cristian Parvulescu.

Dreapta, care conduce capitala dupa revolutia din 1989, pare sa fie pusa in dificultate, probabil pentru ca cei doi principali reprezentanti ai sai, PDL si PNL, sunt divizati in prezent.

Potrivit unor observatori, aceasta tendinta poate fi explicata si printr-un fenomen social: mutarea alegatorilor cu venituri medii si mari, in mod traditional liberali, in afara spatiului administrativ al Bucurestiului.

Indiferent de orientarea politica - dreapta, stanga, independenti sau altele - propunerile candidatilor nu sunt foarte diferite in ceea ce priveste problema traficului de cosmar, ordinii in sectorul constructiilor noi si problemei recurente a cainilor vagabonzi.

La nivel national, PDL pare in masura sa ramana lider, dar diferenta fata de PSD, care incearca sa isi refaca blazonul inainte de alegerile legislative prevazute pentru sfarsitul anului, pare sa se reduca.
Acest scrutin va fi un test de popularitate si pentru liberalii premierului Calin Popescu Tariceanu, afectati de numeroase scandaluri.

Potrivit unor analisti, nicio schimbare importanta nu este de asteptat in orase mari, cum este cazul Constantei, unde controversatul Radu Mazare urmeaza sa obtina un al treilea mandat inca din primul tur.
In total, 53 de partide politice au candidati in aceasta cursa, carora li se adauga 4.000 de independenti, pentru 3.184 de posturi de primar si aproape 41.000 de posturi de consilieri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.