Politica 30 Mai 2008 00:08
Campania electorala care se incheie in noaptea aceasta a fost marcata de circ, pomeni electorale si violente. Proiectele concrete au fost o raritate

Cei 362.061 de candidati din toata tara (membri ai celor 44 de partide si aliante inscrise in cursa sau independenti) vor mai avea la dispozitie ziua de astazi si noaptea de vineri spre sambata pentru a-si cuceri electoratul. Duminica, ei vor sustine examenul final, in fata a circa 18,3 milioane de potentiali electori, inscrisi pe listele de vot. Dintre cei 362.061 de candidati aflati in scriptele Biroului Electoral Central, 19.157 de persoane se lupta pentru primarii, 18.878 vor posturi in consiliile judetene, iar 324.026 se bat pentru consiliile locale.

In campania care tocmai se incheie, circul, gogosile electorale impartite cu darnicie, bataile cu lanturi si impuscaturile au suplinit ofertele politice serioase. Legea alegerilor a fost violata de 150 de ori in plina strada, numai in prima saptamana de confruntari intre partide, iar pentru stoparea circului pomenilor a fost nevoie de interventia ferma a Biroului Electoral Central. Unii dintre candidati au dat dovada de o imaginatie bogata, atunci cand si-au inscriptionat ouale cu sloganuri electorale (Navodari) sau cand si-au lipit afisele in cimitire. Batalia de la Iepuresti (Giurgiu), in care un militant si-a pierdut un ochi, iar candidatului local al PD-L i-a fost tras un glonte de cauciuc in cap, va ramane consemnata in istoria alegerilor din Romania.

Actuala campanie electorala le-a oferit cetatenilor mai mult circ decat programe. Legea electorala a fost violata de 150 de ori in plina strada numai in prima saptamana de confruntari intre partide. Recidivele infractionale decurgand din incalcarea legii n-au mai fost ulterior centralizate de Politie, intr-atat de multe au fost. Amenzile pentru partide au curs si ele in ritm vioi, in principal pentru afisajul electoral in locuri neautorizate, pentru distrugerea sau deteriorarea mijloacelor de propaganda, disparitia sau furtul de bannere si de afise, distribuirea de cadouri electorilor, tulburarea ordinii si a linistii publice si afisarea unor materiale cu caracter calomnios. Pentru pomenile aruncate de politicieni, romanii saraci s-au calcat in picioare pana la lesin si le-au promis recunostinta vesnica celor care i-au salvat din foame sau din nevoile electrocasnice (in Ilfov s-au dat nu numai miei si cozonaci, ci si frigidere, aspiratoare si roboti de bucatarie; in Bucuresti a plouat cu telefoane celulare).


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.