Politica 30 Mai 2008 23:46
Biroul Electoral Central a admis contestatia avocatilor lui Sorin Oprescu si a mai multor persoane care au semnat pe listele de sustinere a candidaturii sale la Primaria Capitalei, fata de decizia Biroului Municipal, prin care Partidul Initiativa Nationala putea publica aceste liste.

Lavinia Sandru, vicepresedintele PIN, anuntase publicarea unei mari parti a listei cu cele aproape 40.000 de semnaturi, unele din persoanele ale caror nume apareau pe aceste liste sustinand ca de fapt nu au semnat pentru sustinerea lui Sorin Oprescu.

Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central, Marian Muhulet, a explicat la BBC ce inseamna de fapt aprobarea contestatiei depuse de sustinatorii lui Sorin Oprescu.

“Noi am primit o contestatie privind hotararea BEM prin care se puneau la dispozitia PIN listele de sustinatori ale lui Sorin Oprescu”.

“A fost admisa contestatia si s-a dispus desfiintarea deciziei BEM”.

“Biroul Electoral Central a pus spre consultare aceste liste la sediul sau, la dispozitie, dar fara a se face copii dupa ele”.

“Fiecare lista de semnaturi are un numar de 10 pozitii pe pagina. La finalul acelei pagini, cel care intocmeste lista, care culege semnaturile isi asuma pe proprie raspundere veridicitatea acelor inscrisuri”, spune Marian Muhulet.

Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central spune ca la acest moment candidatura lui Sorin Oprescu nu mai poate fi contestata, pentru ca a expirat termenul legal.

Cei care constata ca au fost trecuti pe liste dar de fapt nu au semnat, pot depune o plangere penala la Parchet, iar daca se constata ca au dreptate, cei care vor raspunde sunt cei care au strans listele de semnaturi.

Criticile PIN

Presedintele PIN, Cozmin Gusa, declara la BBC cum a obtinut listele sustinatorilor lui Sorin Oprescu.
“Colega mea Lavinia Sandru a facut o cerere la Biroul Electoral Municipal sa vedem o copie dupa listele de semnaturi care ar fi false”.

“Am primit acele liste. La circa 100 de oameni sunati se gaseste unul singur care sa spuna ca a semnat pentru Oprescu”.

“Se afla pe site-ul ‘ne-am saturat.ro’ toate cele 40.000 de semnaturi, pentru ca aceia cu care au vorbit colegii mei la telefon vor sa-l dea in judecata pe domnul Oprescu pentru ca le-a folosit semnatura”, spune la BBC domnul Gusa.

Cozmin Gusa sustine ca in urma verificarilor facute ar fi reiesit ca pe liste erau trecuti chiar si bebelusi.
Verificarea celor de la PIN nu e singura in urma careia se constata ca listele de sustinatori ai lui Sorin Oprescu nu ar fi in regula in totalitate.

Si jurnalistii de la Cotidianul au sunat mai multe persoane care ar aparea pe liste si care au negat ca ar fi semnat.

Biroul Electoral Municipal a respins initial candidatura lui Sorin Oprescu la Primaria Capitalei, pe motiv ca nu ar fi avut numarul suficient de semnaturi prevazute de lege.

Avocatii acestuia au contestat insa decizia BEM, iar instanta a admis contestatia, insa pe motiv ca procedura respingerii candidaturii nu ar fi fost respectata.

Nimic insa despre faptul daca semnaturile respective sunt legale sau nu.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.