Politica 29 Mai 2008 04:27
Executivul a amendat Legea votului uninominal la numai cateva luni de la adoptarea sa, la gramada cu stabilirea modalitatilor de validare a presedintilor de consilii judetene, a primarilor si a consilierilor judeteni.

Guvernul a adoptat in sedinta de ieri o ordonanta de urgenta care completeaza legile electorale cu incidenta asupra alegerilor locale (Legea 215/2001 privind administratia publica locala, Legea nr. 334/2006 privind finantarea partidelor politice), dar si Legea votului uninominal nr. 35/2008, introducand prin
OU norma de reprezentare, fara ca lucrarile comisiei parlamentare de cod electoral sa se fi incheiat.

Potrivit ordonantei de urgenta, constituirea consiliilor locale, validarea alegerii primarului si validarea alegerii presedintelui CJ se fac tot in termen de 20 de zile de la data alegerilor. In termen de doua zile de la ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii de validare, presedintele CJ va depune juramantul, iar consiliile judetene vor fi constituite in termen de trei zile de la data depunerii juramantului noilor alesi in sedinta convocata de noul presedinte al CJ. Cum sunt previzibile lupte serioase in teritoriu cu ocazia constituirii noilor majoritati, s-au prevazut si situatiile de conflict. Daca reunirea consiliului nu este posibila in trei sedinte consecutive, presedintele CJ ii poate suspenda pe consilierii judeteni care nu au participat, urmand sa fie desemnati supleanti. In situatia in care nu sunt supleanti, se poate recurge la noi alegeri.

Modificarea ce se refera la legea finantarii partidelor stabileste ca, in termen de 15 zile de la data alegerilor, mandatarul financiar este obligat sa depuna la Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) un raport privind veniturile si cheltuielile electorale pentru fiecare partid. Dupa cele 15 zile, AEP trebuie ca, in 24 de ore, sa publice in Monitorul Oficial lista partidelor, a aliantelor sau a candidatilor independenti care au depus raportul, avand in vedere ca depunerea acestuia e o conditie de validare a celor alesi.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.