Doua sondaje, unul CURS si celalalt realizat de CCSB, il indica pe Sorin Oprescu ca fiind candidatul favorit al bucurestenilor pentru Primaria Capitalei. Totusi, conform estimarilor din sondaje, Oprescu nu va reusi sa obtina majoritatea necesara din primul tur, astfel ca batalia se va decide in turul al doilea, unde l-ar intilni pe Vasile Blaga. In estimarea facuta de CURS, 23% dintre subiectii intervievati se declara foarte interesati de alegerile de la 1 iunie, 54% ­ interesati, 16% ­ putin interesati, iar 5% ­ foarte putin sau deloc interesati. In schimb 2% nu stiu/ nu raspund.

OPTIUNI

Dintre toti cei care au o optiune clara, 36% declara ca i-ar acorda votul lor pentru Primaria Capitalei independentului Sorin Oprescu, in timp ce pentru urmatorul clasat, Vasile Blaga (PD-L), ar vota 27% din subiecti. Al treilea loc in optiunea de vot ii revine pesedistului Cristian Diaconescu, cu 14%, urmat la mica diferenta de liberalul Ludovic Orban, cu 12%. Restul candidatilor au fost creditati cu mai putin de 10% fiecare: Cozmin Gusa (PIN) ­ 5%, Daniel Fuciu (PNG) ­ 2%, Aurelian Pavelescu (PNTCD) ­ 1%, Codrin Stefanescu (PC) ­ 1%, Verginia Vedinas (PRM) ­ 1%, iar un oricare alt posibil candidat ­ tot 1%. La aceasta intrebare, 84% din intervievati au exprimat o optiune de vot, in timp ce 16% sint nehotariti sau nu raspund. De altfel, cerindu-li-se sa faca un pronostic privind cistigatorul Primariei Generale, 40% din subiecti l-au indicat tot pe Oprescu, iar 31% ­ pe Vasile Blaga. Situatia se rastoarna insa cind vine vorba despre locurile din Consiliul General. PD-L este formatiunea preferata de bucuresteni, 38% din subiecti declarind ca i-ar acorda votul pentru consiliu. Pe locurile urmatoare votantii chestionati plaseaza PSD, cu 28%, PNL, cu 15%, PIN, cu 5%, PNG, tot cu 5%, PRM, cu 3%, PC, cu 2%, PNTCD, cu 1%, si PER, tot cu 1%. La aceasta intrebare au exprimat o optiune de vot doar 76%, in timp ce 24% sint nehotariti sau nu raspund.

SPRE TURUL DOI

Sondajul realizat de CURS a verificat optiunea de vot a bucurestenilor si pentru turul doi al alegerilor, avind in vedere ca primul clasat, Sorin Oprescu, nu a fost creditat cu peste 50% la prima intrebare. Ca atare, s-au analizat variantele de tur doi ale primilor cinci clasati. Astfel, Blaga i-ar invinge intr-un posibil tur al doilea pe Cristian Diaconescu, scorul fiind de 57% ­ 43%, pe Ludovic Orban (59% ­ 41%) si respectiv pe Cozmin Gusa (65% ­ 35%). Candidatul sustinut de PSD, Cristian Diaconescu, ar reusi in turul al doilea sa-l invinga doar pe reprezentantul liberalilor, Ludovic Orban, cu un scor de 53% ­ 47%. Independentul Sorin Oprescu i-ar invinge fara probleme in turul doi pe fostul sau coleg de partid Cristian Diaconescu (60% ­ 40%), pe liberalul Ludovic Orban (61% ­ 39%) si, respectiv, pe Cozmin Gusa (61% ­ 39%).

Marea finala ar fi data insa, conform CURS, intre Sorin Oprescu si Vasile Blaga, cistigatorul, cu 54% din optiunea de vot, fiind independentul Oprescu. Pentru Blaga in aceasta varianta a turului doi ar vota 46% din subiecti. La aceasta intrebare insa, doar 68% din intervievati si-au exprimat intentia de vot, restul, de 32%, declarind ca nu ar mai vota sau nu au vrut sa raspunda. Sondajul CURS a fost realizat la comanda lui Sorin Oprescu, in perioada 15-18 mai a.c., pe un esantion de 729 de votanti declarati, iar marja de eroare este +/ - 3,6%.