Orgolii ministeriale. Miza: coordonarea procesului de integrare dupa 2007

Mica-marea lupta intre orgoliile Ministerului Integrarii si cel al Afacerilor Externe continua. Ambele ministere isi disputa atributiile de coordonare a procesului de aderare ce trebuie dus la bun sfarsit pana la 1 ianuarie 2007, dar si procesul de coordonare a integrarii dupa aceasta data. In timp ce ministrul Ene Dinga si-a asigurat, se pare, sprijinul premierului pentru varianta sa de lucru, ce vizeaza transformarea intitutiei pe care o conduce intr-un minister al Afacerilor Externe si Dezvoltarii, cei de la MAE nu se lasa, continuand sa se gandeasca la desfiintarea MIE si, ca atare, fac pregatiri febrile pentru crearea unui departament intern care sa se ocupe cu monitorizarea si coordonarea procesului de integrare. In replica, Dinga sustine ca problemele de integrare efectiva trebuie sa ramana tot in abilitatea MIE, date fiind atat experienta acumulata in domeniul expertizei, cat si faptul ca dupa 2007 chestiunea integrarii tinde sa devina o problema de natura interna a Romaniei.

"Cred ca tine mai mult de anumite orgolii institutionale, ceea ce ar fi descurajant si neproductiv", a declarat ieri ministrul Integrarii, Ene Dinga, referindu-se la ideea infiintarii unui departament de integrare europeana in cadrul MAE. Ministrul a recunoscut ca exista o anumita situatie de natura conflictuala intre cele doua ministere, intretinuta artificial de anumite personaje din esalonul doi-trei existente la nivelul acestor institutii. In viziunea lui Dinga, problematica integrarii Romaniei in UE trebuie si poate fi rezolvata numai de un minister specializat pentru acest domeniu, cum este ministerul pe care-l conduce.

"Toata expertiza pe problematica europeana se afla aici. Ar fi complet neeficient ca formarea pozitiilor comune ale Romaniei la Bruxelles sa se faca intr-un alt sediu institutional care, neavand expertiza necesara si suficienta, ar putea apela tot la MIE ca sa faca o fundamentare a deciziilor ce urmeaza sa fie transmise sub forma de instructiuni expertilor nostri de la Bruxelles. Ar fi cumva peste mana", a apreciat ministrul. Dinga a tinut sa precizeze ca, in eventualitatea in care MAE ar avea castig de cauza, s-ar trezi dupa momentul 2007 cu atributii mai curand de politica interna decat externa, derivate din implementarea si coordonarea integrarii efective. "E un conflict aparent, probabil si datorita unei lipse de comunicare", a conchis Dinga.

Parlamentarii gafeuri, pe post de ambasadori ai lobby-ului romanesc

Tot lipsa de comunicare si de lobby ar sta si la baza modului eronat in care parlamentarii si unele oficialitati europene percep progresele si realitatile din Romania. Vinovati de aceasta stare de lucruri, care a provocat destule neplaceri pentru autoritatile romane, ar fi tocmai oficialitatile si alesii din legislativul romanesc care au dat dovada de carente la capitolul "imaginatie si dedicare" atunci cand a fost vorba de promovarea unor actiuni de lobby in cadrul diferitelor intrevederi avute cu omologii lor europeni.

"In activitatea de lobby pe care Romania a desfasurat-o, dupa parerea mea la un nivel nu tocmai satisfacator pana acum, la nivelul parlamentelor tarilor membre, trebuie sa gasim activitati bazate pe mai multa imaginatie si pe mai multa dedicare in aceasta directie", a spus Ene Dinga, atragand atentia asupra faptului ca Romania va deveni membru cu drepturi depline al UE, la 1 ianuarie 2007, numai dupa ratificarea tratatului de catre Parlamentul European si de catre parlamentele nationale ale tuturor tarilor membre. Pentru a contracara lipsa de informare constatata la nivelul oficialitatilor europene, precum cel dovedit recent al crestin-democratilor germani, ministrul s-a pronuntat pentru o mai mare implicare a autoritatilor romanesti in actiunea de lobby, indeosebi a parlamentarilor, prin intermediul asa-numitelor grupuri de prietenie.

Or, acestea sunt compuse in continuare din alesi care abia o rup pe englezeste si care au cunostinte vagi despre notiunile de integrare, asa ca eficienta lor ca "ambasadori" ai imaginii tarii noastre in Europa comunitara a lasat pana acum de dorit. Intrebat cum va impaca si capra mioritica si varza de Bruxelles la nivelul alesilor neamului, gafeuri dovediti, Dinga a declarat ca Ministerul Integrarii are in vedere scolirea acestora, prin intocmirea unui punctaj si a unei baze generale de discutii, pentru preintampinarea pe viitor a situatiilor de acest fel. "Vom organiza intalniri in cadrul MIE, in care sa prezentam principalele probleme la zi si sa fie o informare in timp real. Vom produce un punctaj astfel, incat sa nu exista nici o posibila intrebare din partea parlamentarilor europeni la care sa nu se poata raspunde", a declarat Dinga.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.