In Parlamentul Romaniei, mesajul in limba rusa al presedintelui ucrainean Vicktor Iuscenko a fost ascultat de personalul auxiliar al Camerei Deputatilor, pus sa faca figuratie de catre organizatorii festivitatii.

Fatalitatea a facut ca vizita oficiala a presedintelui ucrainean la parlament sa se suprapuna cu Congresul PSD, dar si cu inceputul weekend-ului parlamentar, care debuteaza, ca de obicei, joi, dupa ora 12.00. Cum in sala in care urma sa vorbeasca Iuscenko erau putini parlamentari, modalitatea de a umple golurile din sala a fost gasita de "maestrul de ceremonii", Nicolae Vacaroiu, unul dintre putinii pesedisti "pedepsiti" sa vina la serviciu in ziua Congresului. Acesta a dat alarma in rindul angajatilor Camerei Deputatilor care, de la femei de serviciu, secretar si pina la electricieni si soferi, au avut obligatia sa se "dezghizeze" in deputati si senatori. Astfel, dintr-o data, parlamentul a avut o noua configuratie - apolitica si preponderent feminina.
Nefiind informat in legatura cu noua situatie, Iuscenko nu si-a reformulat mesajul dupa audienta, ci s-a adresat, asa cum stia el, parlamentarilor.

"Cel mai important tel al vizitei mele in Romania este de a va intinde mina din partea autoritatilor ucrainene. Azi am dat-o presedintelui Romaniei si acum v-o intind dumneavoastra si sint fericit ca mina mea nu a ramas in aer", le-a spus, cu prietenie, presedintele Ucrainei functionarilor din parlament. Iar acestia, la un semn al lui Vacaroiu, au inceput sa aplaude frenetic. In mare parte, discursul a semanat frapant cu cel al lui Traian Basescu de la momentul investirii sale ca sef al statului. Iuscenko a vorbit despre convingerea ca justitia va deveni independenta, iar coruptia va fi eliminata. A promis ca Ucraina se va indrepta catre valorile europene.

Comisia "Basescu-Iuscenko"

De altfel, Iuscenko a facut in discursul sau nenumarate referiri la Traian Basescu, amintind de parteneriatul semnat la Cotroceni, ieri dimineata. Cei doi presedinti au decis infiintarea unei comisii, in cadrul careia vor functiona trei comitete care trebuie sa gaseasca solutii pentru rezolvarea problemelor aflate in litigiu intre Romania si Ucraina. Cele trei comitete vor viza urmatoarele: reglementarea conflictului transnistrean, problemele minoritatii romane din Ucraina si ale celei ucrainene din Romania, canalul Bistroe.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.