Lipsa de consens manifestata de deputatii juristi in cazul Mitrea s-ar putea reflecta fidel si in plenul Camerei Deputatilor. Sunt putine sanse ca cererea DNA sa obtina 223 de voturi pentru.

Cererea DNA de incepere a urmaririi penale in cazul lui Miron Mitrea are toate sansele sa pice in plen, acolo unde trebuie sa intruneasca doua treimi favorabile din voturile tuturor deputatilor, adica 223 de optiuni.

Votul alesilor va tine seama mai ales de punctele de vedere scrise exprimate deja de propriii raportori. Social-democratii, dar si o parte din reprezentantii minoritatilor nationale vor merge pe teza lipsei de „elemente care sa justifice cererea urmaririi penale a lui Mitrea" si a „dosarului politic exploatat mediatic", facut de DNA prin „tendinta sa abuziva".

PNL si PC, pozitie ambigua

Precedentul trimiterii unui parlamentar in instanta pe mana plenului legislativ a facut ca si alti deputati juristi sa formuleze rapoarte ambigue. Atat liberalii, cat si conservatorii s-au servit de principiul separatiei puterilor in stat pentru a sustine imposibilitatea substituirii organelor judiciare si, ca atare, „nu vor putea recomanda plenului un verdict anume asupra cererii de urmarire penala".