Sediul Monitorului Oficial are depozitate 33.600 de buletine de vot pentru alegerea Consiliului General al Municipiului Bucuresti in box paletul cu numarul 31. Aceste buletine sunt in plus fata de numarul necesar plus rezerva calculata pentru scrutinul din 1 iunie in functie de numarul cetatenilor cu drept de vot din Capitala.

Mai mult, Birourile Electorale din cele sase sectoare al Bucurestiului au preluat in totalitate inca de acum o saptamana buletinele de vot comandate si executate la Monitorul Oficial, inclusiv rezerva de 10%, fara sa fi semnalat vreo lipsa. Neregula a fost descoperita inca de marti de Marian Zlotea, reprezentantul PD-L in Biroul Electoral Municipal, care a cerut demararea unei anchete, sustinand ca inclusiv prefectul Capitalei, Catalin Deaconescu (fost membru PNL), stie de existenta acestor buletine, mai ales ca, prin lege, prefectura trebuie sa urmareasca distribuirea buletinelor de vot.

In fata situatiei, cei implicati au inceput sa se balbaie. Contactat marti de Cotidianul, prefectul Deaconescu a refuzat sa comenteze. Intrebat si el, Liviu Moraru, directorul general al Monitorului Oficial si candidat al PNL pentru Consiliul Local al Sectorului 5, ne-a declarat ca nu stie de existenta vreunui buletin de vot in plus. „Nu am cunostinta de asa ceva“, spunea marti Moraru.

Ieri, presedintele BEM, Ileana Danaila, in urma unei verificari, a gasit pachetul cu cele 33.600 de buletine de vot in sediul Monitorului Oficial. In secunda urmatoare s-a schimbat si pozitia directorului-candidat de la Monitorul Oficial, care a gasit si o explicatie: „Buletinele de vot exista dar, din cate reiese din datele noastre, nu s-a tiparit nici un buletin de vot in plus. Cel mai probabil, unul dintre sectoare a omis sa ia o parte din buletine de vot pentru care a semnat de primire“.

Concomitent, BEM a cerut Birourilor Electorale de Circumscriptie din cele sase sectoare sa verifice daca numarul de buletine de pe procesul de predare-primire corespunde cu numarul de buletine pe care le-au ridicat de la sediul Monitorului Oficial. Raspunsul a fost clar: numarul de buletine ridicate corespunde cu numarul de buletine din procesele-verbal. Din nou, s-a schimbat si explicatia directorului institutiei, Liviu Moraru. Cele 33.600 de buletine de vot ar fi rebuturi, sustine acesta intr-un comunicat publicat pe site-ul Monitorului Oficial. Moraru nu a mai raspuns ulterior la telefon, desi avea de raspuns la mai multe intrebari nelamurite.

„Monitorul Oficial R.A. a facut din nou toate verificarile necesare si infirma sesizarea in care se spune in mod eronat ca ar fi fost tiparite in plus buletine de vot pentru alegerea CGMB. Comanda primita a fost de 1.973.506 exemplare si tot atatea au fost ambalate pe paleti pentru a fi expediate. Toate prisoasele (exemplare rebut) se incadreaza in limitele tehnologice si se afla depozitate separat in vederea distrugerii. Asiguram institutiile, partidele si orice parte interesata de corectitudinea procesului electoral, ca Monitorul Oficial R.A. isi respecta cu strictete obligatiile asumate prin contractul de tiparire a buletinelor de vot“, se arata in comunicat.