Politica 21 Mai 2008 02:51
Analistul politic Cristian Parvulescu a lansat, ieri, pentru „Gardianul” o ipoteza interesanta. El sustine ca, daca Liviu Negoita castiga din primul tur Primaria sectorului 3, electoratul PD-L din acel sector va fi greu de mobilizat pentru a se prezenta a doua oara la vot, in cazul in care Blaga intra in turul al doilea pentru Primaria Capitalei.

Pe de alta parte, el sustine ca procentul de aproximativ 30% al alegatorilor care probabil nu se vor duce la vot poate cantari determinant pentru rezultatul final scrutinului. De cealalta parte, sociologul Mircea Kivu sustine ca situatia se poate schimba oricand. El a atras atentia ca, potrivit sondajului INSOMAR- Realitatea TV, exista o discrepanta destul de mare intre procentele pe care le-ar obtine PSD in Bucuresti (27,3%) si voturile pe care le-ar totaliza Cristian Diaconescu (11%), candidatul partidului. In acest sens, el a precizat ca, daca electoratul PSD isi schimba atitudinea fata de Diaconescu, pot aparea mari surprize.

Cristian Parvulescu a declarat, ieri, referindu-se la ultimul sondaj INSOMAR-Realitatea TV, ca procentul de aproximativ 30% al alegatorilor care au declarat ca „probabil nu vor vota” sau „sigur ca nu vor vota” poate reprezenta cheia rezultatelor in alegerile pentru Primaria Capitalei. „In conditiile acestea, primii care vor absenta vor fi nehotaratii, de unde candidatul independent Sorin Oprescu recolteaza cele mai multe voturi. Mi-e greu sa cred ca la aceste alegeri va fi mobilizat 40% - 45% din electoratul bucurestean. Din punctul meu de vedere, participarea la alegerile locale din Bucuresti nu va depasi prezenta la votul pentru referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu din 2007”, a precizat Parvulescu. El a adaugat ca majoritatea voturilor este dictata de votantii nehotarati, care sunt imprevizibili, de aceea ultima jumatate a campaniei se va baza pe atragerea acestei parti a electoratului. De asemenea, Parvulescu a mai spus ca, in cazul unei participari foarte slabe la scrutin, daca Oprescu va primi foarte multe voturi, „vom avea de-a face cu foarte multe furturi PSD, si aici se va vedea jocul la doua capete al social-democratilor”.

Mai multe primarii pentru PD-L, mai putine sanse pentru Blaga

Parvulescu a precizat faptul ca, un impediment foarte puternic in calea reusitei lui Vasile Blaga la Capitala, l-ar putea reprezenta castigarea din primul tur, a mai multe primarii de sector a candidatilor PD-L. „Daca nu se va mai realiza un al doilea tur in sectorul 3, unde sondajele il indica pe Liviu Negoita primar din primul scutin, chiar si in sectorul 6, aceeasi situatie fiind si in cazul lui Cristian Poteras, Blaga nu va mai avea suportul lui Negoita si a celui mai motivat electorat PD-L. Cu cat PD-L castiga din primul tur la sectoare, cu atat va fi mai dificil pentru Blaga si reusita pentru Oprescu ”, a mentionat Parvulescu.

„In turul doi toata lumea se aliaza impotriva unui singur partid“

Cristian Parvulescu considera ca in turul doi avantajat prin voturile venite de la celelalte formatiuni va fi candidatul independent Sorin Oprescu, in timp ce Vasile Blaga ar putea agata procente doar de la nehotarati. „Oprescu va lua in turul doi voturi de la toate formatiunile. Cu cat va fi prezenta mai mare, cu atat motivatia electoratului va fi mai mare, de aceea este importanta in aceasta perioada campania de mobilizare a electoratului”, a spus Parvulescu. El a adaugat ca de la PSD Oprescu va obtine in jur de 80% din voturi. „PSD nu l-a atacat in aceasta campanie deloc pe Oprescu, mai mult, Ion Iliescu a mentionat numele lui de mai multe ori in aceasta perioada decat pe cel al candidatului PSD, Cristian Diaconescu”, a mai aratat analistul. In ceea ce-l priveste pe Vasile Blaga, Parvulescu considera ca pedelistul nu va lua voturi de la nici un partid, doar de la alegatorii nehotarati, daca ii va atrage. „Pentru Traian Basescu si Vasile Blaga, singura solutie in acest moment o reprezinta determinarea nehotaratilor care au fost candva pro-Basescu sa revina la matca”, a mentionat Cristian Parvulescu, care a tinut sa specifice ca, din punctul sau de vedere, „in turul doi toata lumea se aliaza impotriva unui singur partid”. In cazul candidatului PNL, Ludovic Orban, analistul crede ca va lua voturi de la PNTCD, de la partide mai mici si foarte putin de la PSD.

Taranistii nu vor putea fi niciodata convinsi sa voteze cu democrat-liberalii

Analistul politic a mai spus ca voturile nu vor putea fi transferate in functie de preferintele partidelor, intrucat electoratul nu mai respecta indicatiile formatiunilor pe care le simpatizeaza, preferintele individuale avand castig de cauza. „Atmosfera generala conteaza. Un exemplu elocvent in acest caz ar putea fi candidatul PNTCD, Aurelian Pavelescu. Daca el va reusi sa atraga toate voturile PNTCD, in turul doi, tinand cont de structura ideologica a partidului, taranistii nu vor putea fi niciodata convinsi sa voteze cu PD-L”, a mai spus Parvulescu. Analistul a mai adaugat ca, tocmai pentru castigarea acestei stari de spirit favorabile, pe scena politica se dau adevarate batalii de imagine. „Presedintele Traian Basescu organizeaza in plina campanie electorala «Ziua Portilor Deschise», liderul de onoare al PSD, Ion Iliescu, merge prin tara sa sprijine candidatii PSD, Basescu il ataca pe Iliescu, acestea ar fi acele oportunitati de creare a unei atmosfere favorabile atragerii de electorat”, a mai spus Parvulescu. In ceea ce priveste ipoteza potrivit careia voturile „loserilor” ar putea fi distribuite catre candidatii indepedenti, analistul a precizat ca aceste ipostaze ar putea fi catalogate, mai degraba, „exceptii” deoarece, inainte de toate, acei candidati indepedenti trebuie sa castige „batalia de comunicare”. „In acest context, independentul cel mai bine cotat in sodaje, Sorin Oprescu, nu a castigat inca aceasta batalie de comunicare”, a adaugat Parvulescu.

Mircea Kivu: In aceasta campanie electorala pot aparea surprize...

Sociologul Mircea Kivu a declarat, ieri, pentru „Gardianul” ca spre sfarsitul campaniei putem asista la anumite surprize. El a precizat ca, de exemplu, candidatul PSD Cristian Diaconescu a obtinut mult sub partid, foarte multe dintre voturile social-democratilor ducandu-se catre Sorin Oprescu. PSD a adunat pentru Consiliul General al Municipiului Bucuresti, potrivit sondajului INSOMAR- Realitatea TV, 27,3%, iar Diaconescu a luat doar 11%, in calitatea sa de candidat al partidului pentru Primaria Capitalei. Cu toate acestea, el a precizat ca, daca electoratul PSD nu-si schimba viziunea, Sorin Oprescu ar putea lua voturi - daca intra in turul al doilea - prevalandu-se de statutul de independent, de la Diaconescu (circa 60% din voturi), Gusa, Pavelescu si Stefanescu. Sociologul a precizat ca doctorul „fura” voturile cuplului Gusa- Pavelescu- Stefanescu pentru ca cei trei nu sunt asimilati partidelor pe care le reprezinta, ci mai degraba ca independenti. Potrivit lui Kivu, Blaga nu prea mai are de unde sa adune voturi, iar Orban mai poate obtine procente de la Diaconescu si Blaga, insa nu foarte multe. Pe de alta parte, el nu a exclus ca la nivelul PSD sa existe o strategie care sa potenteze sansele de castigare a Primariei prin aruncarea in lupta, dupa modelul „Vanghelie” a doi candidati. Unul asumat de partid si unul independent.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.