Politica 20 Mai 2008 01:09
La trei ani dupa potopul care le-a distrus casele, satenii din Vadu Rosca par mai degraba preocupati de faptul ca Gigi Becali nu le-a dat nici acum titlurile de proprietate decat de alegerile locale.

Politica ii intereseaza mai putin. Sau chiar deloc. In Vadu Rosca, satul vrancean in care, in primavara lui 2005, apele Siretului maturau vietile a aproape 600 de familii, campania electorala pare sa fi inceput doar pe afise. Acolo, pe panouri par sa se poarte marile dezbateri, marile confruntari de programe, de acolo pot vulturenii - cum li se spune dupa numele comunei - sa afle ce ii asteapta in urmatorii patru ani. Asta daca ar mai crede in promisiuni.

Dar nu o fac, pentru ca de fiecare data ajutorul pare sa fi venit din alta parte, din Pipera sau din Victoriei, de la cei care au sarit atunci sa le refaca casele, Gigi Becali, Gica Popescu si Ion Tiriac sau Guvernul.

De altfel, tot de aceste nume se leaga si grijile prezentului. Pentru ca oamenii isi doresc ca timpul sa stearga cu totul orice urma a potopului, iar pentru asta vor sa fie stapani pe casele in care locuiesc. In rest, de votat voteaza ei cu cine trebuie. „Si cu cine ne mai da si noua ceva“, dupa cum recunoaste primul satean intrebat de vorba.

In Vadu Rosca, la fel ca in intreg tinutul, atunci cand apele nu stapanesc totul, o face baronul PSD de Vrancea, Marian Oprisan, candidat la Consiliul Judetean. E pe aproape toate afisele din comuna Vulturu, iar afisele sunt pe toate gardurile si pe toate portile. Primarul Alexandru Mihalcea e prezent din cand in cand pe cate un panou.

Nu are nevoie de prea multa notorietate, doar candideaza pentru al patrulea mandat. Din biroul sau, acolo unde pare sa-si imparta timpul cu viceprimarul, omul nu prea are chef de presa. Nu vrea sa-si prezinte nici realizarile, nici promisiunile. Il are doar pe „domnul Oprisan“ alaturi, pe afis.

„Ziarul dumneavoastra oricum nu prea ajunge aici. Sunt foarte obosit. Am avut o seara dificila. Las’ sa va spuna contracandidatii mei ce am facut si ce nu. De fiecare data se gasesc unii sa critice. Da’ imi dati un telefon dupa aia sa-mi spuneti si mie ce au zis?“ Prevazator, omul ne conduce spre usa. Chiar daca nu eram pregatiti inca sa iesim din primarie.

Nici candidatul PNL la primarie, Nicusor Pacuraru, nu are prea mult chef de vorba. O face doar la telefon. Omul pare usor resemnat, iar planurile sale de viitor sunt simple. „Comuna Vulturu este o localitate cu aproape 8.000 de locuitori. E aproape sa devina oras. Cand devine oras se rezolva toate problemele. Eu nu imi fac deloc campanie. Nu vreau. Capitalul electoral mi l-am facut in toti acesti ani in care am locuit aici. Au vrut liberalii mei sa vina cu caravana aici si le-am spus ca, daca vin, eu renunt la candidatura. E mai bine sa fii modest“, spune Pacuraru.

Singurul candidat dornic sa-si faca campanie e de la PD-L. Il cheama Nicusor Toader si se prezinta imediat pentru un tur electoral al comunei. Omul are mai multe magazine in comuna, conduce un Passat si are un restaurant in Focsani. Democrat-liberalii par a fi si singurul partid cu sediu din Vulturu. O hala pustie. Pe masa, mai multe cutii de bere. Goale. Probabil de la sedinta de aseara.

Apetenta pentru dispute politice par sa aiba mai degraba cetatenii de etnie roma. Vreo doua sute de suflete in total, gata oricand de revolutie. Oamenii vor sa-l dea jos pe actualul primar, despre care spun ca nu a pus niciodata piciorul in mijlocul lor. Apar de peste tot, iar vocile lor furioase si nemultumirile curg de peste tot. In jur, saracia e deplina. Case din carton sau chirpici neterminate, unele fara ferestre. Pe alocuri, mici sclipiri de opulenta, la cei mai instariti: cate o antena parabolica.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.