Impreuna cu alti parlamentari PSD precum Dan Mircea Popescu, Iulian Iancu, Marian Sarbu, Geoana a participat la o dezbatere organizata de partid avand ca subiect situatia socio-economica. Printre propunerile care s-au conturat in timpul discutiilor s-a numarat si cea a lui Marian Sarbu, care a sugerat majorarea salariului minim pana la 300 de euro, el sustinand ca exista fondurile necesare si ca o asemenea masura nu numai ca nu va afecta echilibrul bugetar, dar va aduce si beneficii, precum majorarea salariului mediu si a pensiilor.

"Un guvern respectabil nu ar avea o mare problema sa-si asume o crestere agresiva a salariului minim pe economie", a declarat vicepresedintele PSD, adaugand ca aceasta este una din primele prioritati ale PSD cand va ajunge la guvernare. De asemenea, Geoana i-a mai indemnat pe sindicalistii prezenti la discutii sa redeschida imediat dialogul cu guvernul pentru renegocierea salariului minim.

Alte solutii identificate de PSD pentru criza in care se afla cei mai multi dintre romani ar fi ca guvernul sa negocieze un moratoriu cu producatorii de medicamente pentru a nu creste preturile, adoptarea legii pentru TVA micsorat la alimente, a unei legi a hipermarketurilor prin care taxele ascunse impuse de retaileri producatorilor sa fie impozitate, efectul urmarit fiind diminuarea preturilor.

In plus, PSD mai recomanda guvernului sa mearga la Bruxelles si sa ceara autoritatilor UE sa amane liberalizarea preturilor la gazele de import pana cand nu va fi implementata o politica europeana comuna referitoare la gazele aduse din Rusia. Social-democratii s-au aratat ingrijorati si de deprecierea leului si de posibilitatea ca romanii sa nu-si mai poata achita ratele la banca si propun incheierea unui acord intre banci si BNR prin care returnarea imprumutului sa tina cont de rata initiala a monedei euro. Alte promisiuni pesediste vizeaza gasirea unei solutii prin care consumul casnic la energie sa nu fie mai scump ca cel industrial sau protejarea agricultorilor.

Geoana a prezentat ieri o serie de statistici ale institutiilor romanesti si europene menite sa ilustreze deprecierea nivelului de trai din Romania. In 2007, rata inflatiei s-a reaprins, fiind estimata sa ajunga in 2008 la peste 8%, la nivelul din 2005. Doar 16% dintre romani castiga lunar peste 2000 RON, Romania are 60% din preturile europene, dar doar 12% din salariile europenilor, tara noastra are cea mai scazuta putere de cumparare din toata Uniunea Europeana, a spus Geoana. In 2007, 51% dintre gospodarii nu si-au acoperit din salarii si pensii cheltuielile gospodaresti-intretinere si utilitati, iar intre 2005-2007 un numar de 140.000 de romani au ingrosat numarul saracilor, a mai spus liderul PSD.