Dupa care au blocat cu scobitori sistemul electronic de vot

Senatorii au aruncat la gunoi unul dintre cele mai importante angajamente fata de Uniunea Europeana, votand ieri impotriva declararii in totalitate a averilor demnitarilor. Intreaga dezbatere a legii, in comisia juridica si, apoi, in plen, s-a transformat intr-o bataie de joc la adresa ministrului Justitiei, Monica Macovei, initiatorul legii. "Domnilor, calculatorul e foarte bun. Mai bine scoateti hartioarele pe care le-ati bagat sau scobitorile". Asta le-a spus presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, colegilor sai, care s-au plans de proasta functionare a sistemului de vot. Scandalul a inceput in momentul in care senatorii au votat un amendament privind declararea valorii estimative a colectiilor de arta si a bijuteriilor. Scorul foarte strans, 49 de voturi pentru respingerea amendamentului, 47 impotriva si 2 abtineri, i-a facut pe cei de la Partidul Popular Romania Mare sa conteste rezultatul pe motiv ca numarul de voturi exprimate este mai mare decat cel al senatorilor prezenti in sala.

Gheorghe Funar a reusit chiar sa depisteze trei senatori care votasera in lipsa - Marko Bela, Varujan Vosganian si Mircea Cinteza. Cand a auzit numele lui Marko Bela, colegul sau de partid, Attila Verestoy, a semnalat o "problema cu sistemul de votare", care s-a dovedit cat se poate de reala, mai precis un aparat care vota de unul singur, fara cartela. La insistentele salii, Vacaroiu a acceptat votul nominal. Dupa strigarea catalogului si numararea voturilor, amendamentul a fost acceptat cu 51 de voturi pentru si 49 impotriva, ceea ce inseamna ca demnitarii nu mai sunt nevoiti sa spuna valoarea cadourilor si a bijuteriilor pe care le au.

Rezultatul a fost primit cu aplauze de sustinatorii amendamentului si cu dezamagire de catre ministrul Justitiei, Monica Macovei. "Sa mergeti dv., domnule Bindea, la Comisia Europeana, sa justificati lipsa acestei valori", a spus Macovei, fara sa ceara cuvantul. In cele din urma, Senatul a aprobat, cu 100 de voturi pentru si 3 abtineri, ordonanta de urgenta pentru modificarea formularelor pentru declaratia de avere si pentru declaratia de interese. Monica Macovei s-a declarat insa total nemultumita de forma finala, pe care a calificat-o drept "opaca" si pe care spera ca deputatii sa o imbunatateasca. Ministrul Justitiei sustine ca noile declaratii de avere sunt chiar mai proaste decat cele de pana acum. Noile formulare nu mai cuprind obligativitatea declararii valorii constructiilor detinute de demnitari.

De asemenea, a fost eliminata si prevederea potrivit careia declaratia de avere si de interese este un act public, iar cel care o completeaza raspunde penal. Initiatorul amendamentului care sta la baza acestei eliminari, senatorul PSD Serban Nicolae, sustine ca prevederea din actualele formulare este "superflua" de vreme ce caracterul public si penal sunt prevazute in Legea 161/2004 de modificare a Legii 115/1996 privind transparenta demnitatilor publice si in Codul Penal. Macovei il contrazice insa pe senatorul PSD. Ea spune ca, potrivit prevederilor celor doua acte legislative, noile declaratii de avere "vor fi publice, dar nu in totalitate". Mai mult, afirma Macovei, completarea inexacta si incompleta a declaratiilor nu tine de Codul Penal. "Reaua-credinta e foarte greu de dovedit", a spus Monica Macovei. Ea s-a ferit insa sa-si critice colegii de alianta care, la unele amendamente, au votat impotriva intereselor Guvernului.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.