Furtuna in PSD. Patruzeci si doi de pesedisti celebri, amestecati cu anonimi, si-au depus ieri candidaturile pentru functiile centrale de conducere. Cea mai mare aglomerare se inregistreaza la functiile de vicelideri: 33 de candidati pe 11 locuri, poate 13 cel mult.

Pentru prima data in cei 15 ani de existenta ai PSD, membrii partidului asista la o lupta acerba pentru obtinerea puterii. Negocierile duse saptamini in sir intre principalele tabere ale partidului, a lui Iliescu, a lui Nastase, a grupului de la Cluj, a tinerilor lui Victor Ponta si a celor fluctuanti intre acestea, nu au dus la un rezultat. Nemultumirea acumulata in ultimele luni de membrii partidului din teritoriu la adresa politicii duse de conducerea centrala si luptele dure dintre taberele din PSD au dus, ieri, la o explozie neasteptata de candidaturi — 42.

Iliescu si-a plasat pionul

Ion Iliescu are trei adversari la sefia partidului, rasariti ca urmare a luptelor interne. Mircea Geoana, sustinut public de grupul de la Cluj reprezentat de Ioan Rus si Vasile Dincu, acumuleaza, potrivit liderilor PSD, simpatiile tuturor celor declarati anti-Iliescu. Astfel, neoficial, el se va bucura astazi, la Congres, si de voturile gruparii Nastase. Primarul unei comune din Dimbovita, Sorinel Soare, a fost lansat in cursa de tabara fostului premier. Constient de aceste demersuri, Iliescu i-a sugerat, marti seara, senatorului Serban Nicolae, om crescut de el timp de 15 ani, sa intre in cursa pentru sefia PSD pe principiul "daca e circ, circ sa fie".

Nastase contra Oprescu

Lupta pentru a doua functie in PSD, cea de presedinte executiv, pare mult mai dura. Desi Adrian Nastase se bucura de un sprijin consistent din partea sustinatorilor sai, in jurul lui Oprescu s-au grupat liderii centrali si teritoriali care nu il agreeaza pe fostul premier. Ei provin din tabara lui Iliescu, dar, o parte, si din rindul grupului de la Cluj. Oprescu asteapta si voturile tinerilor, nemultumiti de izolarea liderului lor, Victor Ponta, de tabara Nastase.

Mitrea are emotii

Cinci candidati se bat pentru a treia functie ierarhica la care Octav Cozminca a renuntat definitiv: Miron Mitrea, sustinut de organizatiile judetene pe care le controleaza de ani buni, in frunte cu ceea din Vrancea si Constanta, Victor Ponta, sprijinit de vreo 22 de parlamentari tineri, Ecaterina Andronescu, inclusa in cursa de Ion Iliescu pentru animatie, Vasile Gherasim, fostul primar al sectorului 1, si Francisc Toba, fost sef Romaero, ambii sustinuti de tabara Nastase.

Imbulzeala la vicelideri

Bataia cea mai mare se da pe posturile de vicepresedinti. Astfel, treizeci si trei de membri PSD iau cu asalt astazi cele 11 functii de vicepresedinti puse in joc. Desi, initial, liderii PSD declarau ca numarul viceliderilor va fi de 7, neintelegerile de la masa negocierilor au dus la cresterea lor la 11.

Marti seara, la ultima runda de negocieri dusa la Baneasa, Iliescu a propus ca 4 locuri sa revina femeilor. In final au ramas 3. Nici un loc nu a fost prevazut pentru tineri, fapt ce a crescut si mai mult supararea generatiei pro din PSD. De remarcat ca, din fosta garda, doar Octav Cozminca, Serban Mihailescu si Doru Ioan Taracila s-au retras definitiv din competitie. In schimb, Viorel Hrebenciuc va incerca astazi sa-si pastreze functia de vicelider pentru care a negociat cu toate gruparile.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.