Politica 12 Mai 2008 00:03
Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, devine pe zi ce trece un aparator al dezideratelor UDMR. Olteanu a declarat vinerea trecuta ca sustine ideea Uniunii privind folosirea limbii materne in localitatile in care populatia minoritara este de 10%.

"Probabil vom face si niste cercetari, poate chiar referendum in aceste comunitati si vom vedea cum vad si cetatenii aceasta problema si in functie de asta vom lua o decizie", a adaugat Olteanu. De remarcat este ca el a facut declaratia in judetul Mures, unde 39,30% din populatie sunt de etnie maghiara. In varianta actuala a legii administratiei publice locale, limba materna se foloseste in administratie in localitatile unde populatia minoritara este de 20%.

Dumnezeul bilingv

Afirmatia de vineri a lui Olteanu vine dupa ce la inceputul lunii aprilie a spus ca vrea ca Parlamentul sa faca demersuri la Vatican pentru introducerea limbii maghiare in bisericile din localitatile romanesti cu majoritate de etnie maghiara. Olteanu s-a intalnit atunci in judetul Bacau cu presedintele Parlamentului Ungariei, Szili Katalin. "Sunt intru totul de acord ca oamenii sa se exprime liber spiritual, in conformitate cu credinta lor, dar nu prin act administrativ impus chiar si printr-o decizie a Vaticanului, ci prin dorinta proprie de exprimare", a adaugat Olteanu dupa intalnirea cu Szili.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.