Politica 10 Mai 2008 00:33
Taranilor cu opinci din anvelope uzate li s-au promis gheizere termale si bazine de scufundari subacvatice.

Candidatii in alegerile locale au inceput sa bombardeze electorii cu propuneri fanteziste, in speranta ca le vor lua voturile: parade lunare gay, garsoniere de 15.000 de euro, bazine de scufundari subacvatice, astuparea raurilor naravase cu dale de beton pe care sa fie amenajate parcari, telegondole, apa ozonificata, internet gratis. "Gogosile electorale" se lanseaza in toata tara. In Neamt, candidata PNG-CD Mirandolina Vinca ofera un metrou intre satele Chintinici si Slobozia, cu sprijin italian, daca va fi aleasa. In Tulcea, Trifon Belacurencu, candidat PSD, le spune oamenilor ca va construi o sosea rapida Constanta-Delta Dunarii, care sa treaca prin poligonul militar de la Babadag; atunci cand americanii se antreneaza in poligon, se vor institui restrictii de circulatie, explica el.

Analistii politici sustin ca o parte a electoratului "devoreaza" cu placere asemenea idei trasnite pe care chiar le crede, din cauza lipsei de educatie. "Unii electori, credulii, asteapta sa fie mintiti. Ei simt o adevarata placere sa auda asa ceva si chiar cred", apreciaza politologul Cristian Pirvulescu. Analistul Adrian Moraru spune insa ca unele din proiectele considerate acum utopice s-ar putea realiza in viitor, precum s-a intamplat cu circuitul de Formula 3, amenajat in jurul Casei Poporului.

Unii candidati in alegerile locale se intrec in propuneri care mai de care mai fanteziste, pentru a le lua ochii alegatorilor si a-i face sa voteze in favoarea lor. "Gogosile electorale" starnesc uneori rasul-plansul: metrou intersatesc in judetul Neamt, parade gay lunare in Focsani, acordarea celei de-a XIII-a pensii, ploi de euro pentru investitii, sosea rapida prin incinta poligonului NATO din Babadag, acces gratuit la Internet pentru tineri, mutarea raurilor s.a. Analistii politici spun ca o parte a electoratului "devoreaza" cu placere asemenea idei trasnite, fanteziste, pe care chiar le crede, din cauza lipsei de educatie. O alta parte a electoratului, cea realista, respinge vehement "gogosile" de campanie, in timp ce cea mai consistenta parte a ale-gatorilor nu este interesata de politica in general si nici de promisiunile electorale, oricare ar fi acestea, considera politologul Cristian Pirvulescu.

In Moldova pare sa fie inflatie de fantezii electorale, lansate, mai ales, de catre candidatii la primariile mici. Candidata partidului lui Becali, PNG-CD, pentru orasul Roznov, Mirandolina Vinca, le promite alegatorilor ca va construi un metrou intre satele Chintinici si Slobozia, cu sprijinul italienilor, daca va fi aleasa. Primarul PSD din Panciu, Ion Petre, se jura ca va construi o sosea suspendata care sa lege orasul sau de Magura Odobestilor, daca va fi reales, iar primarul PD-L din Campuri, Dumitru Vladescu, le promite oamenilor din comuna un complex balnear din banii sai personali, dotat cu gheizere termale si bazin de scufundari subacvatice. Nu doar candidatii de la tara, ci si cei din marile orase moldovenesti se intrec in propuneri ambitioase, a caror concretizare necesita mai mult decat un mandat. Presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, incearca sa-i convinga pe vranceni sa-l voteze mizand pe doua proiecte suprarealiste: un helioport la Focsani si un canal Siret-Baragan. Candidatul PD-L la Primaria Focsani, Alin Tratculescu, promite, la randul sau, parade lunare gay pentru homosexualii din oras si prezervative pe gratis.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.