Politica 9 Mai 2008 01:46
Colegiul CNSAS a primit, ieri, aproape integral listele cu candidatii la functiile de consilier judetean si primar de municipiu din tara, presedintele institutiei, Ladislau Csendes, declarandu-se multumit de calitatea acestora.Colegiul CNSAS a primit, ieri, aproape integral listele cu candidatii la functiile de consilier judetean si primar de municipiu din tara, presedintele institutiei, Ladislau Csendes, declarandu-se multumit de calitatea acestora.

Aceste afirmatii vin in conditiile in care la inceputul acestei saptamani membrii Consiliului declarau ca nu vor reusi sa verifice toti candidati, datorita listelor care sunt incomplete. "Am primit listele cu candidati din aproape toate judetele, atat pentru Primariile de municipii, cat si pentru Consiliile Judetene. Mai sunt cateva de venit, le asteptam si pe acelea zilele astea. Majoritatea au fost deja date in lucru la Directia de Investigatii", a declarat, ieri pentru Mediafax, presedintele Colegiului CNSAS, Ladislau Csendes.

El a aratat ca singurele liste cu candidatii la functia de consilier judetean care nu au fost trimise CNSAS sunt cele privind judetul Satu Mare si Consiliul General al Capitalei. In ceea ce priveste candidatii la functia de primar in municipii, singurele liste care nu fusesera primite de CNSAS pana joi la pranz erau cele din Sfantu Gheorghe, Slatina, Ramnicu Valcea si sectoarele 3 si 6 din Capitala. "Interesant este ca Primaria Sectorului 3 se afla la doar cativa metri distanta de sediul nostru, si totusi nu le-am primit. Le mai asteptam", a declarat Csendes.

"Nu avem cum sa verificam toti candidatii"

Intre membrii Colegiului CNSAS a aparut, la inceputul acestei saptamani, o controversa privind calitatea documentelor primite de la BEC referitoare la candidatii la alegerile locale din iunie, Cazimir Ionescu, membru al Colegiului, declarandu-se nemultumit de acestea, iar presedintele Csendes spunand ca "se poate si mai bine".

"Nu avem cum sa verificam candidatii avand in vedere halul in care aceste liste ne-au parvenit. Unele nu contin datele de identificare fara de care pur si simplu nu putem sa intram in bazele de date pentru a afla cine ce a facut in trecut, daca a facut", declara Cazimir Ionescu dupa sedinta de marti a Colegiului CNSAS, pentru Mediafax.

Ionescu acuza lipsa unor date precum locul nasterii sau numele parintilor unora dintre candidati din listele primite de la Biroul Electoral Central (BEC). In opinia sa, lipsa unor date din listele de la BEC este cauzata de faptul ca legea dupa care functioneaza BEC nu a fost armonizata cu cea care reglementeaza activitatea CNSAS. Pe de alta parte, in opinia lui Claudiu Secasiu, membru al Colegiului CNSAS, singura problema cu listele BEC era ca acestea nu fusesera transmise integral CNSAS pana la acel moment.

"Am primit doar circa jumatate din numele celor care candideaza in alegerile locale. Era bine sa le fi avut pana la acest moment pe toate, dar listele continua sa vina. Ce e important este ca ele vin cu toate datele pe care le-am cerut", declara, atunci, Secasiu. Presedintele Colegiului, Ladislau Csendes, a spus insa ca adevarul "este undeva la mijloc". "Au venit, din pacate, doar jumatate, insa si acestea sunt, intr-o oarecare masura, incomplete. Sunt cazuri in care, din cinci candidati, la trei avem toate datele, iar la ceilalti doi lipsesc, spre exemplu, numele parintilor. Practic, asta inseamna ca pe cei doi nu-i vom putea verifica. Deci, cineva triaza inaintea noastra ce e de verificat si ce nu", a declarat la randul sau, presedintele Csendes. Colegiului CNSAS ii va fi, cel mai probabil, imposibil sa verifice toti candidatii la alegerile locale din iunie, declara, dupa sedinta din 22 aprilie, Ticu Dumitrescu, membru al Colegiului institutiei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.