Politica 9 Mai 2008 01:05
Vicepresedintele Partidului Social Democrat Ilie Sarbu atrage atentia, prin intermediul unui comunicat remis ieri presei, asupra prejudiciilor “imense” aduse bugetului de stat de “Afacerea Pesta (II)”.

Ilie Sarbu a semnalat faptul ca de la 1 ianuarie 2009 Uniunea Europeana va interzice comercializarea carnii de porc autohtone si in Romania, daca Guvernul nu rezolva problema pestei porcine.

“Uniunea Europeana nu admite accesul pe piata comunitara a preparatelor din carne de porc daca animalele sunt vaccinate impotriva pestei porcine. In acest moment, Romania este singura tara unde se mai practica vaccinarea antipesta. Pe de alta parte, Bucurestiul a informat Comisia Europeana despre intentia sa de a renunta la utilizarea vaccinului antipesta in ferme, deoarece nu a primit nicio garantie cu privire la eficienta acestuia” - arata Sarbu in comunicat.

Social-democratul a acuzat Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) ca a organizat “defectuos” licitatia pentru achizitionarea vaccinului marker, “cu scopul de a facilita o firma apartinand fiului fostului director general al autoritatii”. Potrivit semnatarului comunicatului, pentru eradicarea pestei porcine, cheltuielile oficiale pe 2006-2007 sunt de 4,2 milioane lei iar cheltuielile pentru cele 7 milioane de doze ale faimosului ser marker importat la limita valabilitatii s-au ridicat la circa 15 milioane euro. O alta acuza a vicepresedintelui PSD se refera la faptul ca Romania nu a putut sa ofere, pana in momentul de fata, un studiu epidemiologic privind perspectivele evolutiei pestei porcine clasice in Romania.

“Principalul vinovat pentru aceasta situatie grava este fostul ministru al agriculturii, Gheorghe Flutur, care a reintrodus vaccinarea impotriva pestei porcine, cu scopul evident de a favoriza firmele unor apropiati. Este inadmisibila insa pasivitatea premierului Calin Popescu Tariceanu, care ramane, in continuare, “surd si mut” la aceste probleme extrem de grave”- sustine Sarbu, de asemenea fost ministru al Agriculturii.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.