Politica 8 Mai 2008 01:01
Seful statului acuza atmosfera de non-combat a inceputului de campanie si ii face „caraghiosi“ pe candidati. Unul dintre acestia ar putea fi chiar Vasile Blaga, fotografiat la o intalnire de taina cu Cristian Diaconescu.

„Niste caraghios “, asa i-a caracterizat presedintele Traian Basescu pe principalii contracandidati ai alegerilor locale din vara acestui an de la Bucuresti, acuzand, in acelasi timp, faptul ca inceputul de campanie electorala ii miroase a blat, unul demn de Liga lui Mitica.

Unul dintre „caraghiosii“ la care Traian Basescu s-ar fi putut referi ar putea fi chiar unul dintre cei mai apropiati colaboratori ai sai, Vasile Blaga, candidatul PD-L la Primaria Capitalei. Acesta nu a evitat sa-l complimenteze in mai multe ocazii pe adversarul sau de la PSD, Cristian Diaconescu. Nici acesta nu a ramas dator la politeturi.

Mai mult, cei doi lideri au luat masa impreuna, recent, la un restaurant din Bucuresti.

Acolo unde au si fost fotografiati. Candidatul PSD la Primaria Capitalei, Cristian Diaconescu, recunoaste intalnirea cu Blaga si spune ca aceasta a avut loc cu o saptamana inainte ca el sa fie nominalizat de social democrati. Aceasta s-a petrecut pe 11 aprilie. „Eu mergeam sa mananc si l-am vazut pe strada pe Vasile Blaga. Isi astepta masina, sa se duca si el la masa. Si i-am spus sa mearga cu mine. Cand am ajuns acolo, Blaga l-a sunat si pe Videanu si l-a chemat sa manance cu noi“, spune Diaconescu.

Vasile Blaga confirma, intr-o declaratie pentru Cotidianul, ca are intalniri private atat cu Cristian Diaconescu, cat si cu alti candidati, dar nu vrea sa vorbeasca despre continutul acestor discutii. „Ma intalnesc si cu domnul Diaconescu, si cu domnul Orban, si cu alti politicieni de la alte partide. Ma intalnesc cu ei la o cafea, la restaurant, in Parlament, iar cu domnul Diaconescu nu uitati ca sunt si coleg la Comisia de aparare din Senat. Asa ca este normal ca ne intalnim. In alta ordine de idei, cand Miron Mitrea si Viorel Hrebenciuc s-au intalnit cu Cozmin Gusa a fost blat?“

Acelasi Vasile Blaga a fost acuzat de mai multe ori ca are o relatie foarte apropiata cu Grupul PSD de la Cluj: Vasile Dancu, Vasile Puscas si Ioan Rus, despre cel din urma Blaga explicand de mai multe ori ca il respecta foarte mult si ca il suna pentru consultari pe vremea cand era ministru de Interne.

Presedintele Traian Basescu a fost acuzat la randul sau, de-a lungul carierei politice, ca ar fi fost implicat in mai multe aranjamente politice, unele dintre ele facilitandu-i din plin ascensiunea politica.
Cele mai recente acuzatii la adresa unui blat la care ar fi fost parte si Basescu au venit din zona liberala si nu l-au vizat direct. La inceputul lunii martie, o parte a liderilor PNL si-au acuzat propriul sef de partid, pe premierul Tariceanu, ca ar fi facut un aranjament cu Basescu pentru a-l numi in fruntea Justitiei pe avocatul Catalin Predoiu fara consultarea lor. Scenariul avea sa se repete aproape in mod identic, cateva saptamani mai tarziu, la numirea noului ministru de Externe, Lazar Comanescu.

Primul aranjament politic pe care Basescu l-ar fi pus la cale ar fi fost insa cooptarea PUR la guvernare, in toamna lui 2004, imediat dupa ce a castigat mandatul de presedinte si incerca formarea unei majoritati guvernamentale in jurul Aliantei D.A. Atunci, Basescu a convins PUR sa intoarca armele impotriva partenerilor de uniune, PSD, si sa se alature PD, PNL si UDMR in guvern. Imediat dupa aceasta insa, acelasi Basescu a spus despre PUR ca este solutia imorala.

Presedintele Basescu surprindea pe toata lumea in toamna lui 2006, o data cu numirea pesedistului George Maior in fruntea SRI. Pe toata lumea, mai putin pe liderul PSD, Mircea Geoana, cu care s-a consultat. Seful statului a explicat atunci ca a numit un om al opozitiei in fruntea SRI pentru a evita suspiciunile ca ar folosi serviciile in scopuri politice. In ciuda acestei numiri, acuzele in acest sens au continuat sa curga. Nu a fost singurul moment in care presedintele a fost suspectat ca ar fi mizat pe o indulcire a relatiilor cu dusmanii din PSD.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.