Politica 7 Mai 2008 12:41
Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a declarat marti, pentru NewsIn, ca acuzatiile sefului statului potrivit carora CCR a ramas o pavaza pentru infractorii parlamentari sunt de neacceptat deoarece reprezinta o presiune politica la adresa membrilor acestei institutii.
"Nici eu nu am fost intotdeauna de acord cu deciziile CCR, nici presedintele, nici premierul, dar asta nu da dreptul sefului statului atace politic deciziile Curtii. Asta inseamna presiune politica la adresa independentei acestei institutii", a afirmat Frunda. In opinia juristului UDMR, Curtea Constitutionala este o institutie fundamentala, care trebuie respectata "cu toate greselile si balbele" comise.

Frunda a sustinut ca, personal, considera ca Legea de organizare si functionare a Curtii ar trebui modificata, astfel ca deciziiile CCR sa fie cenzurate in Parlament printr-o majoritate calificata de doua treimi. Cu toate acestea, el a subliniat ca nu este de acord ca presedintele sa faca presiuni politice.
Senatorul UDMR a subliniat ca interventia lui Basescu ii aminteste de prestatia unui fost sef de stat, Ion Iliescu, cel care a atacat instantele judecatoresti in cazurile de restituire de proprietati, ceea ce a dus la alterarea actului de justitie si a rezultat in pierderea de procese la CEDO.

Frunda a precizat ca declaratiile lui Traian Basescu sunt "neavenite si de necceptatat politic si juridic" si ele risca sa determine un efect la nivel european, pentru ca nu pot fi tolerate in UE.
Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, la postul public de radio, ca tergiversarea dosarelor fostilor ministri arata ca CCR "a ramas o pavaza de nadejde pentru infractorii parlamentari", seful statului acuzand totodata si Parchetele ca au intrat in acest joc.

Presedintele s-a referit la cazurile fostilor ministri ce sunt in prezent parlamentari, criticand decizia CCR prin care acestia au nevoie de avizul Camerei din care fac parte pentru inceperea urmaririi penale, desi exista avizul sefului statului.

Basescu a explicat ca legea fundamentala vorbeste de un aviz al Parlamentului doar in cazul perchezitionarii si arestarii parlamentarilor, CCR inventand o "imunitate artificiala" pentru parlamentari. "In rest, nu e nevoie de niciun aviz al Camerelor", a aratat el, vorbind de inceperea urmaririi penale. "Din pacate, CCR a ramas o pavaza de nadejde pentru infractorii politicieni, pentru infractorii parlamentari", a fost concluzia presedintelui. El s-a corectat ulterior, inlocuind termenul de "infractori" cu "suspectati de a fi infractori".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.