Politica 6 Mai 2008 00:26
Vicepresedintele PNL Teodor Melescanu a declarat, ieri, la finalul sedintei Biroului Politic Central al partidului, ca BPC a decis sa ceara europarlamentarilor partidului sa solicite demisia comisarului european Franco Frattini pentru declaratiile sale contradictorii privind libera circulatie.

"Am discutat in BPC despre reactia pe care o vor avea parlamentarii PNL din Parlamentul European la declaratiile candidatului la Primaria Romei, care contravin in totalitate spiritului si literei Conventiei europene a drepturilor omului. Am cerut tuturor europarlamentarilor liberali sa solicite demisia de onoare a comisarului Frattini pentru declaratiile pe care le-a facut, declaratii care contravin nu numai prevederilor documentelor europene, ci insasi declaratiilor pe care tot el le-a facut in urma cu cateva saptamani", a declarat Teodor Melescanu.

Liderul liberal a afirmat ca "se pare ca Franco Frattini este intr-un prelungit concediu preelectoral si postelectoral", ceea ce ar explica asemenea luari de pozitie din partea comisarului european.
Europarlamentarul liberal Renate Weber considera ca "minima decenta l-ar obliga pe Franco Frattini la o demisie de onoare din functia de comisar european", ca urmare a declaratiilor din ultimele saptamani referitoare la libera circulatie a persoanelor.

"Vicepresedintele Comisiei Europene, comisarul pentru Justitie si Afaceri Interne, Franco Frattini, aflat intr-un prelungit concediu pre si post electoral, a facut, in ultimele saptamani, in presa din Italia, mai multe declaratii inacceptabile pentru un inalt demnitar al Uniunii Europene al carui mandat este acela de a respecta legislatia europeana si de a proteja drepturile si libertatile cetatenilor europeni", afirma Weber, conform Mediafax.

Viitorul Guvern italian ar trebui sa stabileasca un venit minim pentru imigranti, inclusiv pentru cei care provin din tarile membre UE, a declarat viitorul ministru de Externe de la Roma, Franco Frattini, citat de Reuters. Anterior, Franco Frattini a declarat ca renegocierea directivei UE privind libera circulatie a persoanelor ar fi o masura "rezonabila", a relatat Reuters Italia, in pagina electronica.

"Ne trebuie o noua directiva, asa cum spune si (Roberto) Maroni (viitorul ministru de Interne in Cabinetul Berlusconi - n.r.), pentru ca cea din 2004 este invechita", a spus Frattini in cadrul unui interviu acordat publicatiei La Stampa, amintind ca va dura cel putin doi ani pana o norma revizuita sa fie elaborata la Bruxelles.

Comisarul european pentru Justitie, care va parasi portofoliul european pentru a prelua functia de ministru de Externe al Italiei, sustine ca trebuie revazute unele aspecte ale directivei, mai ales dupa ultima extindere a Uniunii Europene. "Se poate face o verificare pentru a vedea daca nu cumva este nevoie sa intarim anumite aspecte privind siguranta... Principiul fundamental al liberei circulatii a cetatenilor comunitari nu se poate transforma in libera circulatie a criminalilor", a subliniat Frattini.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.