"Am discutat in BPC despre reactia pe care o vor avea parlamentarii PNL din Parlamentul European la declaratiile candidatului la Primaria Romei, care contravin in totalitate spiritului si literei Conventiei europene a drepturilor omului. Am cerut tuturor europarlamentarilor liberali sa solicite demisia de onoare a comisarului Frattini pentru declaratiile pe care le-a facut, declaratii care contravin nu numai prevederilor documentelor europene, ci insasi declaratiilor pe care tot el le-a facut in urma cu cateva saptamani", a declarat Teodor Melescanu.

Liderul liberal a afirmat ca "se pare ca Franco Frattini este intr-un prelungit concediu preelectoral si postelectoral", ceea ce ar explica asemenea luari de pozitie din partea comisarului european.
Europarlamentarul liberal Renate Weber considera ca "minima decenta l-ar obliga pe Franco Frattini la o demisie de onoare din functia de comisar european", ca urmare a declaratiilor din ultimele saptamani referitoare la libera circulatie a persoanelor.

"Vicepresedintele Comisiei Europene, comisarul pentru Justitie si Afaceri Interne, Franco Frattini, aflat intr-un prelungit concediu pre si post electoral, a facut, in ultimele saptamani, in presa din Italia, mai multe declaratii inacceptabile pentru un inalt demnitar al Uniunii Europene al carui mandat este acela de a respecta legislatia europeana si de a proteja drepturile si libertatile cetatenilor europeni", afirma Weber, conform Mediafax.

Citeste si:

Viitorul Guvern italian ar trebui sa stabileasca un venit minim pentru imigranti, inclusiv pentru cei care provin din tarile membre UE, a declarat viitorul ministru de Externe de la Roma, Franco Frattini, citat de Reuters. Anterior, Franco Frattini a declarat ca renegocierea directivei UE privind libera circulatie a persoanelor ar fi o masura "rezonabila", a relatat Reuters Italia, in pagina electronica.

"Ne trebuie o noua directiva, asa cum spune si (Roberto) Maroni (viitorul ministru de Interne in Cabinetul Berlusconi - n.r.), pentru ca cea din 2004 este invechita", a spus Frattini in cadrul unui interviu acordat publicatiei La Stampa, amintind ca va dura cel putin doi ani pana o norma revizuita sa fie elaborata la Bruxelles.

Comisarul european pentru Justitie, care va parasi portofoliul european pentru a prelua functia de ministru de Externe al Italiei, sustine ca trebuie revazute unele aspecte ale directivei, mai ales dupa ultima extindere a Uniunii Europene. "Se poate face o verificare pentru a vedea daca nu cumva este nevoie sa intarim anumite aspecte privind siguranta... Principiul fundamental al liberei circulatii a cetatenilor comunitari nu se poate transforma in libera circulatie a criminalilor", a subliniat Frattini.