Liderii democrati au gasit in statut o prevedere pe care o invoca pentru a amina o decizie in privinta eventualei afilieri la curentul popular.

In acest moment, este de asteptat ca PD sa nu rezolve la viitoarea Conventie Nationala, estimata pentru jumatatea lui iunie, dilema socialisti vs. populari europeni, in care a intrat dupa racirea relatiilor cu Internationala Socialista in epoca Basescu. Potrivit explicatiilor unor lideri din BPN, nici unul dintre potentialii candidati la sefia PD nu ar putea intra in cursa cu o motiune de orientare populara, pentru ca in statut exista o prevedere conform careia orice motiune trebuie sa fie de orientare social-democrata, iar procedura de depunere a motiunilor trebuie respectata pina in ziua Conventiei, cind poate fi modificat actualul statut.

In aceste conditii, se merge pe ideea ca orientarea doctrinara va fi decisa ulterior Conventiei, intr-un moment care inca nu face obiectul preocuparilor liderilor. Dincolo de explicatia tehnica, miza politica a aminarii o constituie, dupa cum explica unii vicepresedinti, eventualele consecinte pe care le-ar putea avea congresul PSD. Scenariul pe care merg liderii PD nu este unul de ruptura in PSD, ci al unui exod important al unor parlamentari considerati "recuperabili" . Un scenariu de care "Basescu nici nu vrea sa auda". Printre promotorii ideii se numara apropiati ai vicepresedintelui Adriean Videanu: Cristian Radulescu, Cezar Preda, Radu Berceanu, Alin Albu, Silvian Ionescu, Liviu Negoita si, in general, reprezentanti ai judetelor din zona de sud-est.

Boc, sprijinit de ardeleni

Intr-o alta grupare se situeaza cei mai multi dintre liderii si primarii din Ardeal: Gheorghe Falca, Mircea Hava, Ioan Oltean, Gheorghe Seculici - a carui nominalizare in guvern a fost, de altfel, interpretata ca un semnal de sprijin din partea lui Basescu. Aceasta grupare ar dori ca Emil Boc sa candideze la presedintie. Astazi, dupa sedinta Colegiului Director, se va incerca o discutie in Consiliul consultativ al presedintelui, unde Boc ar putea sa isi clarifice, oarecum, intentiile. Se crede ca Boc ar dori sa candideze, dar nu stie de ce sprijin concret se bucura. Deloc intimplator, gruparea Videanu merge pe ideea ca acum nu sint oportune mai multe candidaturi la presedintie si ca se poate merge ani la rind pe o singura motiune, precum laburistii britanici. In fine, se mai crede ca o candidatura a lui Vasile Blaga ar intruni cele mai multe voturi si ar pune capat oricaror dispute.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.