Dorinel Soare, primarul comunei Niculesti, din Dambovita, si-a depus, luni seara, candidatura la sefia PSD

El a devenit astfel primul contracandidat oficial al lui Ion Iliescu. Dorinel Soare are 48 de ani si este primarul comunitatii inca din 1990. Spune despre sine ca are mai multe mandate la activ decat Ion Iliescu si ca si-a depus candidatura intr-un gest de revolta fata de atitudinea ezitanta a liderilor marcanti din partid. Pe contracandidatul lui Ion Iliescu l-am gasit in biroul sau de primar, situat la 35 de kilometri de Bucuresti.
- Nu va este teama sa candidati impotriva lui Ion Iliescu?

- Teama de ce? Toata lumea ma intreaba daca imi este frica! Nu cred ca Ion Iliescu este ranchiunos si o sa-mi poarte pica pentru ca m-am inscris in cursa pentru presedintia partidului. La inceput, a fost mai mult ca o gluma, ca o reactie la non-combatul altor colegi, vip-uri. Incep sa-i inteleg pe unii colegi care nu au vrut sa-si depuna candidatura. Poate dansii au ce pierde, au functii, locuri pe liste, da' mie de ce sa-mi fie teama? Pe mine ma alege comunitatea si eu nu intentionez sa avansez pe liste la alegerile urmatoare. Eu i-am spus si domnului Iliescu ca-l voi concura si n-a zis nimic. Sunt multi colegi care-mi spun sa stau deoparte, ca nu e bine sa-l supar pe ala sau pe alalaltul. Da', pana la urma, in partidul asta trebuie sa se mai si intample ceva.
- Care sunt sansele dvs.?

- Cand te inscrii intr-o competitie nu inseamna neaparat ca trebuie sa castigi. Pe de alta parte, au fost si situatii inverse: oamenii care au plecat cu sansa intai si au picat pe locul doi...
- Am vazut la prezidentiale...

- A, asa... Nu trebuie sa pleci de la o idee preconceputa ca, daca nu castigi, te faci de ras. Nu este adevarat. Pentru asemenea functie numai faptul ca participi intr-o asemenea competitie spune ceva. Am vrut sa ma conving si pe mine ca in partidul asta s-a schimbat ceva. Nu am crezut ca o sa vina ziua cand o sa se poata candida impotriva lui Ion Iliescu, la cea mai mare functie in partid. Asta inseamna ca se intampla ceva. - Pe cine sustine filiala Dambovita?
- Eu sunt convins ca ma va sustine pe mine. Eu va spun sincer ca am tot asteptat sa-si depuna candidatura alti colegi. Daca ar fi candidat Adrian Nastase, eu nu mai candidam. Am asteptat sa-si depuna candidatura si Mircea Geoana, si Ioan Rus. Pe urma n-am vrut sa pierd startul asta. Eu nu-mi pot explica atitudinea lor. Au inceput un lucru pe care nu l-au dus pana la capat.
- Ce o sa le spuneti colegilor cand veti fi la tribuna congresului?

- Nu stiu, ca deocamdata nu stiu care este procedura. Ca asa ceva nu s-a mai intamplat pana acum, sa fie doi sau mai multi candidati la functia de presedinte. Nimeni nu neaga meritele domnului Iliescu. Bun. Dar societatea si partidul au evoluat. Nu mai sunt ca acum zece ani. Trebuie schimbata mentalitatea. Domnul Iliescu nu se mai potriveste cu ceea ce este acum. Este foarte greu sa-i ceri omului la o anumita varsta sa-si schimbe mentalitatea. Cei mai vechi in partid sunt tributari anumitor conceptii, unor tipare. Daca noi ne cantonam si ramanem in aceeasi zona, nu vad un viitor prea bun.
- Sunteti in partid de zece ani. Ce reprosati garzii vechi?

- Un anumit conservatorism si un imobilism. Au o frica de schimbare si nou. Cred ca nici revenirea multor presedinti de organizatii numiti "baroni" de catre presa nu ne face bine. Ei au fost presedinti, si-au conservat influenta si au reusit sa revina acum. Este un lucru rau pentru partid. Daca nu incepem acum sa schimbam garda in totalitate, sa venim cu ceva nou, cred ca ne va paste un mare pericol, la alegeri.

Tanasescu spune ca Iliescu s-ar putea retrage

Aseara, in cadrul unei emisiuni la postul de radio Europa FM, vicepresedintele PSD, Mihai Tanasescu, a spus ca ar fi posibil ca Ion Iliescu sa se retraga din cursa pentru presedintia PSD. Vicele pesedist a afirmat ca nu exclude o asemenea ipoteza, insa nici nu a confirmat existenta vreunei discutii la partid pe aceasta tema cu Ion Iliescu. Fostul ministru de Finante a precizat ca nu sunt excluse surprizele la congres, dar a refuzat sa destainuie mai multe din culisele PSD-ului.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.