Partidul Democrat post-Basescu si-a identificat noua structura de conducere. Dupa modelul PSD, democratii vor opta astazi, potrivit unor surse interne, in cadrul Colegiului Director, pentru o structura bicefala, in care primarul Capitalei, Adriean Videanu, va detine sefia formatiunii, iar Emil Boc va fi presedintele executiv al PD.
Conform ordinii de zi, Colegiul Director urmeaza sa convoace Consiliul National de Coordonare pentru a stabili data Conventiei Nationale pentru alegerea noului presedinte.

Conventia Nationala nu va avea insa decat un rol decorativ, urmand sa legalizeze, potrivit statutului, sugestiile Colegiului Director, care va analiza candidaturile si va recomanda democratilor sa voteze noua structura.
Adriean Videanu a confirmat ieri, pentru Curierul National, ca va fi unul dintre candidatii la functia suprema in partid, Biroul Permanent si Colegiul Director urmand a hotari modalitatea in care va fi aleasa noua conducere a formatiunii.

In urma sfaturilor parintesti transmise de la Cotroceni de fostul lider democrat Traian Basescu, se pare ca Boc si Videanu, perceputi ca apropiati ai presedintelui, au decis sa nu candideze unul impotriva altuia, pentru a nu se crea imaginea unui PD dezbinat, victima a luptei pentru putere.
Videanu are doua atuuri in fata lui Boc: castigarea Primariei Capitalei si faptul ca este mult mai aproape de centru, nefiind nevoit, precum actualul presedinte interimar, sa faca naveta intre Cluj, municipiu al carui primar este, si Bucuresti. Inaintea alegerilor, Videanu afirmase ca se va decide daca va candida sau nu la presedintia partidului numai dupa ce va analiza rezultatele. Si asta pentru ca, afirma in acel moment Videanu, sustinut de fostul sau coleg de cabinet, Vasile Blaga, in cazul in care ar fi pierdut Primaria Capitalei ar fi trebuit sa plateasca si din punct de vedere politic.

Partid fara dizidenti

De altfel, "unitate in diversitate" pare a fi moto-ul PD-ului post-Basescu. Singurul dizident, Cozmin Gusa, a fost obligat sa paraseasca formatiunea ca urmare a intentiei sale de a nu respecta deciziile luate in Aleea Modrogan si Cotroceni si de a candida la presedintia partidului.

Scandalul a aparut in urma deciziei unui grup format din tineri democrati primari de municipii, presedinti de organizatii judetene si parlamentari, de a-i cere, printr-o scrisoare deschisa, lui Cozmin Gusa, sa participe la depunerea unei motiuni pentru castigarea alegerilor din partid. Scrisoarea era semnata, printre altii, de deputatii Lavinia Sandru, Roberta Anastase si Aurelian Pavelescu, de primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, de cel al Brasovului, Gheorghe Scripcaru, si de cel al Slatinei, Darius Valcov. Dintre acestia, alaturi de Gusa au ramas numai Lavinia Sandru si Aurelian Pavelescu, trio care, de altfel, a si format Partidul Initiativa Nationala (PIN).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.