Politica 2 Mai 2008 01:25
Astazi incepe oficial campania electorala pentru alegerile locale care vor avea loc in luna iunie.

Candidatii intra asadar in competitie pentru functiile de primar, presedinte de consiliu judetean, consilier judetean si local.

Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Permanent, Marian Muhulet explica:
"Se candideaza pentru un numar de 3.182 de posturi de primar si pentru aproximativ 40.286 de posturi de consilier local. La acestea se adauga posturile de presedinte de consiliu judetean, pentru fiecare din cele 41 de judete ale tarii."

"De asemenea, se candideaza pentru postul de primar general al municipiului Bucuresti si pentru posturile de consilieri judeteni" a mai adaugat domnul Muhulet.

Restrictii

Marian Muhulet aminteste ca partidele politice si candidatii nu au voie sa influenteze alegatorii, oferindu-le bunuri alimentare sau materiale.

De asemenea, reprezentantii Consiliului National al Audiovizualului insista ca in timpul campaniei electorale televiziunile si radiourile trebuie dea dovada de echidistanta fata de candidati.

Campania electorala pentru alegerile locale din luna iunie va dura 30 de zile si se va sfarsi pe 31 mai, la ora 7 dimineata.

Primul tur de scrutin va avea loc pe intai iunie, iar al doilea, doua saptamani mai tarziu.

Biroul Electoral Central a hotarat ce materiale sau obiecte au voie sa ofere partidele politice si candidatii alegatorilor si ce nu.

"Doar acele materiale promotionale de tipul pixuri, stegulete, tricouri si sepci, dar care trebuie sa fie inscriptionate cu numele candidatului sau partidului care le distribuie. Nu intra in aceasta categorie marfurile alimentare sau marfurile nealimentare ce depasesc o anumita valoare" a explicat purtatorul de cuvant al BEC, Marian Muhulet.

Posibile nereguli

Domnul Muhulet a mai precizat ca eventualele nereguli pot fi semnalate la circumscriptiile locale ale Biroului Electoral, dupa care, daca este cazul, sunt sesizate instantele de judecata.

Cat priveste asa-numita mita electorala se refera la cadourile in alimente, bauturi sau produse din tutun. Conform legii, aceasta infractiune se pedepseste cu inchisoarea intre 6 luni si 5 ani.

Interdictiile ii vizeaza si pe prefecti si subprefecti. Acestia nu au voie sa candideze sau sa participe la actiunile din campania electorala.

O alta restrictie: afisele electorale nu pot sa depaseasca 5 metri in lungime si 3 in latime. De asemenea, aceste afise pot fi amplasate doar in anumite zone, insa nu acolo unde ar incurca circulatia sau alte activitati.

Prezentare echidistanta

In privinta institutiilor de presa radio sau de televiziune, acestea trebuie sa ofere informatii legate de campania electorala numai in emisiunile informative sau de dezbatere.

Vicepresedintele Consiliului National al Audiovizualului, Atilla Gasparik a declarat:
"Echitatea ar trebui sa functioneze, fiecare sa aiba aceeasi sansa in campania electorala si bineinteles trebuie sa se tina cont de pozitiile in Parlament ale candidatilor. Regula este foarte usoara: sanse pentru fiecare."

In emisiunile cu caracter electoral este interzisa combinarea de culori combinarea de culori, semne grafice sau sunete care sa evoce simbolurile nationale ale Romaniei ori ale altui stat.

Cat despre sondajele de opinie, acestea se pot difuza pana in vinerea dinaintea alegerilor.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.