Politica 1 Mai 2008 11:42
Miron Mitrea a declarat, marti seara, la Targu Mures, ca ar vrea ca toti deputatii sa aiba acces integral la dosarul lui, precizarea fiind facuta dupa ce presedintele Camerei Deputatilor a spus ca parlamentarii nu vor avea acces integral la dosar si vor pronunta pe baza raportului Comisiei Juridic, arata NewsIn.

"Habar nu am ce e in dosar, asa ca de ce sa nu vada si altii, vad si eu cu ocazia asta. Romania este singura tara democratica in care urmarirea penala este secreta. Asta era valabil pe vremea lui Ceausescu si mai exista prin alte tari care nu se doresc democratice. Romania este tara in care accesul la dosar in timpul urmaririi penale este limitat la declaratiile pe care le dai si la probele pe care are chef sa ti le arate procurorul", a afirmat Mitrea, citat de corespondentul NewsIn.
Deputatul PSD a mai spus ca are doar o parte din expertizele facute. "Habar nu am ce e in dosar, stiu ce probe sunt. O parte dintre ele. Stiu expertizele pe care le-au facut si pe care le-au scos din dosar ca nu le-au placut rezultatele. Dar le am si eu si o sa-i ajut pe colegii parlamentari si o sa le dau expertizele pe care le am", a adaugat Mitrea.
La sfarsitul saptamanii trecute, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a declarat ca parlamentarii nu vor avea acces integral la dosarul Mitrea, ei urmand sa se pronunte asupra inceperii urmaririi penale pe baza raportului realizat de Comisia Juridica.

"Impreuna cu Comisia juridica, vom crea un mecanism prin care probabil o subcomisie a Comisiei juridice va avea acces la o parte a dosarului relevanta. Camera nu se pronunta asupra vinovatiei domnului Mitrea, ci doar asupra faptului ca exista sau nu exista indicii serioase, ca poate parchetul sa inceapa o urmarire penala pe baza de probe penale sau se vorba de o hartuire. (...) Deputatii vor avea acces la un raport", a declarat Olteanu intr-un interviu acordat BBC si Hotnews. El a explicat ca parti din dosar in care este vorba de identitatea unor martori sau de continutul unor inregistrari care vizeaza si alte persoane decat Mitrea trebuie protejate, conform legii penale.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au sesizat Camera Deputatilor, in data de 21 aprilie, cu privire la solicitarea de incepere a urmaririi penale in cazul lui Miron Mitrea, fost ministru al transporturilor in guvernul Adrian Nastase.

Dupa primirea solicitarii DNA, membrii Biroului Permanent al Camerei Deputatilor au discutat pe marginea procedurii de urmat in cazul Mitrea, intrebandu-se in special daca la cele 2.500 de pagini ale dosarului ar trebui sa aiba acces toti deputatii, potrivit stenogramei postate pe pagina de internet a Camerei.

Constatand lipsa unor proceduri in ceea ce priveste avizarea inceperii urmaririi penale, membrii conducerii Camerei au avansat mai multe potentiale solutii - modificarea Regulamentului, infiintarea unei comisii de ancheta sau chiar o sedinta secreta a Parlamentului. Membrii Biroului au mai invocat faptul ca nu se pot pronunta prea rapid pe marginea unor dosare la care DNA a muncit trei ani, cu atat mai mult cu cat legea sau regulamentul nu prevede niciun termen pana la care deputatii trebuie sa isi dea votul.

In cele din urma, presedintele Camerei Deputatilor a decis sa sesizeze Comisia juridica si Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pe tema acestor probleme de procedura.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.