Magistratii Tribunalului Bucuresti au respins, ieri, contestatia pensionarei Doina Mocanu formulata impotriva candidaturii lui Sorin Oprescu pentru functia de primar general al Capitalei, insa decizia nu este una definitiva, avocata acesteia declarånd ca va face recurs la Curtea de Apel Bucuresti in termenul de 24 de ore prevazut de lege.

Senatorul independent Sorin Oprescu a declarat imediat dupa aflarea deciziei ca in spatele actiunii formulate de pensionara se afla contracandidatul sau in cursa pentru ocuparea fotoliului de primar Cozmin Gusa. La råndul lui, liderul PIN a sustinut ca declaratiile lui Oprescu sunt dictate de Ion Iliescu si de omul de afaceri Costel Bobic.

„Gusa are o serie intreaga de telecomenzi. De cand a inceput aceasta precampanie, Gusa, sub masca «amabilitatii» fata de Oprescu, lanseaza astfel de ditirambe“, a spus Sorin Oprescu. „Eu nu mi-am permis niciodata sa folosesc o baza de date din spital“, a mai declarat senatorul independent, ca raspuns la acuzatiile contestatoarei, potrivit careia Sorin Oprescu ar fi folosit baza de date a Spitalului Universitar pentru a obtine semnaturi in vederea sustinerii candidaturii sale. Doina Mocanu a declarat pentru „Gardianul“ ca a formulat contestatia „ca simplu cetatean“ si ca „oricine poate face acest lucru“. Intrebata de unde stia termenul legal in care se poate demara o astfel de actiune juridica, pensionara a declarat ca si-a consultat avocata si ca ea a venit doar „cu ideea“, urmand ca aparatoarea sa se ocupe de restul detaliilor.

Semnaturile, din nou in colimator

Avocata Doinei Mocanu, Ileana Clepcea Radescu, a explicat ca decizia de vineri a magistratilor Curtii de Apel Bucuresti, care i-au dat castig de cauza lui Sorin Oprescu, este criticabila din punctul de vedere al faptului ca unele dintre semnaturile stranse de senatorul independent nu intrunesc, cumulativ, toate conditiile prevazute de lege pentru a fi valide, iar Biroul Electoral Municipal le inlaturase pe buna dreptate. Avocata a explicat pentru „Gardianul“ ca in masura in care alaturi de o semnatura nu figureaza decat numele si Codul Numeric Personal al alegatorului, ea nu poate fi luata in considerare, deoarece exista unele situatii in care persoana respectiva „s-a mutat intre timp din Bucuresti sau are buletinul expirat“. Curtea de Apel Bucuresti a admis, pe 25 aprilie, recursul lui Sorin Oprescu, a schimbat sentinta Tribunalului Bucuresti si a dispus admiterea candidaturii lui Oprescu la Primaria Capitalei. Sorin Oprescu a atacat cu recurs la Curtea de Apel decizia din 24 aprilie a Tribunalului Bucuresti, care a confirmat hotarârea Biroului Electoral Municipal, prin care lui Oprescu i-a fost respinsa candidatura la Primaria Capitalei. Unul dintre avocatii lui Sorin Oprescu, Adrian Vasiliu, a sustinut joi, în fata instantei Tribunalului Bucuresti, ca hotarârea BEM, pe care o contesta, este incomplet motivata si ca a aflat din presa despre motivele pentru care Biroul Electoral a respins candidatura acestuia, ceea ce atrage nulitatea hotarârii respective. Potrivit lui Vasiliu, faptul ca unele liste nu cuprind adresa completa a semnatarului nu reprezinta un motiv de respingere a candidaturii, atât timp cât acele persoane care au semnat si-au trecut codul numeric personal pe listele de adeziuni, iar în opinia avocatului, codul numeric personal reprezinta „modul de identificare absolut al persoanelor“.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.