Fotoliul de primar al Bucurestiului este vizat atat de candidatii marilor partide, cat si de personaje cel putin bizare, care de-a lungul timpului s-au inscris in mai toate cursele electorale, "urmasul urmasilor lui Stefan cel Mare" sau "Eminenta Sa Parintele Jurist" fiind doar doua dintre ele, comenteaza NewsIn.

Biroul Electoral Municipal a inregistrat 17 candidaturi la Primaria Generala a Capitalei, din cele 27 depuse pana marti la ora 24.00, lista finala, cea care va fi si inscrisa pe 1 iunie pe buletinele de vot, urmand a fi stabilita dupa rezolvarea tuturor eventualelor contestatii.

In afara de candidatii partidelor politice parlamentare bine pozitionate in sondaje - democrat-liberalul Vasile Blaga, social-democratul Cristian Diaconescu si liberalul Ludovic Orban, formatiuni mai putin cunoscute au decis sa se avante in lupta electorala pentru fotoliul de primar al Capitalei. Acestea, de a caror existenta multi dintre votanti nu au cunostinta, au creat insa judecatorilor BEM cele mai mari probleme. In afara de mult mediatizata candidatura independenta a senatorului ex-PSD Sorin Oprescu, alte candidaturi independente s-au lovit, la randul lor, de refuzul Biroului Electoral Municipal din cauza neseriozitatii flagrante cu care au fost intocmite.

Unul dintre independenti, Cornel Cernoschi, autoproclamat "urmasul urmasilor lui Stefan cel Mare", s-a declarat "reprezentantul oamenilor din Romania care nu voteaza", aratand in cererea de depunere a candidaturii ca "accepta" intrarea sa in cursa electorala, dar ca nu doreste sa fie trecut pe buletinele de vot. Astfel, fiecare vot neexprimat prin neprezentarea cetateanului la urne i-ar fi revenit reprezentantului celor care nu voteaza. Cernoschi a declarat pe holurile Biroului Electoral Municipal ca va depune contestatie la Tribunal, considerand ca nu exista niciun motiv real pentru a i se respinge candidatura. Dincolo de isprava de la BEM, "urmasul voievodului moldovean" a dat recent in judecata cele mai importante institutii ale statului, inclusiv Presedintia Romaniei, cerand in instanta dreptul de proprietate asupra Moldovei. Pentru a-si sustine actiunea, Cornel Cernoschi se foloseste de cea mai cunoscuta fraza atribuita lui Stefan cel Mare: "Moldova n-a fost a mea si nu e a voastra, ci a urmasilor nostri si a urmasilor urmasilor nostri".

Un alt independent, Nicolae Toteanu, si-a depus candidatura si pentru Primaria Capitalei, dar si pentru Consiliul General, fiind respins de judecatorii BEM in ambele cazuri, pentru ca nu a prezentat vreo lista de sustinatori.

Probleme au fost si cu doua dintre formatiunile putin cunoscute, Partidul Socialist din Romania(PSR), si Partidul Popular din Europa(PPDE), din partea ambelor partide de buzunar existand cate doi candidati inscrisi pentru Primaria Bucurestiului. Judecatorii BEM s-au vazut pusi astfel in fata unei situatii inedite, fiind nevoiti sa respinga al doilea candidat inscris din partea fiecarei formatiuni, cei care s-au prezentat primii la Birou fiind in acel moment deja validati.

"Adevaratii lideri" ai partidelor mentionate, unul dintre ei, Aurel Radulescu, precizand cu mandrie ca este cleric in Statele Unite, au batut toata ziua de miercuri holurile Primariei, nemultumiti ca "niste impostori" au fost inregistrati in locul lor, incercand sa starneasca atentia presei si a judecatorilor cu lamentarile lor. Supararea lui Radulescu, autointitulat "Eminenta Sa Parintele Jurist", a fost cu atat mai mare cu cat, daca n-a reusit sa treaca de turul I al prezidentialelor din 2004, spera sa aiba mai mult noroc acum la Bucuresti pe care a declarat ca vrea sa-l faca mai frumos decat New York-ul pentru ca "romanii sunt mai destepti decat americanii".

Astfel, judecatorii Constantin Marino-Marin si Ana-Otilia Bombos erau chemati in continuu afara din biroul unde se verificau dosarele, pentru a fi trasi de maneca de realii presedinti ai PSR si PPDE, care doreau sa denunte impostura falsilor candidati care fusesera deja inregistrati, sau de “urmasul urmasilor lui Stefan cel Mare”, care nu intelegea de ce nu sunt luati in considerare sustinatorii sai care nu merg la vot.

Toti pretendentii la Primaria Capitalei care nu au trecut de triajul Biroului Electoral Municipal au avut posibilitatea de a contesta in instanta decizia BEM in termen de 48 de ore de la afisarea acesteia. In cazul unei solutionari nefavorabile potentialii candidati au putut ataca decizia la Curtea de Apel, care in maxim 24 de ore trebuia sa stabileasca o solutie definitiva si irevocabila.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.