Daca la Bucuresti o candidatura importanta a fost invalidata, in alte orase candidaturile sunt in general clarificate, chiar daca exista situatii in care unele partide si-au schimbat candidatii in ultimul moment. Iar micile aliante locale par a se fi dovedit, in multe cazuri, mai puternice decat cele la nivel national.

Timisoara

La Timisoara, batalia cea mare se pare ca se da pentru presedintia Consiliului Judetean, deoarece la primarie se pare ca actualul primar Ciuhandu are cele mai mari sanse, dupa cum spune colaboratorul BBC Florian Mihalcea.

„Sub sigla TM, cu cinci stele dedesubt, candideaza Alianta pentru Timis, care regrupeaza PNTCD, PNL si Forumul Democrat German”.

„Gheorghe Ciuhandu, actualul primar, candideaza pentru al patrulea mandat la Primaria Timisoara, iar sondajele in crediteaza cu 60%”.

„Acest lucru a dus la descurajarea altor candidati: de exemplu, Ilie Sarbu, de la PSD, care candideaza insa pentru Consiliul Judetean, sau Constantin Ostaficiuc, de la PDL - actualul presedinte al Consiliului Judetean - si el candideaza pentru Consiliul Judetean”.

Minoritatile maghiara, bulgara, sarba si italiana candideaza la Timisoara, toate sub sigla UDMR, incercand sa depaseasca, astfel, pragul electoral.

Targu Mures

La Targu Mures, PSD, PDL si PRM propun un singur candidat la presedintia Consiliului Judetean.
Aceeasi alianta functioneaza si pentru primarie, dupa cum spune colaboratorul BBC Adrian Giurgea.

„Aceeasi alianta, oarecum impotriva naturii, in conditiile in care vorbim de PSD, PDL si PRM, va avea un candidat unic la fotoliul de primar al municipiului Targu-Mures, in persoana actualului edil, Dorin Florea”.

„Astfel, aparitia din nou a acelui vot etnic la Targu Mures fiind data aproape sigura”.

Constanta

La Constanta, este pentru prima data in ultimii opt ani cind se asteapta sa existe un tur doi al alegerilor pentru primarie, dupa ce ultimele doua scrutinuri au fost cistigate de Radu Mazare din primul tur.

Feri Predescu relateaza si un incident produs inainte de expirarea termenului de depunere a candidaturilor.

„Presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, l-a dat pur si simplu afara din partid pe liderul local Radu Comanici, pentru ca acesta ar fi modificat lista de candidati fara aprobarea centrului”.

„Asa ca, putin inainte de miezul noptii, lista PRM a fost modificata, iar filiala locala are un nou sef, in persoana lui Dan Nicoale Rahau, care este si candidatul pentru presedintia Consiliul Judetean Constanta”.

Cluj

La Cluj Emil Boc este favorit la primarie, iar ceilalti spera macar sa ajunga intr-un al doilea tur de scrutin, dupa cum spune Camelia Jula.

„In general, nimeni nu se asteapta sa il invinga pe Emil Boc, acest lucru a fost chiar declarat de unii dintre contracandidatii actualului primar”.

„Dar se spera, macar, la un al doilea tur de scrutin, in care un candidat, fie el de la PSD, PNL, sau, de ce nu, chiar UDMR, sa intre alaturi de Emil Boc”.

La Iasi, colaboratoarea BBC Violeta Cincu spune ca e o adevarata inflatie de candidati, unii din partea unor formatiuni politice foarte putin cunoscute.

„Spre deosebire de ultimele alegeri, acum se pare ca fotoliul de primar pare un magnet”.
„Nu mai putin de 15 persoane s-au inscris in cursa pentru fotoliul de primar al municipiului Iasi”.
„Candideaza si doua femei pentru primaria Iasiului”.

Explicatiile posibile ale acestui mare numar de candidati, spune Violeta Cincu, ar fi dorinta de a strange anumite fonduri pentru campanie, sau incercarea unor persoane de a castiga notorietate.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.