Odata cu apropierea alegerilor electorale locale Asociatia Pro Democratia semnaleaza o serie de posibile nereguli, suspiciuni de mita electorala sau de cumparare a voturilor.

Asociatia atrage atentia asupra unor actiuni cu scop electoral organizate de filialele locale ale unor partide politice.

Ar fi vorba despre organizarea unor excursii pe banii partidelor din diferite regiuni sau demersurile unor primari de a incuraja cetatenii din alte localitati sa isi schimbe rezidenta flotanta in propria comunitate.
Directorul adjunct al Asociatiei Pro Democratia Laura Radulescu spune la BBC ca sesizarile sunt facute in doua moduri.

"Pe de-o parte de la membrii Asociatiei Pro Democratia care ne semnaleaza, cum se intalnesc cu astfel de probleme ne scriu, ne suna si ne spun aceste probleme”.

“Iar pe de alta parte cetateni care din dorinta de a contribui intr-un fel sau altul la corectitudinea acestor alegeri”.

“Ne contacteaza de obicei cu intrebari pentru a afla cum pot sa anunte autoritatile despre aceste nereguli”, a afirmat Laura Radulescu.

Asociatia Pro Democratia cere institutiilor publice o mai mare rigurozitate in prevenirea si rezolvarea acestor nereguli.

Legea spune ca, in cazul in care un partid promite sau chiar ofera bani sau bunuri in timpul campaniei electorale pentru a-i determina pe alegatori sa isi dea votul pentru un anumit candidat, este vorba de o infractiune care se pedepseste cu inchisoarea.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.