Ministrul Apararii, Teodor Melescanu, a declarat, ieri, ca ideea concentrarii trupelor romanesti in provincia Qalat din Afganistan si asumarea de catre Armata romana a responsabilitatii securizarii acestei zone se afla inca in stadiul de evaluari si discutii cu partenerii.

Ministrul a precizat ca in principal este vorba despre inlocuirea unei companii a Statelor Unite cu una romaneasca, in provincia Qalat.

"Discutiile sunt legate in primul rand de preluarea materialelor si tehnicii din dotarea companiei americane pentru a ne diminua cheltuielile, dar si de reconcentrarea tuturor fortelor romanesti in Qalat", a spus Melescanu.

Ministrul Apararii, Teodor Melescanu, a declarat, in 4 aprilie, ca Romania doreste sa-si asume obligatia de a avea responsabilitatea in zona Qalat din Afganistan, ceea ce presupune transformarea batalionului de manevra intr-un task force si de suplimentarea lui cu o companie.

"Dorim ca, prin redislocarea unor forte, Romania sa-si asume practic obligatia de responsabilitate singura in provincia Zabul, in zona Qalat si prin imprejurimi. E vorba de trasformarea batalionului de manevra si prin suplimentarea lui cu o companie, intr-un task force care sa raspunda de securitate", explica Melescanu.

El arata ca la summit-ul NATO s-a decis si crearea unei structuri OMLT care sa se ocupe de recrutarea, antrenarea si consilierea fortelor armate afgane la nivelul garnizoanei Qalat. "Este vorba de lucruri care nu sunt spectaculoase prin cresterea numarului de militari, ci prin diversificarea activitatii lor si prin asumarea de catre Romania a unor responsabilitati in provincia Zabul", mai spunea ministrul Apararii.
Membrii NATO au adoptat, in 3 aprilie, la Bucuresti, o declaratie comuna referitoare la Afganistan, in care isi asuma sporirea angajamentelor militare si a eforturilor civile pentru asigurarea securitatii si, respectiv, pentru reconstructia institutionala in acest stat.

Semnatarii se angajeaza, de asemenea, sa furnizeze echipe de pregatire si echipament pentru ca, pana in 2010 sa se ajunga la o Armata afgana de 80.000 de militari. Ei isi propun sa lucreze pentru transferul progresiv al responsabilitatii privind securitatea catre fortele afgane, sprijinite de ISAF, cand conditiile vor fi indeplinite.

Melescanu ar vrea ca trupele din teatrele de operatiuni sa fie dotate mai bine

Tot ieri, ministrul Apararii, a mai explicat, ca principala preocupare a MApN o reprezinta imbunatatirea protectiei personalului militar si dotarea mai buna a trupelor, programele ministerului prevazand ca in urmatorii 4 - 6 ani armata sa fie complet redotata. El a adaugat ca programele existente prevad ca "in urmatorii 4 - 6 ani armata sa fie complet redotata cu transportoare blindate noi, cu masini de teren blindate si neblindate, cu un armament individual imbunatatit si cu tot ceea ce tine de protectia in fata unui atac nuclear, bacteriologic si chimic".

Ministrul a mentionat si instrumentele de protectie antiaeriana cu raza foarte scurta de actiune si a precizat ca in perioada imediat urmatoare este avuta in vedere innoirea sistemelor de avioane fara pilot. "Urmeaza sa achizitionam un numar de 2 - 4 avioane fara pilot care sa le inlocuiasca pe cele pe care le-am avut in dotare dintr-o generatie mai veche si mai obosita", a spus el, adaugand ca spera ca achizitionarea sa se faca in acest an. Teodor Melescanu a explicat ca pana in prezent armata a fost dotata in cadrul programului de colaborare bilaterala cu SUA cu avioane fara pilot de fabricatie americana. El a precizat ca vor avea loc discutii, in continuare, iar daca acest program nu va putea continua se va apela la o procedura de achizitie prin licitatie cu toti producatorii interesati.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.