Camera Deputatilor a cheltuit 354 miliarde de lei in 2004 pentru deplasarile alesilor prin tara. Cum anul trecut a fost an electoral, suma a fost semnificativ mai mare decat in anul 2003 cand pentru deplasarile in tara s-au cheltuit 272 miliarde de lei.
In dotarea Camerei Deputatilor exista 513 masini - care sunt fie in folosinta generala, fie in folosinta unor anume alesi. Parlamentarii beneficiaza de transport organizat cu microbuze. Se asigura preluarea de la Aeroportul Henri Coanda - Otopeni si de la Gara de Nord, transportul la hotel sau la Palatul Parlamentului, ca sa nu bajbaie prin tot orasul. De asemenea, de-putatii beneficiaza de "efectuarea altor deplasari in Bucuresti".

In functie de rangul pe care il are la Camera Deputatilor, fiecare parlamentar are repartizata o marca diferita de masina. Astfel, membrii Biroului Permanent au la dispozitie masini Mercedes. Masinile aflate la dispozitia fiecaruia dintre cei 13 membri ai Biroului Permanent au repartizata o cota lunara de 1.000 de litri de benzina si necesita conditii speciale de intretinere. In cazul masinilor Mercedes, depanarea acestora este asigurata de firme specializate.
Presedintii comisiilor parlamentare si liderii grupurilor au la dispozitie masini Daewoo Nubira.

In total, in parcul auto al Camerei exista 33 de astfel de masini. Po-trivit reglementarilor in vigoare, la Camera Deputatilor membrii Bi-roului Permanent si liderii grupurilor parlamentare se pot deplasa in toata tara, fara retineri, cu autoturismele puse la dispozitie.
Fiecare grup parlamentar are la dispozitie cate unul sau mai multe autoturisme - in functie de numarul de membri ai grupului parlamentar. Comisiile parlamentare au la dispozitie cate o masina, si recent, s-a pus pe tapet propunerea sa se aloce inca o masina fiecarei comisii, pentru ca la inceputul acestui an Camera a mai cumparat 30 de masini Logan. Pentru comisiile speciale de ancheta se pot aproba, temporar, unul sau mai multe autoturisme si, bineinteles, "cantitatile de benzina necesare desfasurarii activitatii". Pentru "curse" scurte in Bucuresti, deputatii pot solicita dispeceratului Directiei pentru Tranporturi unul dintre autoturismele de serviciu.

Pentru desfasurarea activitatii in circumscriptiile electorale, fiecare deputat are la dispozitie un autoturism Dacia SupeRNova. La Palatul Parlamentului a fost amenajat si un service auto destul de dezvoltat, care poate asigura depa-narea masinilor fabricate in Romania. Se asigura inclusiv depanarea in provincie daca masina alergata prin coclaurile patriei nu mai functioneaza.

O parte a masinilor este folosita inclusiv in vacanta parlamentara. Potrivit reglementarilor in vigoare, in timpul vacantelor parlamentare autoturismele repartizate grupurilor parlamentare sunt retrase, iar cele repartizate comisiilor parlamentare lucreaza in zilele de sedinta aprobate de Biroul Permanent.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.