La Congresul de la sfarsitul saptamanii, liderul social-democrat este singurul candidat la sefia PSD. Bataie mare pentru posturile de vicepresedinti

Cu voia PSD, Ion Iliescu se pregateste pentru un nou mandat de presedinte, de aceasta data de partid. Pana acum nici unul dintre liderii social-democrati n-a avut curajul sa se inscrie in cursa pentru sefia partidului si este putin probabil sa o mai faca pana maine, cand este termenul-limita de depunere a candidaturilor. Practic, Congresul PSD il confirma in functie pe Ion Iliescu, fapt care atarna greu in balanta si cand vine vorba de restul viitoarei conduceri pesediste. Alegerile din organizatiile judetene au reconfirmat in functii fostii presedinti, multi dintre ei fideli lui Ion IIiescu si care doresc sprijin si la centru. Astfel, sansele reformistilor s-au redus simtitor, fiind de asteptat o reprezentare destul de mica la varful partidului.

In afara de sefia PSD, pentru celelalte functii s-au anuntat cate cel putin doi candidati.
Adrian Nastase si Sorin Oprescu si-ar dori fiecare functia de presedinte executiv, pana acum insa numai primul fiind un candidat cert. Secretariatul general este vizat de Miron Mitrea si Victor Ponta. Acesta din urma se teme, insa, pentru sansele sale, apreciind ca sistemul de vot deschis ar putea taia din elanul celor care vor o schimbare radicala in PSD.
Cel mai bine cotata este functia de vicepresedinte. Pentru cele 7 posturi, 9 dupa ultimele evolutii,
si-au anuntat candidatura Ioan Mircea Pascu, Ilie Sarbu, Ioan Rus, Cristian Diaconescu, Serban Nicolae, Mihai Tanasescu, Titus Corlatean, Nicolae Vacaroiu si Dan Matei Agathon.

La Congres nu se vor dezbate motiuni separate, singurul valabil fiind programul politic "Romania europeana - Romania solidaritatii sociale".
Cei 1.700 de delegati vor alege componenta noului Consiliu National al PSD, presedintele partidului, presedintele executiv si secretar general. Inca nu este stabilit daca vicepresedintii partidului vor fi alesi de Congres sau de catre Consiliul National.

Subtierea conducerii

Congresul de la sfarsitul acestei saptamani confirma si statutul PSD de partid de opozitie.
Social-democratii au decis restrangerea structurilor de conducere, renuntand la unele dintre ele. La varf, partidul va fi condus de un presedinte, un presedinte executiv si un secretar general. Cei trei vor fi secondati si de 5, 7 sau 9 vicepresedinti, spre deosebire de 17 cati sunt in prezent.

Consiliul National va functiona in continuare, dar cu o componenta redusa numeric. Delegatia Permanenta si Biroul Executiv Central se vor contopi intr-un Birou Executiv National care va cuprinde intre 21 si 25 de membri, fata de actualul BEx care are 165.
Din Biroul Executiv National, care va fi singura structura executiva a PSD, vor face parte presedintele, presedintele executiv, secretarul general, presedintele Consiliului National, vicepresedintii, presedintii Camerei Deputatilor si Senatului, 8 presedinti de organizatii judetene reprezentand regiunile de dezvoltare si cate un reprezentant din partea sefilor de Consilii Judetene, primarilor de municipii, de orase si comune, precum si un reprezentant al TSD.

De asemenea, la nivelul partidului va functiona un Birou Coordonator format din sefii departamentelor de reactie rapida, in fapt un Guvern alternativ in responsabilitatea presedintelui executiv. Toate aceste modificari vor intra in vigoare o data cu aprobarea de catre Congres.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.