Vicepresedintele PNL si candidatul formatiunii la Primaria Capitalei, Ludovic Orban, a spus ca mesajul pe care Congresul trebuie sa-l transmita este unul clar catre cetatenii din Romania. "Dreapta democrata, dreapta europeana, dreapta civilizata, dreapta orientata spre dezvoltare si progres este Partidul National Liberal. Nu poate fi considerata dreapta din Romania, oamenii dintr-un partid care vand granit atunci cand sunt primari prin firmele lor, oameni care vand scaune de plastic catre stadioane (...), oameni care vand locuri de joaca atunci sunt primari. Oameni care nu stiu decat sa calomnieze, decat sa inventeze, decat sa atace, sa injure, oameni care nu stiu decat sa creeze conflicte, politicieni care timp de 15 ani au cantat Internationala Socialista si astazi vor sa se erijeze in falsi exponenti ai dreptei", a declarat Orban de la tribuna, atacand PD-L si facand referire la prim-vicepresedintii acestui partid, Adriean Videanu si Theodor Stolojan. Vicepresedintele PNL a mai spus ca in Romania nu exista decat un partid democrat, iar acesta este PNL, care trebuie sa coaguleze toate fortele politice si sociale care reprezinta dreapta in Romania.

"Aveti incredere in fortele voastre, avem o carte de vizita cu care putem sa ne prezentam fara sa ne fie rusine sa ne uitam in ochii oamenilor", a indemnat Orban, apropiindu-se de finalul discursului, in care nu a mentionat nimic despre fuziunea cu Actiunea Populara.

Orban le-a spus liberalilor prezenti in sala ca au cu ce sa se laude in campania electorala care urmeaza si a facut un bilant al guvernarii, lansand totodata un apel la unitate, in pofida disputelor interne. "Oricate stangacii am comite pentru ca este normal, orice om e supus greselii, oricate dezbateri sau dispute ar fi in PNL, nimeni, dar nimeni din Romania nu poate sa conteste rezultatele guvernarii liberale si de multe ori noi uitam sa le aducem aminte romanilor poate din modestie, poate din cauza faptului ca nu avem canale privilegiate, poate din cauza faptului ca nu avem sufiecienta incredere in noi", a spus Orban de la tribuna.

In mod diferit a procedat insa cel de-al doilea vicepresedinte PNL care a luat cuvantul, Crin Antonescu, care a pus accentul pe fuziune. El a reamintit ca multi dintre cei care fac parte acum din conducerea PNL au trecut, de-a lungul istoriei recente, prin mai multe fuziuni. Vicepresedintele PNL a completat ca, in cea mai mare parte, fuziunile au fost reusite si au intarit si forta si identitatea PNL.

"Astazi suntem in fata unei fuziuni mai aparte. E o fuziune in care desi se petrece in prag de alegeri nu este in joc niciun castig electoral imediat, nu e in joc nici alcatuirea unor distributii electorale si oferirea unor oameni a posibilitatii politiceste in joc, ci este un joc politic de o anvergura si o bataie mult mai lunga", a spus Crin Antonescu. El a adaugat ca PNL va porni alaturi de niste oameni care nu aduc un castig electoral imediat, si nici nu pretind acest lucru. Antonescu a aratat ca acestia trebuie sa aduca identitate si idei de care PNL are nevoie, dincolo de voturi, de functii si de puterea politica. Spre finalul discursului, Antonescu a atacat PD-L, spunand ca se vorbeste prea putin despre problemele cetatenilor, iar "unii, demagogii" mai vorbesc despre popor, dar nu despre cetatean.