Intr-o sala plina cu femei de afaceri si femei implicate in politica, de pe aproape intreg spectrul politic, lideri ai partidelor politice s-au lansat ieri in afirmatii, cuceritoare sau din contra, pregatindu-si terenul pentru campania electorala.

A fost vorba de un exercitiu de imagine initiat de o organizatie non-guvernamentala, care a vrut sa vada daca exista ori nu misoginism in politica.

Simtind ca pierde teren in fata alegatorilor, precum si a colegilor de partid, social-democratul Mircea Geoana se afla si in criza de idei. El a recunoscut ieri in cadrul unei dezbateri ca s-ar simti discriminat daca ar fi condus de femeie in fruntea tarii si daca tot femeie ar fi si in postura de premier. Cu toate ca nu a pierdut niciun prilej pana acum sa marturiseasca faptul ca pentru el femeia reprezinta un echilibru in viata, ieri, Geoana si-a dat cu stangul in dreptul.

Nu s-a lasat mai prejos nici liderul PIN, Cozmin Gusa. Acesta din urma a marturisit ca daca s-ar afla in aceeasi situatie, s-ar simti protejat. Realizand totusi ca a fost pus in fata unei situatii utopice, Geoana a incercat sa dreaga busuiocul apreciind totusi ca Romania ar trebui sa tinda spre un premier femeie. Gusa, pus si el in aceasta situatie, a apreciat ca in acest moment in politica autohtona femeile sunt tolerate, nu acceptate. Amintindu-si ca se afla deja in campanie electorala, Geoana a continuat jocul propus de organizatia non-guvernamentala ce a initiat dezbaterea de ieri si a spus ca tara noastra ar trebui sa aiba comisar european, ministru al apararii si premier femei.

Evident ca a facut acest joc de imagine in speranta ca asa va mai creste numarul voturilor primite din partea femeilor. Liderul PSD a remarcat si faptul ca in Romania "exista un balcanism si machoism ingrozitoare", fapt reflectat si de lipsa unei femei din Guvern.

Geoana a amintit ca avem lideri politici care se lauda ca nu si-au batut niciodata sotia, dar avem si lideri politici care nu-si scot sotia in public. Geoana a pledat pentru o discriminare pozitiva, prin care femeile trebuie sa ajunga lider de opinie intrucat sunt mai credibile. Liderul PSD si-a exprimat si teama ca votul uninominal va spulbera si acel firav procent al femeilor in politica.

"Trebuie sa lupti impotriva prejudecatilor din societate prin politici afirmative, prin legi afirmative si discriminari pozitive", a fost concluzia lui Geoana. Pe de alta parte, Cozmin Gusa a avertizat ca s-ar simti bine intr-o Romanie utopica la carma careia sa se afle femei. Liderul PIN crede insa ca barbatii sunt smecheri si profita de inactivismul femeilor. Lucru pe care il fac toti barbatii din politica fara echivoc.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.