PSD si PC au semnat astazi acordul de infiintare a aliantei politice, atat liderul social-democrat, Mircea Geoana, cat si cel conservator, Daniela Popa, insistand ca exista garantii pentru a nu fi repetat scenariul din anul 2004, cand PC a ales sa intre la guvernare alaturi de PNL si PD, informeaza NewsIn.

Liderul PSD a declarat, dupa semnarea documentului, ca nu exista "un acord care sa reprezinte o polita de asigurare absoluta nici in politica, nici in lumea juridica". El a precizat insa ca spre deosebire de acordul din 2004, care "nu prevedea o clauza de forta majora si calamitate", care "s-a numit Traian Basescu", acordul incheiat joi poate fi considerat o polita de asigurare.

"Eu cred ca dincolo de ceea ce reprezinta acest acord, care are mai multe elemente legale asiguratorii, este experienta pe care PC a trait-o", a spus Mircea Geoana, explicand ca PC, fost PUR, este o formatiune ce a fost "cooptata, ademenita si probabil santajata" de Traian Basescu pentru a ajunge la putere, dar care a doua zi a fost "damnata si condamnata" de seful statului.

"Este o chestiune si de interes, si de pragmatism politic. Sunt convins ca dupa alegerile viitoare vom ramane impreuna", a mai afirmat liderul social-democrat.

La randul sau, liderul PC, Daniela Popa, a insistat ca precedentul din 2004 nu va fi repetat, deoarece, la acea data, PSD si conservatorii aveau parafata o alianta electorala, neinscrisa la tribunal, care isi inceta efectele dupa procesul alegerilor. "Este adevarat ca intre PC si PSD au existat probleme la acea vreme, dar cel mai important este ca am dovedit ca cele doua partide pot colabora foarte bine", a marturisit Daniela Popa.

Potrivit Danielei Popa, alianta politica urmeaza sa fie inscrisa la tribunal in termen de 15 zile, asa cum prevede acordul. Din punctul de vedere al liderului conservator, acordul are la baza doua motivatii. Prima este promovarea unor proiecte comune bazate pe programele partidelor - cel social-democrat "Romania sociala" si programul social-liberal promovat de conservatori.

A doua motivatie este "crearea unei opozitii reale si credibile, in vederea competitiilor electorale din 2008 si 2009". Daniela Popa a precizat ca acordul prevede si anumite structuri de conducere ale partidului - Delegatia Permanenta Nationala formata din cate 7 membri ai fiecarui partid politic in parte si din Colegiul presedintilor, fomat din liderii formatiunilor, iar la nivel local, se creeaza, in oglinda, Delegatia Permenenta Judeteana si Colegiul judetean al presedintilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.