Sute de mii de voturi suspecte pe listele suplimentare

In mecanismul de frauda electorala, utilizarea listelor suplimenare a jucat un rol esential. Alegatorii plimbati cu autobuzele, in special de catre oamenii PSD, sa voteze in mai multe locuri au fost "pusi la adapost" pe aceste liste. Teoretic, sint sanse minime ca "plimbaretii" care au votat de mai multe ori, in localitati diferite, pe listele suplimentare, sa fie depistati. Listele sint greu de confruntat, avind in vedere ca ele pot contine, ca la Bacau sau Vrancea, zeci de mii de nume. Verificarea lor nu este insa imposibila. Numele alegatorilor de pe listele suplimentare, impreuna cu datele lor de identificare, pot fi introduse intr-un calculator. Astfel, pot fi descoperiti cu usurinta cei care au votat de mai multe ori la adapostul listelor suplimentare. Pentru verificarea loc este esential ca institutiile care le au in custodie sa le si dea publicitatii. Or, un calcul simplu arata ca, la nivelul tarii, pe listele suplimentare au votat citeva sute de mii de alegatori. Daca doar jumatate din numarul de voturi exprimat pe aceste liste a fost obtinut prin "turism electoral", asta inseamna citeva procente. Care, in conditii de scor strins, precum cel rezultat in urma alegerilor din 28 noiembrie, pot face diferenta. (D.T.)

Alianta vrea sa verifice nume cu nume

"Nu putem accepta fraudarea alegerilor", a anuntat, in numele Aliantei, copresedintele PNL-PD Calin Popescu Tariceanu, care a precizat ca in plan practic, partidul va uza de toate caile pentru a contesta "furtul" de la alegeri. Intr-o conferinta de presa extraordinara, Tariceanu a precizat ca, impreuna cu Traian Basescu, va depune o contestatie la BEC din partea Aliantei pentru a cere compararea la nivel national a listelor suplimentare cu cele definitive, pentru a afla unde s-a votat de mai multe ori. "O sa cerem pedepsirea si anularea voturilor celor care au votat de mai multe ori", a precizat Tariceanu, alarmat de asa-numita "Operatiune Autobuzul", in care alegatorii au fost plimbati sa voteze la mai multe sectii. In afara de contestatia oficiala de la BEC, Tariceanu a precizat ca Alianta va verifica pe cont propriu listele suplimentare. "Vom verifica pe baza codului numeric personal al celor care au votat. Putem in acest fel sa detectam pe cei care au votat de mai multe ori si bineinteles ca, in acest caz, vom cere aplicarea legii care prevede pedepse penale pentru cei care au fraudat", a mentionat copresedintele Aliantei. El a amintit de sistemul pe care Alianta il are la dispozitie pentru a numara in paralel cu oficialitatile voturile de la alegerile de duminica.
"Este operational in acest moment un sistem de numarare paralela a voturilor. Dar desigur ca sistemul paralel de numaratoare nu poate sa impiedice asemenea incercari de fraudare, insa putem sa le constatam", a completat Tariceanu. Intrebat daca Alianta va solicita anularea alegerilor in cazul depistarii unor fraude masive, Tariceanu a raspuns: "Nu va pot spune asa ceva". "Modul de desfasurare a scrutinului, cu numarul mare de liste suplimentare ne ridica serioase dubii", a insistat Tariceanu. Copresedintele Aliantei, este convins ca marimea fraudelor poate ajunge pina la 5%. "Rezultatele exit-poll-urilor au fost date pentru a acoperi marimea fraudelor care pot merge pina la 5%", a mentionat el, adaugind ca diferentele uriase dintre exit-poll-uri si datele BEC "nu fac decit sa discrediteze acestea instrumente foarte importante de analiza sociologica". Tariceanu a oferit ca exemplu de "institut discreditat" Metro Media, care prin rezultatele oferite incearca acoperirea fraudelor. (Alina Mihai)

"Listele suplimentare vor fi date tuturor"

Vicepresedintele BEC, judecatorul Victor Pasca Camenita, ne-a declarat ieri ca "listele suplimentare le vor fi date tuturor partidelor si aliantelor politice doar de la tribunal". El a spus ca aceste liste "au un regim public", accentuind ideea ca BEC nu va da aceste liste. Oficialul a explicat ca toate sesizarile referitoare la "operatiunea Autobuzul" "le-am trimis birourilor electorale de circumscriptie".
Camenita a adaugat ca "BEC nu are nici o competenta in aceasta privinta". Conform legii electorale, in listele speciale sint inscrisi alegatorii care in ziua votarii se afla intr-o alta localitate decit aceea in care sint inscrisi in listele permanente. In listele speciale sint trecuti si alegatorii care se prezinta la vot si fac dovada, cu actul de identitate, ca domiciliaza in zona arondata sectiei de votare respective, insa au fost omisi din lista electorala permanenta. Aceste prevederi se aplica si cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate. Listele speciale cuprind numele si prenumele alegatorilor, domiciliul, denumirea, sectia si numarul actului de identitate al alegatorului. Listele se semneaza de catre presedintele Biroului Electoral al sectiei de votare.
Dupa realizarea proceselor-verbale referitoare la vot, listele speciale sint predate de presedintii Birourilor de la sectiile de votare judecatoriei in raza careia se afla respectiva sectie de votare. (Cristian Oprea, Oana Dobre)

24.000 de doljeni au votat pe listele speciale

Aproximativ 24.000 de alegatori din Dolj, reprezentind aproape 12a din numarul cetatenilor care s-au prezentat duminica la vot, au fost inscrisi pe listele speciale. Biroul Electoral Judetean (BEJ) Dolj anunta ca datele reprezinta doar 61a din numarul sectiilor de votare inregistrate pina ieri dupa-amiaza, astfel ca numarul alegatorilor care au votat pe liste speciale ar putea fi si mai mare, dupa finalizarea prelucrarii datelor din tot judetul. "Probabil ca sint asa de multi pe listele speciale pentru ca locuitori ai Craiovei se aflau la tara in ziua votului si acolo au votat. Pe aceste liste speciale se mai regasesc si membrii sectiilor de votare", a declarat presedintele BEJ Dolj, Claudiu Gherghina. (Ramona Olaru)

15.000 de "turisti electorali" in Vrancea

Numaratoarea paralela efectuata in Vrancea de reprezentantii Aliantei D.A. arata ca in judet au votat in jur de 15.000 de "turisti electorali", cei mai multi in zonele rurale. "La 314 sectii numarate din cele 342, avem pe listele speciale de tip II 12.000 de votanti si pe acelea de tip I 11.265 de oameni care aveau domiciliul permanent in localitate, dar nu erau trecuti in listele permanente. Numarul s-ar putea sa se apropie de 15.000. S-ar putea sa avem surprize si aici. Eu zic ca din 12.000 de persoane, mai bine de jumatate, ca nu mai mult, au fost adusi special de oamenii PSD pentru a vota in mai multe sectii. Aici e frauda. Au fost foarte multi votanti din Vaslui, Galati, dar si din alte judete care au votat incrucisat. Eu, personal, am gasit 13 oameni, in frunte cu consilierul local PSD Tancau Liviu, care au votat in satul Argea, comuna Ploscuteni, justificind ca se duc in excursie la manastire. Pe acelasi consilier l-a prins delegatul nostru votind la alta sectie, dar a fugit. Bineinteles, am actionat fara sprijinul politiei. Dupa estimarile noastre, ne-au luat in jur de 8.000 de voturi. Au votat pe lista suplimentara si atit, fara sa-i intrebe nimeni daca au votat in alta parte", ne-a declarat deputatul Nini Sapunaru, candidat al Aliantei D.A. Vrancea. Reprezentantul Aliantei mai spune ca a surprins un microbuz al firmei afaceristului Victor Roman din Adjud, candidat al PSD Vrancea, care ducea muncitori pentru a vota in localitatile limitrofe. Juristii acestei formatiuni au anuntat ca vor cere in instanta copii ale listelor electorale speciale pentru a-i identifica pe cei care au votat de mai multe ori. Totodata, candidatii opozitiei din Vrancea vor sa ceara ca persoanele care au votat pe listele speciale sa fie introduse intr-o baza de date nationala pentru a fi eliminate suspiciunile de frauda. Observatorii Pro Democratia din Vrancea confirma ca s-a votat masiv pe liste suplimentare. Politia nu confirma insa ca ar fi avut loc nereguli la scrutinul de duminica. Potrivit unui comunicat al sefului IJP Vrancea, comisarul-sef Silviu Grosu, "nu s-au constatat incidente deosebite, iar procesul de votare s-a desfasurat fara incidente majore". (Silvia Vrinceanu)

Peste 18.000 de "plimbareti" la Bacau

18.872 de alegatori au votat in judetul Bacau duminica, iar prezenta lor a fost inregistrata pe listele suplimentare. Aceasta inseamna ca respectivele persoane nu s-au aflat pe listele permanente puse la dispozitia sectiilor de votare de Serviciul de Evidenta Informatizata a Persoanei. Numarul celor care au votat in conditii ce ridica semne de intrebare este insa si mai mare in judetul Bacau, pentru ca cifra de 18.872 era inregistrata la Biroul Electoral de Circumscriptie ieri, in jurul dupa-amiezii, iar numaratoarea voturilor se afla in plina desfasurare. In sectiile de votare au existat doua tipuri de liste suplimentare: 8.410 persoane au fost inscrise in categoria celor care nu s-au regasit pe listele oferite de politie, iar alte 10.462 de alegatori s-au aflat in tranzit. In conditiile in care prin Gara Bacau trec, in medie, intr-o zi de duminica de vara, in jur de 3.500 de persoane, atractia pentru judetul Bacau la sfirsit de noiembrie devine de-a dreptul curioasa. Numai in Gara Bacau au votat duminica 524 de persoane.
Citeva ore petrecute in zona ne-au demonstrat insa ca lucrurile au fost ciudate. Sosirea unui tren in gara nu a fost urmata, asa cum ar fi fost normal, de umplerea sectiei de votare special amenajate in incinta statiei CFR. In schimb, sectia a devenit neincapatoare dupa caderea serii, cind mai multe microbuze au tras in fata garii. Alegatorii au intrat in valuri in incinta, au votat, apoi s-a asteptat unii pe altii la acelasi microbuz, care a plecat dupa ce si-a indeplinit misiunea. Cifrele sint mai mult decit relevante: pina la orele 19.00, in Gara Bacau au votat electori din judetele Botosani, Suceava, Vrancea, dar mai ales din Neamt - 47 de persoane si Iasi - 40 de persoane. Reprezentanti ai Aliantei D.A. ne-au declarat ca nimic nu a fost intimplator. "A fost mai mult decit evident ca microbuzele nu au venit intimplator. A fost clar un fenomen, in judetul Bacau, ca si in toata tara. S-a vazut ca oamenii se dadeau jos din microbuz, votau, se asteptau unii pe altii", ne-a declarat Valeriu Gheorghe, unul dintre liderii Aliantei D.A. El a fost in sectia de votare de la gara, unde a discutat cu presedintele Mircea Olaru si i-a solicitat acestuia sa verifice, prin sondaj, citeva nume de pe lista, pentru a se vedea daca au mai votat si in localitatea de domiciliu, dar Olaru a refuzat. "Trebuie sa mergem pe prezumptia de nevinovatie. Oamenii au venit, au declarat ca sint in tranzit, a trebuit sa ii primim", ne-a precizat Mircea Olaru, deloc deranjat de numarul mare de locuitori din Iasi sau Neamt, care s-au aflat in "tranzit" in Bacau. Gabriel Vlase, presedintele executiv al PSD Bacau, neaga faptul ca partidul ar avea vreo implicare in acest fenomen. "Nu stiu ce s-a intimplat, de ce sint atitia oameni pe listele suplimentare. PSD Bacau nu a avut nici un amestec in acest lucru. In sectiile de votare au avut reprezentanti toate partidele si puteau sa semnaleze inca din timpul procesului electoral daca sint nereguli", ne-a declarat Vlase.

Liste suplimentare in tot judetul

Locuitori din alte judete au votat pe listele suplimentare din Bacau, dar nu doar in gara, ci in mai toate comunele. Spre exemplu, la o sectie de la Valea Seaca, numarul celor aflati "in tranzit" a reprezentat aproape o treime din numarul total al alegatorilor din sectie: 72 pe listele suplimentare, in conditiile in care listele permanente au cuprins 350 de electori. La Tirgu Trotus, o localitate normala din judet, s-a oprit un autocar cu "turisti" care au votat tot pe listele de tranzit. In partea de sud a judetului Bacau, in mai multe comune au votat in special persoane venite din judetul vecin Vrancea. (Nicoleta Bichescu)
Cea mai importanta asociatie de supraveghere a alegerilor trage un semnal de alarma

"Rezultatul alegerilor ar fi putut fi schimbat prin frauda"

Pro Democratia si-a retras observatorii din turul doi pe motiv ca alegerile au fost "in marja de frauda"
Frauda ar fi putut sa schimbe rezultatul alegerilor de duminica, a afirmat ieri Asociatia Pro Democratia. Revoltata de "modul in care se organizeaza si au loc alegerile in Romania", APD a anuntat ieri ca se retrage de la monitorizarea turului doi al alegerilor prezidentiale. (Oana Dobre)

Asociatia Pro Democratia a anuntat ieri ca isi retrage observatorii si nu va mai participa la monitorizarea celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale. "Rezultatul alegerilor se situeaza in marja de eroare. El ar fi putut fi schimbat de frauda", ne-a declarat Cristian Parvulescu . Acesta a precizat ca APD nu da nici un verdict, dar "daca diferenta intre principalii competitori va fi de 3%, noi am calculat ca era suficient sa fie schimbat rezultatul din 20 de buletine in fiecare sectie de votare. Problema e ca noi nu avem cum sa controlam aceste lucruri, si de aceea ne retragem". Potrivit estimarilor APD, prezentate ieri intr-o conferinta de presa, frauda electorala se cifreaza undeva intre doua si cinci procente, astfel incit rezultatele alegerilor, asa cum se prefigureaza pina in prezent, pot fi influentate de nivelul fraudei. Parvulescu a explicat ca decizia APD de a se retrage de la monitorizare a fost luata "luind act de deficientele sistemului legislativ referitor la alegeri, constatind nenumaratele iregularitati privind campania electorala si procesul de votare, dorind sa transmita opiniei publice romanesti si internationale un semnal de alarma cu privire la modul in care se organizeaza si au loc alegerile din Romania". "Judetul Ilfov a depasit orice asteptare din punct de vedere al nivelului ilegalitatilor", a explicat Parvulescu in conferinta de presa de ieri. El a aratat ca o dovada in acest sens o reprezinta rata participarii la vot in acest judet, care este cu citeva procente mai ridicata decit media pe tara. "Principalele doua feluri in care au fost fraudate alegerile au fost "excursionistii" si metoda urnei mobile, insa prima a fost de departe cea mai folosita", a mai spus Parvulescu. Intrebat pe cine considera vinovat pentru aceste imperfectiuni, acesta a spus ca vina o poarta intreaga clasa politica. "Atit puterea, cit si opozitia sint vinovate pentru ca o atare reglementare a alegerilor a trecut de plenul parlamentului. Noi am propus toate variantele posibile pentru a incerca sa avem un oarecare control asupra unor fenomene precum "excursionistii", insa am fost sistematic refuzati", a explicat Parvlescu. El a adaugat ca observatorii APD au sesizat, in special in mediul rural, o lipsa de organizare, o slaba instruire a membrilor Birourilor sectiilor de votare "dar, mai ales, o suspecta si ilegala implicare a unor reprezentanti ai autoritatilor locale" in desfasurarea procesului de votare. Pe linga legislatia care reglementeaza desfasurarea alegerilor, presedintele APD a mai reclamat si atitudinea ostila a unor persoane implicate sau nu in procesul de votare fata de observatorii acreditati de organizatie. "Am avut observatori bruscati, injurati sau amenintati de anumite persoane", a sustinut Parvulescu. Asociatia Pro Democratia (APD) a acreditat, pentru alegerile de duminica, un numar de aproximativ 3.300 de observatori interni in 32 de judete ale tarii.

Observatorii OSCE evita sa spuna ca alegerile au fost corecte

Pentru urmarirea alegerilor din Romania, misiunea OSCE a avut o echipa de 18 experti internationali in alegeri, provenind din 13 state. Misiunea a avut echipe in Cluj, Constanta, Iasi, Timis, precum si in unele zone cu populatie de rromi. Duminica, misiunea a vizitat un numar limitat de sectii de votare in Brasov, Cluj, Iasi, Neamt, Prahova, Timis, Dimbovita, Vrancea si in Bucuresti. OSCE urmeaza sa prezinte un raport final peste o luna. (Cristian Oprea)
Intr-un comunicat de presa, ambasadorul Stephen Nash, seful Misiunii OSCE/ODIHR pentru Evaluarea Alegerilor, a ridicat problema cartilor de alegator: "In timp ce procesul alegerilor democratice pare sa se fi consolidat in continuare in Romania, o anumita ingrijorare a fost exprimata in legatura cu suspendarea folosirii cartilor de alegator.
In contextul unei curse electorale strinse, acest fapt poate afecta increderea publica", a declarat Stephen Nash. Pe de alta parte, Gerald Mitchell, seful Sectiunii pentru Alegeri al OSCE-ODIHR, a declarat: "Misiunea pentru Evaluarea Alegerilor nu a primit informatii convingatoare care sa explice suspendarea folosirii cartilor de alegator la aceste alegeri.
Acest fapt, alaturi de posibilitatea de a vota in oricare sectie de votare, ar putea oferi o portita votului multiplu. Orice asemenea problema semnalata ar trebui supusa proceselor administrative si judiciare adecvate".
Reclamatie D.A. la OSCE: Delegatii Aliantei Dreptate si Adevar PNL-PD in Biroul Electoral Central, Gheorghe Radulescu si Ioan Onisei, au reclamat ieri oficialilor Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa - prezenti in sediul BEC - ceea ce ei au numit fraudele comise de Uniunea Nationala PSD+PUR. Cei doi reprezentanti ai opozitiei din BEC le-au semnalat oficialilor OSCE modalitatea in care s-a facut tragerea la sorti a presedintilor Birourilor Electorale ale sectiilor de votare, timbrele autocolante care se dezlipesc usor de pe cartile de identitate, putindu-se vota, din aceasta cauza, de mai multe ori, precum si faptul ca la Bucuresti nici un magistrat nu a fost desemnat prin tragere la sorti ca presedinte de Birou Electoral al sectiilor de votare. Dupa cum a aratat Ioan Onisei, cel mai important aspect sesizat de Alianta a fost insa acela al turneelor organizate de PSD, adica votanti deplasati dintr-un oras in altul sau dinspre orase spre comune, precum si riscul ca acesti oameni sa fi votat de mai multe ori.

Pro Democratia, acuzata de partizanat politic

Candidatul propus de Uniunea PSD+PUR pentru postul de premier, Mircea Geoana, a respins, ieri, citat de Mediafax, acuzatiile Asociatiei Pro Democratia conform carora Uniunea ar fi fraudat alegerile, afirmind ca presedintele Pro Democratia, Cristian Parvulescu, a dat dovada, in toata campania electorala, de partizanat politic. Conform Mediafax, Geoana a spus ca, daca Parvulescu si alte persoane continua sa faca "acest tip de joc de partizanat politic", se va pune sub semnul intrebarii independenta acestor ONG-uri. "Daca acesta este un ONG independent, inseamna ca vorbim despre alt model de independenta", a spus Geoana. In replica, Pro Democratia a remis un comunicat, citat de Mediafax, in care respinge acuzatiile "fara fundament" ale lui Mircea Geoana privind "partizanatul politic" si asigura opinia publica romaneasca de impartialitatea si neutralitatea sa. "Sintem consternati de modul in care tensiunea electorala a afectat starea de spirit si declaratiile unor politicieni implicati in campania electorala", adauga APD.

Ambasada SUA urmareste daca neregulile la vot indica fraude majore

Am cerut ieri Ambasadei SUA o reactie fata de modul de desfasurare a alegerilor de duminica. Ni s-a raspuns ca observatorii ambasadei "au constatat anumite nereguli, similare cu cele descrise de mass-media" si ca, deocamdata, ambasada nu poate aprecia daca neregulile "indica fraude majore". Ambasada SUA spera ca OSCE si Pro Democratia vor face "judecati argumentate" privind desfasurarea alegerilor. Inaintea alegerilor de duminica, Ambasada Statelor Unite la Bucuresti declara "Evenimentului zilei": "Speram sa vedem alegeri libere si corecte, care sa reflecte vointa poporului roman".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.