Pentru prima data in Romania postdecembrista, diferenta dintre putere si opozitie dupa alegerile generale este atit de mica, de circa 5 procente, iar prezidentiabilii sint foarte apropiati (aproximativ 6 procente). De aceea analistii politici considera pripita hotarirea PSD de a declansa negocierile pentru formarea noului guvern si iau in calcul mai multe combinatii posibile. Hotaritor va fi votul electoratului UDMR si PRM in turul doi. In plus, victoria ar putea apartine acelui candidat care va reusi sa-si mobilizeze mai bine propriul electorat. Cei mai multi analisti sustin ca, desi Traian Basescu se afla in urma lui Adrian Nastase, totusi ar avea prima sansa.
Daca Vadim Tudor tace si nu da nici un semnal pentru a directiona electoratul PRM spre unul dintre cei doi candidati pentru Cotroceni, atunci Adrian Nastase poate cistiga puncte importante, considera analistul Cristian Preda. Daca insa Vadim Tudor le propune alegatorilor lui sa-i acorde votul lui Traian Basescu, acesta ar putea sa ia un usor avans, cu riscul de a pierde din votantii traditionali ai Aliantei. Politologul Stelian Tanase reaminteste ca niciodata electoratul partidelor nu respecta indrumarile date si crede ca UDMR va sta in expectativa asteptind rezultatele turului doi, fiindca vrea sa fie la guvernare, indiferent cine face jocurile. In schimb, "PSD va incerca, in perioada dintre cele doua tururi, sa iasa in public si sa spuna ca are un acord cu UDMR. Va incerca sa faca acest lucru din motive de imagine si pentru a arata ca nu sint singuri", crede Stelian Tanase. Indiferent de semnalele date de UDMR si PRM, care impreuna vor avea aproape 20 la suta din fotoliile parlamentare, electoratul vrea sa vada confruntare, spune Cristian Preda, profesor de stiinte politice la Universitatea Bucuresti.

Scenariul 1: Divizarea puterii

Oamenii s-au saturat sa vada peste tot un PSD care-si imparte puterea intre guvern si presedintie, subliniaza Cristian Preda, sugerind ca Traian Basescu ar putea cistiga "daca merge pe aceasta carte a puterii unice". Adica PSD sa faca guvernul cu UDMR, membrii Blocului National Sindical intrati pe listele PRM si, eventual, cu o aripa a liberalilor, iar presedintia sa fie asigurata de Alianta PNL-PD. Reprezentantii PSD au inceput, de altfel, discutiile cu cei care ar putea fi determinati sa treaca de partea cealalta a baricadei, incercind "o varianta multicolora", care este insa "fundamental instabila", potrivit politologului Cristian Preda: "Adrian Nastase, pentru a-si asigura o formula stabila, va trebui sa ofere foarte multe lucruri pentru PUR, care are mult mai multa forta decit in 2000, locuri pentru UDMR in guvern si diverse alte oferte pentru eventualii disidenti din PNL". Pozitia PSD este mult mai dificila decit a fost in 2000, remarca Sorin Ionita, director executiv la Societatea Academica Romana. Formatiunea principala din opozitie, indiferent daca va fi PSD sau Alianta PNL-PD, va avea pentru prima data puterea sa rastoarne guvernul. De aceea guvernarea urmatoare va fi foarte instabila. Analiza lui Cristian Preda sugereaza ca "solutia cea mai buna este de divizare a puterii: un parlament dominat de PSD, guvern PSD+PUR si UDMR si Traian Basescu la Cotroceni ".

Scenariul 2: Basescu - presedinte, Alianta - la guvernare

PUR, UDMR si minoritatile aduna impreuna 17 procente. Alianta PNL-PD ar putea face guvernul cu UDMR, PUR si minoritatile. "Este varianta cea mai onorabila pentru Alianta", in vreme ce "PSD are varianta de a culege PRM-isti de pe drum", subliniaza politologul Cristian Preda. "Aceasta varianta este mult mai buna decit cea pe care ar putea sa o aplice PSD fiindca ofera mai multa stabilitate", adauga el. Stelian Tanase crede, la rindul sau, ca "Basescu are prima sansa, chiar daca nu se repeta situatia din 1996, cind opozitia cistigase inainte de turul doi alegerile parlamentare, pentru ca are rezerve mai mari de votanti: votantii PNTCD si AP, nehotaritii frustrati de guvernarea PSD cu Nastase. Decisiv va fi cine isi aduce la vot electoratul propriu. "Cred ca daca Alianta si-ar fi mobilizat duminica electoratul propriu putea sa cistige", mai spune analistul politic. Stelian Tanase subliniaza insa ca, indiferent de situatie, guvernarea va fi fragila, dar crede ca "Alianta PNL-PD poate obtine un angajament mai ferm cu UDMR" si ca un guvern al Aliantei ar putea fi mai credibil decit unul format de PSD.

Scenariul 3: Nastase - presedinte, PSD - la guvernare

Daca Adrian Nastase cistiga turul doi al alegerilor prezidentiale, lucrurile vor conserva, in parte, situatia actuala. PSD nu va putea face un guvern stabil, considera atit Stelian Tanase, cit si Cristian Preda. PSD+PUR va trebui sa dea UDMR locuri in guvern, iar negocierea se anunta complicata. In plus, in aceasta formula, sprijinul acordat de PRM "pe sub masa" este dificil.
Stelian Tanase prevede ca "PSD va fi prizonierul UDMR" si anticipeaza in aceasta situatie un executiv fragil, care nu va risca prea mult nici in directia reformelor, nici in negocieri mai ferme cu UE, usor de contestat si care va avea presa impotriva lui "fiindca vor inceta presiunile asupra presei. Aservirea presei s-a bazat pe slabiciunea opozitiei, care nu-si facea treaba". Politologul Cristian Preda este de parere insa ca electoratul s-a saturat de o guvernare de tip monolit si "vrea sa vada confruntare" si "spectacol", asa cum s-a intimplat la Primaria Capitalei, cind Traian Basescu s-a confruntat timp de patru ani cu un Consiliu PSD.

Scenariul 4: Ruperea Aliantei PNL-PD

Un guvern PSD-PNL-UDMR este visul lui Adrian Nastase si "varianta maximala a PSD", considera politologul Stelian Tanase, care subliniaza ca o astfel de formula "ar fi sinucidere curata" pentru liberali. Partidul lui Adrian Nastase incearca sa impuna varianta necesitatii unui guvern puternic si capabil sa duca Romania cu brio in UE. Aceasta varianta este vinturata tot mai insistent de liderii PSD, sub pretextul interesului national care cere stabilitate. Stelian Tanase crede ca sint cel putin doua factiuni liberale care ar putea dezerta din PNL: grupul Melescanu si grupul Patriciu, fiecare cu propriile sale interese si afinitati, care pot fi satisfacute de un PSD aflat la putere. Pentru a contracara mesajul PSD, care "nu exclude o colaborare guvernamentala cu PNL", presedintele interimar Calin Popescu-Tariceanu a lansat ideea fuziunii PNL cu PD dupa alegeri. Varianta ruperii PNL de PD, in eventualitatea in care PSD va face guvernul, este prea putin probabila, apreciaza majoritatea analistilor politici.

Constitutia Romaniei, art. 103
(1) Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in parlament.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.