Partidele din Alianta gasesc noi motive ca sa-l faca pe Traian Basescu sa renunte la ideea sa

Subiectul alegerilor anticipate va fi transat la sfirsitul acestei luni. Presedintele Traian Basescu a anuntat ieri ca, "la citeva zile dupa semnarea Tratatului de aderare a Romanie la UE", de pe 25 aprilie, va oferi un raspuns "ferm, comun, al executivului si presedintiei" pe aceasta tema. "Este, asa cum am spus, un subiect pe care il voi discuta foarte serios cu primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu, dupa semnarea Tratatului", a spus Basescu. Astfel, imediat dupa momentul 25 aprilie, presedintele se va consulta cu premierul pentru a lamuri definitiv daca se organizeaza sau nu alegeri anticipate.
Cei doi au la dispozitie aproximativ doua saptamini, timp in care sa se gindeasca cine si cui ii va ceda. In continuare insa, argumentele si opiniile celor doi sint divergente.

Tariceanu se bazeaza pe opozitie

Simultan cu presedintele Basescu, dar independent de anuntul acestuia, primul-ministru a precizat vineri, intr-un interviu acordat BBC, ca spera chiar si la sustinerea opozitiei (PSD si PPRM) pentru adoptarea legilor UE. El a raspuns astfel la o intrebare legata de modul inevitabil in care se va ajunge la anticipate pe considerentul ca actuala coalitie de guvernamint are o majoritate instabila in parlament pentru adoptarea actelor normative necesare integrarii.

"Atita vreme cit discutam despre proiecte care sint de interes european, de interes legat de proiectul integrarii europene, nu vad cum actuala opozitie poate sa intervina in defavoarea promovarii acestor proiecte si sa ia atitudini care, in final, sa duca la incetinirea progreselor pe care le facem pe calea integrarii europene. Asa incit, chiar daca nu putem spune ca in Senat avem o majoritate prea confortabila, ci mai degraba mai putin confortabila, in Camera este o majoritate mai solida, eu va pot spune de pe acum ca aceste proiecte vor trece si vor trebui sa treaca impreuna cu sustinerea opozitiei", a spus Tariceanu, preferind un raspuns din care sa se deduca faptul ca nu e cazul de anticipate.

Austeritate de partid

De altfel, potrivit unor surse din coalitie, motivele refuzului de organizare a alegerilor incep sa se diversifice. Se pare ca argumentele invocate pina acum cu privire la procedurile de declansare a anticipatelor nu mai au valabilitate atita vreme cit Basescu il va numi tot pe Tariceanu ca premier. Odata rezolvata problema functiei de prim-ministru, partidele au gasit o alta piedica in calea anticipatelor, in afara de cea a calendarului strict de aderare la UE. Potrivit unor surse din coalitie, o noua problema punctuala este lipsa banilor pentru finantarea campaniei electorale. Reprezentantii unor partide din coalitie se pling ca, in ultimul an, au trecut prin trei campanii electorale succesive si nu vor avea fonduri pentru cea de-a patra. Plus de asta, in acest an, partidele isi doresc
sa-si cumpere sediile, lucru care le va secatui bugetul cu sute de mii, poate milioane de euro.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.