In preajma alegerilor, UDMR isi radicalizeaza din nou discursul, atfel presedintele UDMR, Mark Bla, este de parere ca maghiarii din Romania trebuie sa ceara autonomia Tinutului Secuiesc.

Potrivit Curentul, presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat sambata, la reuniunea a peste 100 de primari din Tinutul Secuiesc, ca maghiarii din Romania trebuie sa ceara autonomia Tinutului Secuiesc si ca problema Kosovo va constitui un precedent nu doar pentru maghiarii din Transilvania, ci pentru toate minoritatile.

"Teritoriul locuit de maghiarii din Romania se afla in centrul tarii si trebuie sa cerem autonomia acestuia, nici nu se pune problema sciziunii. Kosovo va crea un precedent si pentru Tinutul Secuiesc, dar si pentru celelalte minoritati din Europa".

In acelasi timp, Markó si-a exprimat nemultumirea din cauza scindarilor din cadrul comunitatii maghiare, prin aparitia Partidului Civic Maghiar (PCM), dar si din cauza lipsei de colaborare dintre judetele Covasna, Harghita si Mures. „Daca nu vom da dovada de patriotism, vom ajunge sa luptam unii impotriva celorlalti. Trebuie sa actionam impreuna pentru o secuime puternica“, a atras atentia celor prezenti Markó Béla, potrivit Gardianul.

Raspunzand declaratiilor separatiste, PSD cere demiterea ministrilor UDMR din Guvern. „Constatam ca liderul UDMR, Marko Bela, in goana dupa voturile etnicilor maghiari, nu se poate abtine sa incalce, saptamanal, Constitutia Romaniei“, a declarat secretarul executiv al PSD, Marius Lazar, citat de EVZ.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.