Pentru Traian Bsescu, lecia votului din Parlamentul European este c exist inc destul neincredere privind Romania. El e convins totui aderarea se va face potrivit calendarului stabilit."Suntem contieni c nici o negociere politic nu mai poate avea loc", a declarat preedintele."tim foarte bine ce inseamn clauza de salvgardare i tim foarte bine c toate obligaiile asumate trebuie indeplinite. Indeplinirea obligaiilor nu e in primul rand in favoarea rilor UE ci in favoarea Romaniei"."Pan la urm, indeplinirea tuturor obligaiilor se poate traduce foarte simplu - la 1 ianuarie 2007 Romania trebuie sa fie o tara performanta".

Promisiunile vor fi respectate

Traian Bsescu a spus c nimeni nu a impiedicat Romania s aib o justiie performant sau s lupte eficient impotriva corupiei."Dac avem probleme dificile de rezolvat ele reprezint exact ceea ce noi n-am fcut in 15 ani. i acest lucru nu poate fi reproat nimnui decat nou", a mai spus preedintele.

Sidex Galai nu va mai beneficia de nici un ajutor de stat.

Traian Bsescu, preedintele Romaniei

El s-a angajat c Romania va respecta promisiunile fcute in timpul negocierilor de aderare."Aici lucrurile sunt perfect clare, in intervalul 2005-2008, Romania s-a angajat s nu acorde nici un fel de ajutoare de stat industriei siderurgice i aa se va intampla".

"Chiar dac prin contractul de privatizare a Sidex Galai s-au asumat unele obligaii, decizia pe care am luat-o impreun cu executivul a fost s respectm angajamentul asumat in negocierile cu Uniunea Europeana".

"Altfel spus, Sidex Galai nu va mai beneficia de nici un ajutor de stat", a subliniat preedintele.

Aderarea i anticipatele

In problema corupiei, Traian Bsescu nu a dorit s nominalizeze "rechinii" aflai in vizor acum.

El s-a artat la fel de reticent i cand l-am intrebat dac se gandete inc la organizarea de alegeri anticipate, dup semnarea tratatului de aderare, la 25 aprilie.


Semnarea tratatului de aderare are intaietate in faa anticipatelor

"Este, aa cum am spus, un subiect pe care il voi discuta foarte serios cu primul ministru Clin Popescu-Triceanu, dup semnarea tratatului", a rspuns preedintele Bsescu.

"La cateva zile dup semnarea tratatului v voi da un rspuns ferm, comun, al executivului i preediniei."

Nu se va pierde un timp preios ? l-am intrebat pe preedinte.

"Pan la semnarea tratatului, nu!"

Dup aceea?

"S-ar putea pierde dac nu facem ce trebuie! Haidei s discutm dup semnarea tratatului...." a incheiat Traian Bsescu.

Ateptri

In opinia preedintelui Basescu, aderarea Romaniei la Uniunea European nu va fi deraiata nici chiar dac francezii voteaz impotriva constituiei europene, la sfaritul lunii mai.

"Referendumul din Frana nu e indreptat impotriva extinderii", a afirmat domnul Bsescu, mai optimist decat muli comentatori care vd in sondajele de opinie negative i o reacie fa de ambiioasa extindere spre rsrit, care marginalizeaz Frana, aducand in sanul Uniunii Europene ri mult mai orientate spre un model economic liberal i mai favorabile politicii externe americane.

Recent, ministrul de externe francez Michel Barnier a acuzat Romania ca n-ar avea "reflexe europene".


Traian Bsescu nu are emoii pentru referendumul din Frana

"Frana e unul dintre principalii notri suporteri", a replicat domnul Bsescu, dar nu ne place ca altcineva s ne stabileasc politica extern.

El i-a repetat pledoaria privind importana Mrii Negre, adugand c Statele Unite sunt primele care urmresc cu atenie ce se intampl in zon.

Pe de alt parte, preedintele roman a declarat c inelege perfect ingrijorarea unor ri europene privind extinderea.

"Trebuie s fim realiti", a spus dl Basescu, "cetenii acestor ri se intreab cat de mult trebuie sa plteasc extinderea din propriul buzunar".

In ajunul votului din Parlamentul European, deputaii conservatori din Germania i Frana au ridicat intrebri privind pachetul financiar de 44 miliarde de euro acordat Romaniei si Bulgariei. Din 2009, Parlamentul European va avea un cuvant de spus privind nivelul subveniilor regionale pentru cele dou ri i, dac va fi adoptat constituia european, i asupra subveniilor agricole.