Cotidianul rus Pravda titreaza "Va repeta Romania experienta Ucrainei?" afirmand ca "Romania se afla in fata perespectivei unui Parlament blocat in urma rezultatelor alegerilor din aceasta tara balcanica saraca, ce se straduieste sa-si pastreze drumul catre aderarea la Uniunea Europeana". Pravda considera ca "rezultatele partiale publicate duminica indica doar o mica ascendenta a social democratilor in Parlament, ceea ce face ca perspectivele de pastrare a puterii sa para precare". "In cazul in care rezultatele pentru un Parlament nedecis sunt confirmate, batalia pentru fotoliul prezidential capata o noua dimensiune, deoarece detinatorul acestei functii are cuvantul decisiv in rezolvarea blocajului parlamentar", mai arata cotidianul rusesc.

PSD depinde si de "clasa fostilor activisti comunisti"
The Guardian anunta ca "partidul de guvernamant conduce in Romania" si apreciaza ca "ramane de vazut daca "revolutia portocalie" din Kiev va afecta Romania, impotriva a ceea ce este vazut drept un aparat de guvernare corupt si inradacinat in trecut al presedintelui in exercitiu, Ion Iliescu, si al lui Nastase". Ziarul apreciaza chiar ca Basescu ar mai putea obtine, la al doilea tur de scrutin, un impuls de ultim moment datorat asocierii cu situatia din Ucraina.

"Alegerile au reflectat si o divizare tot mai puternica intre tineri si batrani si intre orase si sate, intr-o tara cu o populatie de 22 de milioane de locuitori, unde aproape jumatate din populatie inca mai traieste in saracie din agricultura. Capitala, tineretul educat si clasa de mijloc de la orase tind sa il sustina pe Basescu si Opozitia, in timp ce guvernul depinde de saracii din mediul rural, batrani si clasa inca importanta a fostilor activisti comunisti", comenteaza The Guardian.

Vocea Americii: UE cu ochii pe alegerile din Romania
Un comentariu al Vocii Americii, intitulat "Romanii aleg presedintele care va conduce tara in UE", afirma ca premierul Adrian Nastase si Partidul Social Democrat, vazut drept un succesor al fostului Partid Comunist, se confrunta cu o provocare dura din partea Aliantei de centru, Dreptate si Adevar, formata din partidele Liberal si Democrat. VOA afirma ca, desi Nastase este laudat pentru conducerea Romaniei in NATO, sondajele de opinie arata ca "multi oameni obisnuiti simt ca viata lor nu s-a imbunatatit". Comentariul adauga faptul ca "rezultatul alegerilor este urmarit de Uniunea Europeana, care a criticat Romania pentru viteza prea redusa a reformelor structurale si a luptei impotriva coruptiei, precum si pentru esecul de a asigura drepturile omului si o presa libera".
Financial Times: "Teama de fraude"
Presa internationala a publicat, in editiile de ieri, informatii si prime comentarii despre alegerile parlamentare si prezidentiale desfasurate duminica in Romania.

Sub titlul "Romanii voteaza pentru un nou presedinte pe fondul temerilor de fraude", Financial Times afirma ca alegerile au fost vazute, in Romania si in strainatate, ca o lupta intre partidul corupt, dar capabil, care a mostenit aparatul puternic al Partidului Comunist si o coalitie de centru-dreapta mai reformista, dar netestata.

"Guvernul este considerat de alegatori si observatorii straini ca fiind foarte corupt. Grupuri nonguvernamentale locale l-au acuzat ca permite firmelor cu care are legaturi politice sa nu plateasca impozite, falsifica privatizarile si contractele de stat si manipuleaza presa", comenteaza Financial Times, adaugand ca, "desi liderii opozitiei au avertizat asupra riscurilor de frauda electorala, diplomatii occidentali se indoiesc de faptul ca potentialele nereguli ar putea modifica esential rezultatul sau ar putea crea tensiuni similare celor care divizeaza Ucraina". Ziarul face referire si la fraudele semnalate de Pro Democratia, care a afirmat ca detine dovezi privind faptul ca grupuri de alegatori au fost transportate cu autocare la sectiile de votare din mai multe judete.

The Times: "Vechea garda isi mentine dominatia"
The Times afirma, sub titlul "Romanii resping schimbarea intr-un moment in care se apropie discutiile cu UE", ca "vechea garda parea a fi, duminica seara, pe cale sa isi mentina dominatia asupra puterii".

"Ca si Ucraina vecina, Romania, una dintre cele mai sarace si mai putin dezvoltate tari din Europa, a avut de facut o alegere clara intre modernizare sau continuarea stagnarii", afirma ziarul, subliniind faptul ca Ion Iliescu, "un fost protejat al lui Ceausescu, se va retrage dupa doua mandate, dar a promis ca va continua sa influenteze evenimentele din spatele scenei".

Daily Telegraph: Basescu a infruntat "masinaria electorala social-democrata"
Daily Telegraph apreciaza ca Traian Basescu, primarul Bucurestiului si candidat in alegerile prezidentiale, "a trebuit sa faca fata puternicei masinarii electorale a social-democratilor, care l-a defaimat frecvent prin aparitii in presa apropiata de stat". Afirmand ca "partidul social-democrat de guvernamant se afla pe punctul de a obtine o victorie stransa in alegerile parlamentare, cu sondaje care indica un avans fata de Alianta Dreptate si Adevar, cu orientare in favoarea mediului de afaceri", ziarul relateaza ca "au existat acuzatii de frauda in timpul votului de duminica, partidele de opozitie sugerand ca sustinatorii social-democrati au fost transportati prin tara pentru a vota de mai multe ori".

Telegraph remarca plasarea pe locul trei in cursa prezidentiala a lui Corneliu Vadim Tudor, care a incercat sa modifice linia nationalista dura care ii adusese sprijin larg la ultimele alegeri. "In pofida incercarilor de a-si schimba imaginea, orice victorie electorala a lui este considerata inca, drept un pas inapoi serios pentru integrarea Romaniei in UE", comenteaza ziarul britanic.

AP: "Alegere intre trecutul imperfect si viitorul neexperimentat"
Si agentiile de presa internationale au transmis informatii si comentarii privind alegerile desfasurate duminica in Romania. Associated Press apreciaza ca "principala alegere a romanilor este intre fortele trecutului - imperfecte, dar familiare intr-un mod confortabil - si un contracandidat neexperimenat, care promite un viitor dinamic, indreptat spre Vest".

"Cursa stransa reflecta o natiune impinsa in doua directii in momentul in care il alege pe cel care il va inlocui pe presedintele Ion Iliescu si va continua visul drag al Romaniei de a adera la Uniunea Europeana in 2007", afirma AP, descriindu-l pe Traian Basescu drept un candidat care ofera o imagine de "Domnul Curat" si o istorie de rezolvare a problemelor, chiar intr-un mod neortodox, daca este necesar. Agentia precizeaza ca sondajele la iesirea de la urne au indicat ca nu exista un invingator clar in alegerile prezidentiale si ca va fi necesar un al doilea tur de scrutin "intre un fost capitan de nava cu un mesaj populist si un veteran politic al carui partid este asociat cu trecutul comunist al tarii".

Citand sondajele la iesirea de la urne, Reuters afirma ca, desi Partidul Social Democrat a inregistrat un avantaj in alegeri, ar putea sa nu dispuna de majoritatea clara necesara pentru mentinerea tarii pe calea spre Uniunea Europeana. "Formarea rapida a unui guvern este esentiala pentru ca Romania sa obtina un suflu nou in negocierile deja amanate privind aderarea la UE, la care doreste sa adere in 2007", apreciaza Reuters, citand un diplomat occidental acreditat la Bucuresti, care afirma ca "se pare ca majoritatea oamenilor accepta coruptia ca pe un fapt de viata si cred ca toti politicienii sunt corupti".

Analistii occidentali citati de Reuters crediteaza PSD pentru salvarea natiunii de la colapsul economic si plasarea tarii pe o cale clar prooccidentala, precum si pentru aderarea la NATO si viitoarea aderare la UE. Dar atat acestia, cat si Uniunea Europeana au criticat partidul pentru reformele structurale lente, pasii sovaielnici in lupta impotriva coruptiei endemice si situatia drepturilor omului, inclusiv a libertatii de exprimare.

Agentia France Presse anunta numai rezultatele sondajelor la iesirea de la urne, care indica necesitatea organizarii unui al doilea tur de scrutin in alegerile prezidentiale. "Spre deosebire de primarul Bucurestiului, care a exclus o alianta cu Tudor si partidul acestuia, premierul in exercitiu si liderii PSD nu au respins oficial niciodata o alianta de acest tip", afirma AFP, adaugand ca, potrivit primelor cifre, se pare ca alegatorii partidului de extrema-dreapta vor avea un rol decisiv in al doilea tur de scrutin.

Reuters: Alegerile au divizat Romania in rural si urban
Un material produs de Reuters si preluat de majoritatea cotidienelor, chiar si de "Arab Times" din Kuweit titreaza: "Alegerile din Romania dovedesc separarea dintre urban si rural". Articolul face o radiografie a situatiei satelor romanesti la 15 ani de la evenimentele din decembrie, pornind de la cazul concret al "orasului Scornicesti, ce are onoarea dubioasa de a fi recunoscut ca locul de nastere al dictatorului stalinist Nicolae Ceausescu".

Unul dintre primele sate facute orase, ca parte a unui plan megalomanic de industrializare a Romaniei prin mutarea a milioane de tarani in apartamente de bloc comuniste, nu mai ofera azi decat disperare pentru rezidenti.

"Acesta nu este un loc unde poti sa mai ai vise", zice Nicolae Voica, un fost sofer, actual somer, in timp ce bea o bere romaneasca ieftina in barul orasului. "Poate ca tinerii mai viseaza, dar noi suntem terminati. Lucrurile au mers spre rau pentru noi dupa comunism".

La aproape 15 ani de la detronarea lui Ceausescu, decalajul urban-rural pe care dictatorul a incercat sa-l reduca, este nu numai din ce in ce mai pronuntat, dar si un factor cheie in alegerile din duminica.

Rezultatele preliminare indica o lupta stransa intre partidul ex-comunist PSD al lui Adrian Nastase si alianta centrista formata din Liberali si Democrati condusa de primarul Bucurestiului Traian Basescu.

Romania se indreapta spre doi ani de reforme dure pentru aderarea la Uniunea Europeana in 2007 si trebuie sa lupte cu coruptia generalizata care descurajeaza mult-asteptatii investitori straini.

Analistii considera ca taranii din sudul sarac al tarii au tendinta de a vota cu PSD, in timp ce orasele si mai dezvoltata zona a Transilvaniei opteaza pentru partidele de opozitie.

"La sate, electoratul este conservator, speriat de integrarea in UE, de economia de piata, de competitie", afirma analistul independent Stelian Tanase. "Saracia ii face pe acesti votanti dependenti de stat si in opinia lor, Nastase este statul".

Creditat cu stabilizarea economiei si introducerea Romaniei in NATO si aducerea ei la usa UE, PSD a ezitat in introducerea unor reforme dure impuse de FMI.

Alianta, care a anuntat reduceri drastice de taxe si alte initiative favorabile afacerilor, este vazuta ca mai hotarata sa impuna schimbarile de care Romania are nevoie pentru a adera la UE.

Comentatorii spun ca votantii din zona rurala nu sunt interesati de aceste probleme, principala lor preocupare fiind saracia. Multi dintre cei din zona rurala saracita ar vota pentru Ceausescu, daca el ar fi in viata. In Scornicesti, asfaltul este spart, fabricile par parasite si oamenii viseaza inca la zilele bune de altadata. Cei tineri au plecat si cei ramasi voteaza in general pentru PSD, pentru ca este partidul care are grija de popor. "Dau bani pentru sistemul de sanatate, educatie, apartamente pentru tineri casatoriti", spune Gheorghe Pondiche, un infocat suporter PSD.

Preocuparile populatiei urbane sunt altele: taxe reduse, reducerea birocratiei, reforme pentru o economie de piata viabila, eliminarea coruptiei. "Acest guvern descurajeaza micile afaceri", spune patronul unui magazin de pneuri, Daniel Pricope, care locuieste in centrul Bucurestiului. "Voi vota cu Alianta pentru ca ei vor reduce taxele".

Candidatii au scandat sloganuri anti-coruptie cam toata campania si prin toata tara, dar populatia urbana pare cea mai sensibila la un astfel de subiect.

Presa franceza - Traian Basescu este "inteligent, in general, insa incult"
"Reunind 41,1% sau 43,7% din optiunile electoratului, Adrian Nastase il devanseaza pe Traian Basescu, creditat cu 38,9% sau 35,2% din sufragii," precizeaza Le Monde, reluand cifrele oscilante ale exit-poll-urilor. Publicatiile franceze subliniaza faptul ca cei doi candidati se vor confrunta intr-un al doilea scrutin electoral, organizat pe data de 12 decembrie."

Referindu-se la principalii candidati la Presedintia Romaniei, presa franceza ofera scurte caracterizari ale acestora. In vreme ce Adrian Nastase este prezentat din perspectiva pregatirii sale academice, Traian Basescu este caracterizat de mediul intelectual drept "inteligent, in general, insa incult", dupa cum sustine Le Figaro. Totusi, aceeasi publicatie considera ca Basescu este "un om nou, desi nu este un debutant in politica."

In privinta rezultatelor alegerilor parlamentare, presa franceza prezinta victoria indubitabila a PSD+PUR in fata Aliantei DA, cu 39%-40%, respectiv 33,5%-35,5% din sufragii. Le Monde mentioneaza impasul in care se afla formatiunile politice din fruntea sondajelor, referindu-se la faptul ca nici una dintre acestea nu a intrunit suficiente voturi pentru formarea unui guvern majoritar. Astfel, publicatia franceza descrie PRM si UDMR drept indispensabile pentru rezolvarea situatiei.

Jurnalul Le Figaro nu uita sa aminteasca nici de actualul presedinte al Romaniei. "Acest vechi apparatchik, care viseaza la reformarea comunismului, va intarzia multi ani de acum incolo convertirea sa la democratie si la economia de piata," citeaza Le Figaro. Publicatia mentioneaza initiativa neconstitutionala a acestuia de a se implica in campania electorala, precum si intentia sa de a ramane in viata politica prin candidatura sa la Senat pe listele PSD.

Presa germana - nimeni nu a obtinut majoritatea absoluta
Cotidianul german Sueddeutsche Zeitung sub titlul "Victorie a social democratilor - turul doi pentru Presedintie" afirma ca "nimeni nu a obtinut majoritatea absoluta, insa la turul doi al prezidentialelor din decembrie s-ar putea ca hotarator sa fie votul partidelor mici". Totodata, cotidianul citat mentioneaza ca "Nastase a esuat in obtinerea unei majoritati clare in cursa pentru Presedintie. Insa sustinatorii nationalistului Corneliu Vadim Tudor ar putea decide soarta alegerilor prezidentiale. Nastase este considerat un continuator al politicii lui Ion Iliescu, in vreme ce Traian Basescu este considerat un pol opus".

Frankfurter Allgemeine Zeitung afirma ca "Dupa era Iliescu urmeaza o lupta pentru putere la Bucuresti - actualul premier Adrian Nastase a anuntat deja duminica seara formarea unui nou guvern, iar Traian Basescu a apreciat ca dupa numararea finala a voturilor, Alianta DA va fi declarata castigatoare".

Cotidianul olandez De Volkskrant din Amsterdam apreciaza ca "nu este asteptata o schimbare a puterii in urma actualelor alegeri - insa opozitia are sansa sa castige foarte mult teren in fata neocomunistilor aflati la guvernare".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.