Asociatia a luat aceasta decizie in semn de protest fata de neregulile comise la vot si de slabiciunile sistemului normativ * Potrivit APD, frauda electorala se cifreaza undeva intre doua si cinci procente, astfel incat rezultatele alegerilor pot fi influentate de nivelul ei

Asociatia Pro Democratia (APD) isi retrage observatorii si nu va mai participa la monitorizarea celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, in semn de protest fata de neregulile comise la vot si de slabiciunile sistemului normativ. "Luand act de deficientele sistemului legislativ referitor la alegeri, constatand nenumaratele iregularitati privind campania electorala si procesul de votare, dorind sa transmita opiniei publice romanesti si internationale un semnal de alarma cu privire la modul in care se organizeaza si au loc alegerile din Romania, Asociatia Pro Democratia a hotarat sa nu mai observe cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din acest an", a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, presedintele APD Cristian Parvulescu. Potrivit APD, frauda electorala se cifreaza undeva intre doua si cinci procente, astfel incat rezultatele alegerilor, asa cum se prefigureaza pana in prezent, pot fi influentate de nivelul fraudei.

Ilegalitatile din Ilfov au depasit orice asteptari
"Judetul Ilfov a depasit orice asteptare din punct de vedere al nivelului ilegalitatilor", a explicat Parvulescu, aratand ca o dovada in acest sens o reprezinta rata participarii la vot in acest judet, care este mult mai ridicata decat media pe tara. "Principalele doua feluri in care au fost fraudate alegerile au fost "excursionistii" si metoda urnei mobile, insa prima a fost de departe cea mai folosita", a subliniat Parvulescu. Conform APD, caracteristica definitorie a alegerilor din 28 noiembrie a constituit-o imposibilitatea asigurarii unui control eficient al numarului de voturi exprimate de alegatorii ce se identificau cu cartile de identitate. Cat despre singurul mijloc de siguranta folosit - timbrul autocolant - reprezentantii APD au apreciat ca acesta a fost de proasta calitate, intrucat a putut fi desprins cu usurinta de pe cartile de identitate. "Faptul ca listele suplimentare sunt centralizate la nivel national si nu pot fi verificate contribuie, de asemenea, la suspiciunea ca acest tip de iregularitati a putut afecta rezultatul alegerilor de o maniera semnificativa", a spus Parvulescu. El a precizat ca, pe parcursul votarii de duminica, Pro Democratia a primit o multitudine de informatii care conduc la concluzia ca "turismul electoral" s-a practicat pe scara larga.

Urna mobila, alt instrument de fraudare
Observatorii APD au sesizat nenumarate situatii in care urna mobila a fost folosita in afara reglementarilor in vigoare, a mentionat Parvulescu. El a adaugat ca urna mobila a fost trimisa la adrese de la care nu s-au primit copii ale actelor medicale care sa ateste starea de sanatate a celui ce solicita deplasarea acesteia, la adrese de la care nu s-a primit nici macar solicitarea in scris a celui in cauza, dar au existat si multe cazuri in care urna mobila a fost directionata la adrese la care figurau persoane care nu solicitasera aceasta. "Desi in urma celor intamplate la referendumul pentru revizuirea Constitutiei din toamna anului 2003 - atunci cand urna mobila a constituit principalul instrument de fraudare a scrutinului - reglementarile privind folosirea urnei mobile au devenit mult mai restrictive, iata ca de aceasta data aceste reglementari au fost incalcate pe scara larga, fara ca, pana in prezent, cineva sa adopte vreo masura de sanctionare a acestui lucru", a subliniat APD.

Intreaga clasa politica e vinovata
Intrebat pe cine considera vinovat pentru situatia creata, Parvulescu a spus ca vina o poarta intreaga clasa politica. "Atat puterea, cat si opozitia sunt vinovate pentru ca o atare reglementare a alegerilor a trecut de plenul Parlamentului. Noi am propus toate variantele posibile pentru a incerca sa avem un oarecare control asupra unor fenomene precum "excursionistii", insa am fost sistematic refuzati", a explicat Parvulescu. In opinia sa, singura modalitate de a elimina frauda votului multiplu din sistemul electoral "consta in a-l face imposibil prin regulile cuprinse in legea electorala si prin masuri administrativ-organizatorice". "In Romania, legea electorala nu reuseste sa impiedice "turismul electoral", ci dimpotriva, asigura conditii pentru practicarea sa pe scara larga", noteaza APD.

Observatori bruscati si amenintati
Parvulescu a adaugat ca observatorii APD au sesizat, in special in mediul rural, o lipsa de organizare, o slaba instruire a membrilor birourilor sectiilor de votare "dar, mai ales, o suspecta si ilegala implicare a unor reprezentanti ai autoritatilor locale" in desfasurarea procesului de votare. Pe langa legislatia ce reglementeaza desfasurarea alegerilor, presedintele APD a mai reclamat si atitudinea ostila a unor persoane implicate sau nu in procesul de votare fata de observatorii acreditati de organizatie. "Am avut observatori bruscati, injurati sau amenintati de anumite persoane", a sustinut Parvulescu. De mentionat ca Asociatia Pro Democratia - una dintre cele mai active organizatii neguvernamentale din Romania - a acreditat, pentru alegerile din 28 noiembrie un numar de aproximativ 3300 de observatori interni in 32 de judete ale tarii. In paralel cu observarea alegerilor, APD a monitorizat si fondurile cheltuite pentru publicitate electorala de formatiunile politice, actiunea avand ca scop "diminuarea coruptiei generate de finantarea ilegala si netransparenta a partidelor si campaniilor electorale".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.